Nostalginen Turku: Lottien raskas osa

Lotat pesemässä pyykkiä Tuureporinkadulla heinäkuussa 1941. Lotat pesemässä pyykkiä Tuureporinkadulla heinäkuussa 1941. Kuva: Turun maakuntamuseo / TS-arkisto

Lotta Svärd -järjestöjen toiminta on äärimmäisen tärkeä osa koko suomalaisen maanpuolustustyön historiaa. Lottien perustehtäväksi muotoutui suojeluskuntien työn tukeminen. Tältä naisjärjestöltä edellytettiin valmistautumista myös sodanaikaisiin tehtäviin. Lottien järjestörakenne oli alusta pitäen demokraattinen ja koko organisaatio toimi vapaaehtoispohjalta.

Lotat kouluttivat omia jäseniään aktiivisesti, varsinkin kun naisten muu koulutus oli sotien välisenä aikana vielä melko vähäistä. Lottien toiminta jaettiin selkeästi eri sektoreiden jaostoihin. Toiminnan kulmakiviä olivat muonitus-, lääkintä-, varus- ja keräys- sekä kansliajaostot. Sotavuosina jaostojen jako hieman muuttui.

Turun ensimmäiset suojeluskuntien yhteyteen perustetut Lotta Svärd -yhdistykset aloittivat toimintansa vuoden 1919 lopussa. Lotta Svärd -järjestön Turun piiri perustettiin maaliskuussa vuonna 1921. Vuonna 1925 Turun piiri jakautui kahteen osaan, Varsinais-Suomen ja Turunmaan piiriin. Itse Turun kaupunki kuului jälkimmäiseen piiriin.

Turun lottien tunnetuin luottamushenkilö oli vapaaherratar Ingrid Gripenberg, joka oli ollut perustamassa kaupungin ensimmäistä paikallisyhdistystä vuonna 1919. Hän oli Turku I -yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja myöhemmin myös piirijohtokunnan puheenjohtaja.

Gripenberg vauhditti myös turkulaisen pikkulottatoiminnan alkuun. Hän oli erittäin tarkka johtaja, joka piti joukkonsa moitteettomassa järjestyksessä. Gripenberg luennoi ja koulutti omia jäseniään väsymättä.

1930-luvun lopulla alkoi kerääntyä kuitenkin synkkiä pilviä taivaalle. Ilmapiiri Euroopassakin alkoi kiristymään ja ilmassa alkoi leijua sodan uhkaa. Turkulaisten lottien alkuvuosi 1939 oli kuitenkin ihan normaalia koulutus- ja leiritoimintaa. Loppukesästä toiminnan yleinen sävy muuttui kuitenkin selvästi. Turun saaristoa linnoitettiin ja siellä työväki tarvitsi muonitusapua, sekä rinnalleen myös kanttiineja.

Lokakuun alussa järjestetyt ylimääräiset kertausharjoitukset veivät järjestön vieläkin selkeämmin armeijan avuksi. Turussa oli kertausharjoitusten aikaan myös oma väestönsuojelukeskus ja ilmapuolustuskeskus, jotka työllistivät kymmeniä koulutettuja lottia.

Talven varalle alettiin valmistaa myös lämpimiä varusteita, kuten lumipukuja. Kaikkein pahimmat pelot kävivät toteen 30. marraskuuta 1939, kun talvisota syttyi. Siitä tuli myös varsinaissuomalaisille lotille 105 päivän todellinen tulikoe.

Heikki Möttönen

Lotat jakavat ruokaa sotilaille "siellä jossain". Lotat jakavat ruokaa sotilaille "siellä jossain". Kuva: TS-arkisto
Norjan kruununprinsessa Märtha ja Turun lottia Hamburger Börsin edessä Kauppiaskadulla. Kuva on toukokuulta 1936. Norjan kruununprinsessa Märtha ja Turun lottia Hamburger Börsin edessä Kauppiaskadulla. Kuva on toukokuulta 1936. Kuva: TS-arkisto

Teknologiakiinteistöt investoi isosti

Turun Teknologiakiinteistöjen liikevaihto jatkoi kasvuaan ja yhtiö investoi 24 miljoonalla viime vuonna. Yhtiön omistamat tilat olivat käytännössä täynnä. Liikevaihdon kasvun takana on suurena pysyneen toimitilakysynnän lisäksi tilojen korkea käyttöaste.

Ykköstien lisäkaistojen rakentaminen käynnistyy

Liikennevirasto rakennuttaa ykköstielle Turunväylälle lisäkaistat Kehä II:n ja Tuomarilan välille. Urakoitsijana on Graniittirakennus Kallio Oy. Urakan arvo on 13 miljoonaa euroa. Kustannukset jaetaan Liikenneviraston ja Espoon kaupungin kesken.

Li Andersson perää hallitukselta vastuunottoa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi

Li Andersson

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii hallitukselta välittömiä toimia turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi. Andersson kommentoi torstaina julkaistua Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin ja yhdenvertaisuusvaltuutetun tutkimusta, jossa selvitettiin maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksissä tapahtuneita muutoksia. Tutkimuksessa vertailtiin irakilaisia turvapaikanhakijoita koskevia päätöksiä vuosina 2015 ja 2017, ennen turvapaikanhakijamäärän hetkellistä kasvua ja hakijamäärän jälleen normalisoiduttua.

Tukes: Verkkokaupasta ostettu valaisin ei välttämättä ole turvallinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on selvittänyt verkkokaupoista ostettavien led-valaisinten turvallisuutta testauttamalla 13 valaisinta. Yksikään valaisin ei ollut täysin määräysten mukainen. Seitsemän valaisinta voi aiheuttaa sähköiskun vaaran ja kolme näistä voi aiheuttaa lisäksi tulipalon vaaran.

Puuenergia syntyy kasvavassa määrin teollisuuden sivuvirroista

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö on kasvanut. Kehitys auttaa Suomea saavuttamaan uusiutuvan energian lisäystavoitteet. Kasvu on perustunut teollisuuden sivutuotteiden käytön kasvuun, kun taas metsähakkeen käyttö on laskenut. Metsähakkeen edistämistoimet ovat olleet perusteltuja.

Riikka Korja Turun vuoden dosentti

Riikka Korja.

Kehityspsykologian dosentti Riikka Korja on valittu Turun Vuoden dosentiksi. Valinnan teki Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen Turun Yliopistojen Dosenttiyhdistys. Valintaperusteena oli muun muassa Korjan tapa tuoda julkisuudessa esille tutkimuksen tekemistä.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!