Varissuo soi monimuotoisena musikaalina kaupunginteatterissa

Jussi Vahvaselkä (vas.) ja Jori Sjöroos jatkavat sävellysyhteistyötä. Varissuo-musikaalin ensi-ilta koittaa 7. syyskuuta. Jussi Vahvaselkä (vas.) ja Jori Sjöroos jatkavat sävellysyhteistyötä. Varissuo-musikaalin ensi-ilta koittaa 7. syyskuuta. Kuva: Ilkka Lappi

Turun kaupunginteatteri jatkaa musikaaleihin panostaen. Ensi syyskuussa ensi-iltaan tuleva Varissuo täydentää Kakolan ja Seilin aloittaman Turku-trilogian. Varissuon ohjaa Mikko Kouki, joka ohjasi myös trilogian aiemmat osat.

Kahdessa aiemmassa trilogian osassa käytettiin olemassa olevaa musiikkia. Varissuo on läpisävelletty, eli kaikki musiikki on varta vasten Varissuota varten sävellettyä.

Varissuon myötä jatkuu myös Jussi Vahvaselän ja Jori Sjöroosin yhteistyötä. Tom of Finlandin musiikin säveltänyt kaksikko säveltää myös Varissuon musiikit. Mukana sävellystyössä on myös soul-velho Tuomo Prättälä sekä Tommi ”Flam” Suoknuuti, joka vastaa musikaalin biiteistä. Laulujen tekstit puolestaan ovat Karri ”Paleface” Miettisen käsialaa.

– Ryhmässä kanssani on monien musiikkityylien Suomen huippuosaajat. Tämä on erittäin opettavainen projekti itselleni. Esimerkiksi hip hop -maailma on minulle aika vieras, joten asiantuntemusta pitääkin hakea muualta, musikaalisäveltäjäkonkari ja Varissuon kapellimestari Jussi Vahvaselkä toteaa.

– Tämä on ollut myös mielenkiintoinen projekti sen vuoksi, että suuri osa teksteistä oli olemassa, kun säveltämisen aloitimme. Joitain muutoksia teksteihin on tehty, mutta isossa kuvassa teksti on syntynyt tässä tapauksessa ennen säveltä, hän jatkaa.

Uuden musikaalin valmistelu alkoi käytännössä jo runsas vuosi sitten, heti Tom of Finlandin ensi-illan jälkeen. Palefacen ja Satu Rasilan kirjoittama teksti käsittelee elämänsä taitekohdissa olevia ihmisiä. Näytelmä sijoittuu nykyaikaan.

Monikulttuurinen Varissuo antaa mahdollisuuden monimuotoiseen musikaaliin. Monimuotoisuus näkyy myös musiikissa.

– Musiikkia on hip hopista iskelmään. Musikaali on rakenteeltaan episodimainen. Jos Tom of Finlandissa musiikki eteni vuosikymmenestä toiseen, Varissuossa musiikkigenret kumpuavat tarinan henkilöistä. Siellä on esimerkiksi karaokeässä, jonka sydäntä lähellä ovat Rauli ”Badding” Somerjoen ja Agentsin tyyppinen musiikki, Vahvaselkä kuvailee.

Vahvaselällä on Varissuon maisemiin myös omakohtaisia muistoja nuoruudestaan, vaikka hän Nummea lähempänä Varissuota olekaan asunut.

– Yksi nuoruuteni bändikaveri asui siellä. Hänen kauttaan Varissuo tuli osaltaan tutuksi. Lisäksi kävin 1990-luvun alkupuolella eräässä baarissa siellä soittamassa haitaria tiistaisin yhteislauluilloissa. Ne olivat oikein lämminhenkisiä iltoja, joissa ihmiset antautuivat täysillä laululle. Se oli sitä aikaa, kun baareissa sai vielä polttaa. Minusta tuntuu, että haitarini haisee edelleen tupakansavulta, Vahvaselkä muistelee.

Ilkka Lappi

Kakolanmäelle perustetaan pienpanimo

Kakola Brewing Company on tällä haavaa ainoa Turussa toimiva pienpanimo, joka valmistaa tuotteita myös vähittäiskauppamyyntiin.

Kolmen kaveruksen perustama Kakola Brewing Company on aloittanut toimintansa Turun Kakolan vankilan vanhassa suurkeittiössä alkuvuodesta 2018 ja saa ensimmäiset tuotteensa markkinoille vapun alla. Kakola Brewing Company haluaa rikastuttaa Turun kaupunkikulttuuria ja tarjota ihmisille moderneja tulkintoja klassikko-oluista.

Kokoomus haastaa demarit paikallisotteluun Turussa

Turkulaiset kokoomuspäättäjät ja -järjestöaktiivit haastavat Turun SDP:n pelaamaan jalkapalloa. Ottelu järjestetään Runosmäen kentällä Runosmäkipäivänä torstaina 24. toukokuuta kello 16.30.

Alkoholin kokonaiskulutus väheni viime vuonna

Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni vuoteen 2016 verrattuna 4,4 prosenttia. Vuonna 2017 alkoholijuomien kokonaiskulutus sataprosenttisena alkoholina oli 10,3 litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

Katsastusajankohtaa voi muuttaa

Toukokuussa voimaan tulevaan uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ensimmäinen katsastus uuden lainsäädännön aikana tehdään vielä vanhan mallin mukaan. Jatkossa auton katsastusajankohtaa voi myös vaihtaa, mikä kannattaa hyödyntää esim. kesäautojen kohdalla. Seuraavan katsastusajan saa tarkistettua helpoiten Trafin sähköisistä palveluista pelkällä rekisterinumerolla.

Polkupyöräilijä törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Portsassa

Vuonna 1973 syntynyttä miestä epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta hänen ajettuaan polkupyörällä jalankulkijan päälle suojatiellä Rauhankadun ja Sairashuoneenkadun risteyksessä eilen keskiviikkona kello 18.10. Suojatielle astunut jalankulkija kaatui törmäyksen voimasta ja hän sai lieviä vammoja polveen ja kyynärpäähän. Myös pyöräilijä, joka oli tullut Rauhankatua pitkin sataman suunnasta, kaatui.

Digitaalinen tilauskioski ja pöytiintarjoilu tuli Turun McDonald'siin

McDonald’s on tuonut digitaaliset tilauskioskit ja pöytiintarjoilun Turun Satashellin McDonald’s-ravintolaan. Tilauskioskeilla varustetuissa ravintoloissa asiakkaan tilaama ruoka valmistetaan aina heti tilauksensa jälkeen. Turun McDonald’sissa uudistukset ovat keränneet kiitosta.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.