Kuukauden nainen: Laura Hannula tykkää kansantansseista ja ongelmista

Laura Hannulan rakkaus kansallispukuihin näkyy hänen pukeutumisessaan. Laura Hannulan rakkaus kansallispukuihin näkyy hänen pukeutumisessaan.

Laura Hannula on kaarinalainen vaatesuunnittelija ja ompelija, joka rakastaa kansanperinnettä ja arvostaa vanhoja vaatteita. Hänen yrityksensä tarjoaa vaatesuunnittelua, korjausompelua ja vanhojen vaatteiden tuunausta.

Hannula nauttii erityisesti työprojekteista, joihin liittyy paljon ajatustenvaihtoa ja ideoiden pallottelua asiakkaan kanssa.

– Asiakkaat pelkäävät usein olevansa raskaita, jos he kertovat tarkasti toiveistaan. Minä pidän siitä, että ihmiset sanovat mitä oikeasti haluavat. On kiinnostavaa tehdä vaatteita, joissa pitää ratkaista jokin ongelma, esimerkiksi suunnitella vaate, joka toimii insuliinipumpun kanssa. Erikoisvalmisteisia vaatteita suunnittelemalla oppii paljon.

Hannulan yllä nähdään usein asuja, joissa on vaikutteita kansallispuvuista. Innostus juontaa juurensa kansantanssiharrastuksesta, joka alkoi jo viiden vanhana.

– Kun muutin Rauman seudulta tänne, ensimmäiseksi piti etsiä uusi kansantanssiporukka. Kansantansseissa parasta on yhdessä tekemisen ilo. Vaikka tykkään kehittyä tanssijana, kansantansseissa ei ole tärkeintä se, tanssitaanko hyvin tai oikein, vaan yhdessä tanssiminen ja tunteiden välittäminen yleisölle.

Hannula tekee mielellään myös työssään kansallispukuihin liittyviä projekteja, kuten kansallispukujen korjausta ja niiden hengessä suunniteltuja vaatteita. Tänä vuonna hän pääsi näyttämään taitonsa suunnitellessaan toimittaja ja kirjailija Laura Frimanille Emma-gaalaan asun, jonka lähtökohtana oli kansallispuku.

– Lopputuloksena oli ison teepaidan mallinen vaate, jonka nimesin kubistiseksi Hämeen puvuksi. Kansallispuku näkyy vaatteen värityksessä ja muotokielessä. Suunnittelen tällä hetkellä myös kaavoja, joiden avulla kuka vain pystyisi tekemään folk-henkisiä vaatteita omilla mitoillaan.

Ekologisuus on tärkeää Hannulalle. Hän toivoo, että ihmiset arvostaisivat omistamiaan vaatteita sen sijaan, että ostaisivat aina uutta.

– Maailmassa on paljon vaatteita. Haluaisin haastaa ihmiset omistamaan vähemmän ja korjaamaan ja muodistamaan vanhoja vaatteitaan.

Viisi kyssäriä:

Mikä on parasta maaliskuussa?

– Lisääntyvä valon määrä. Tänä vuonna on ollut parasta pakkaskeli ja raikkaus.

Kuka tuntee sinut parhaiten?

– Olen pyrkinyt siihen, että tuntisin itse itseni parhaiten.

Mikä saa sinut hymyilemään?

– Perheeni, johon kuuluu mies, 2,5-vuotias lapsi ja viisivuotias koira. Minua hymyilyttää silloin kun perheellä on kaikki hyvin. Lapsen oivallukset ja tapa havainnoida asioita eri tavalla kuin aikuiset saavat hymyilemään.

Mikä on mielipuuhaasi?

– Mielipuuhaani on tehdä sitä, mitä tekee eniten mieli tehdä sillä hetkellä. Välillä haluan olla rauhassa ja hiljaa, välillä taas mennä ja touhuta. Tehdä asioita yhdessä lapsen kanssa.

Millaisia suunnitelmia sinulla on keväälle?

– Yritän saada asiakastyöt valmiiksi. Minulla on työn alla tosi ihania projekteja, ja toivon että niitä tulee kesälle lisää. Suoritan parhaillaan käsityömestarin tutkintoa, ja kevään tavoitteena on saada yksi osio valmiiksi. Olen ulkoillut paljon hienoilla talvikeleillä, ja toivon että jaksan jatkaa ulkoilua silloinkin, kun lumet sulavat.

Merja Kajala

Tilausten määrän kasvu jatkuu vammaisten tulkkauspalvelussa

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelun alkuvuosi lähti vilkkaasti käyntiin. Tilauksia tehtiin tammi–maaliskuussa 42 000 ja tilausten määrän kasvu jatkui. Tulkki löytyi 38 000 tilaukseen eli 95 prosenttiin kaikista tilauksista.

Videomapping herättää esineitä eloon

Videomapping on menetelmä, jossa rakennuksiin ja muihin kolmiulotteisiin objekteihin heijastetaan animaatiota. Taideakatemian Köysiratagalleriassa nähdään, mitä menetelmällä muovautui eri alojen opiskelijoiden käsissä.

Väitös: Pitkäkään lasten kotihoito ei välttämättä heikennä äidin uranäkymiä

Sirpa Weckström.

VTM, KTM Sirpa Weckström on tutkinut Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa lasten kotihoitoa sekä äitiyden ja palkkatyön yhdistämistä äitien subjektiivisesta näkökulmasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka suomalaiset äidit olivat hoitaneet lapsiaan verrattain pitkään kotona, arvioivat he kotona vietetyn ajan heikentäneen uraansa harvemmin kuin äidit 11 muussa Länsi-Euroopan maassa. Saatujen tulosten perusteella valinnanvapautta tukeva lastenhoitopolitiikka saattaa vähentää subjektiivisesti koettuja uravaikutuksia.

Aloittaneiden yritysten lukumäärä lisääntyi kuudella prosentilla

Tilastokeskuksen mukaan uusia yrityksiä perustettiin 6 429 viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Toimialakohtaisesti eniten yrityksiä aloitti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla ja maakuntakohtaisesti eniten Uudellamaalla.

Väitös: Työstressi lyhentää työuria merkittävästi

Anne Juvani.

Työstressiä kokevilla kuntatyöntekijöillä on jopa kaksinkertainen riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle verrattuna työntekijöihin, jotka eivät koe työstressiä. Tulos käy ilmi Turun yliopistossa väittelevän LL Anne Juvanin väitöskirjasta.

Hirvensalon kirjasto sulkee ovensa toukokuussa

Hirvensalon kirjasto muuttaa Syvälahden monitoimitaloon.

Hirvensalon lähikirjasto sulkee ovensa 14. toukokuuta. Kirjasto jatkaa taas toimintaansa uudessa Syvälahden monitoimitalon tiloissa 1. elokuuta. Muutto aiheuttaa muutoksia kirjastopalveluissa.

Kasvihuoneet ostavat lämpöenergiaa

Maa- ja puutarhatalouden energian kulutus vuonna 2016 oli 11 381 gigawattituntia (GWh). Sähkön kulutus lisääntyi edelliseen kyselyvuoteen 2013 verrattuna 1 351 gigawattitunnilla, lisäystä oli 13 prosenttia. Puu- ja peltopohjaisen energian osuus oli 44 ja turvepohjaisten energialähteiden osuus viisi prosenttia kokonaiskulutuksesta. Öljynkulutuksesta valtaosa oli moottoripolttoöljyä. Maa- ja puutarhatalouden osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta oli kolme prosenttia.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.