Sarjakuvatutkijoitten symposiumissa avataan näkymiä yhteiskuntaan

Voiko sarjakuvablogi vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää hulluuden leimaa? Mitä tekemistä marxilaisella ideologialla on sarjakuvien kanssa? Miten valokuvia voi käyttää sarjakuvan osana? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastauksia, kun kotimaiset ja kansainväliset sarjakuvatutkijat kokoontuvat Comics and Society -symposiumiin Turkuun 16.–17. maaliskuuta pohtimaan sarjakuvan ja yhteiskunnan suhdetta.

Alun perin lapsille suunnattuna viihteenä tai jopa nuorisorikollisuuden aiheuttajana pidetyt sarjakuvat ovat tänä päivänä löytäneet tiensä museoihin, kouluihin ja yliopistoihin. Sarjakuvia arvostetaan osana kulttuuri- ja taidekenttää, käytetään opetusmateriaaleina ja tutkitaan akateemisesti.

– Symposiumin esitelmissä käsitellään esimerkiksi sankarillista tyttöyttä amerikkalaisissa supersankarisarjakuvissa, sukupuolittunutta väkivaltaa, historiantutkimuksen ja sarjakuvan suhdetta, poliittisia neuvostosarjakuvia sekä pakolaisuuden ja maahanmuuton käsittelyä sarjakuvan keinoin, symposiumin järjestelyistä vastaavat tohtorikoulutettavat Laura Antola ja Anna Vuorinne kertovat.

Symposiumin pääpuhujaksi saapuu Rebecca Scherr Oslon yliopistosta. Scherr on muun muassa tutkinut esimerkiksi sarjakuvia ihmisoikeuksien näkökulmasta sekä sarjakuvissa esitettyä seksuaalista väkivaltaa. Turussa Scherr kertoo sarjakuvataiteilija Phoebe Gloecknerin La Tristeza -sarjakuvasta, joka käsittelee naisten kokemaa väkivaltaa, raiskauksia ja murhia meksikolaisessa Juarezin kaupungissa.

– Scherr pohtii esitelmässään miten Gloeckner kuvaa naisten kokemaa tuskaa ja kipua sarjakuvan keinoin, ja millaisia eettisiä kysymyksiä liittyy muiden kuin itsensä kokeman tuskan esittämiseen, Antola ja Vuorinne kertovat.

Sarjakuvataiteilijat Ainur Elmgren, Reetta Laitinen, Mika Lietzén ja Hanneriina Moisseinen keskustelevat perjantain symopsiumipäivän päätteeksi järjestettävässä paneelikeskustelussa työstään, ja erityisesti sodan ja konfliktien kuvaamisesta sarjakuvassa. Paneelikeskustelu ”War and Conflicts in Comics” käydään Turun kaupunginkirjaston Studiossa (Linnankatu 2) perjantaina 16. maalsikuuta kello 18–19.30.

Symposiumin toteuttavat Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen ja mediatutkimuksen oppiaineet, Nordic Summer University, SELMA: Centre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory sekä Turun kaupunginkirjasto.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Teknologiakiinteistöt investoi isosti

Turun Teknologiakiinteistöjen liikevaihto jatkoi kasvuaan ja yhtiö investoi 24 miljoonalla viime vuonna. Yhtiön omistamat tilat olivat käytännössä täynnä. Liikevaihdon kasvun takana on suurena pysyneen toimitilakysynnän lisäksi tilojen korkea käyttöaste.

Ykköstien lisäkaistojen rakentaminen käynnistyy

Liikennevirasto rakennuttaa ykköstielle Turunväylälle lisäkaistat Kehä II:n ja Tuomarilan välille. Urakoitsijana on Graniittirakennus Kallio Oy. Urakan arvo on 13 miljoonaa euroa. Kustannukset jaetaan Liikenneviraston ja Espoon kaupungin kesken.

Li Andersson perää hallitukselta vastuunottoa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi

Li Andersson

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii hallitukselta välittömiä toimia turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi. Andersson kommentoi torstaina julkaistua Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin ja yhdenvertaisuusvaltuutetun tutkimusta, jossa selvitettiin maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksissä tapahtuneita muutoksia. Tutkimuksessa vertailtiin irakilaisia turvapaikanhakijoita koskevia päätöksiä vuosina 2015 ja 2017, ennen turvapaikanhakijamäärän hetkellistä kasvua ja hakijamäärän jälleen normalisoiduttua.

Tukes: Verkkokaupasta ostettu valaisin ei välttämättä ole turvallinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on selvittänyt verkkokaupoista ostettavien led-valaisinten turvallisuutta testauttamalla 13 valaisinta. Yksikään valaisin ei ollut täysin määräysten mukainen. Seitsemän valaisinta voi aiheuttaa sähköiskun vaaran ja kolme näistä voi aiheuttaa lisäksi tulipalon vaaran.

Puuenergia syntyy kasvavassa määrin teollisuuden sivuvirroista

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö on kasvanut. Kehitys auttaa Suomea saavuttamaan uusiutuvan energian lisäystavoitteet. Kasvu on perustunut teollisuuden sivutuotteiden käytön kasvuun, kun taas metsähakkeen käyttö on laskenut. Metsähakkeen edistämistoimet ovat olleet perusteltuja.

Riikka Korja Turun vuoden dosentti

Riikka Korja.

Kehityspsykologian dosentti Riikka Korja on valittu Turun Vuoden dosentiksi. Valinnan teki Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen Turun Yliopistojen Dosenttiyhdistys. Valintaperusteena oli muun muassa Korjan tapa tuoda julkisuudessa esille tutkimuksen tekemistä.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!