Kunnon linnunpönttö kestää puussa ainakin puoli vuosisataa

Mäntyniemenkin linnunpöntöt rakentanut Urpo Koponen halusi itselleen todella luontoa auttavan mission ja nikkaroi 7000 linnunpönttöä. Mäntyniemenkin linnunpöntöt rakentanut Urpo Koponen halusi itselleen todella luontoa auttavan mission ja nikkaroi 7000 linnunpönttöä. Kuva: Jarno Keskinen

Linnunpönttöä ei kannata askarrella jämälaudoista. Vaivalleen saa kunnollisen palkinnon, kun projektiin käyttää lehtipuuvaneria ja vahvaa raakalautaa. 50 vuoden aikana 7000 pönttöä tuottanut Urpo Koponen tietää, miksi materiaaliin kannattaa panostaa.

– Lehtipuun kylki on aina kostea, joten laudasta tehty takaseinä ei kestä. 20 millimetrin filmivaneri kestää ainakin sen 50 vuotta, minkä pisimpään käytössä olleet pönttöni ovat tähän mennessä kestäneet, Koponen toteaa.

Pöntön katto ja sivuseinät tehdään koivuvanerista. Vaneri harmaantuu nopeasti kelonharmaaksi, mikä antaa pöntölle arvokkaan ulkonäön. Katon sopiva paksuus on vähintään 10 millimetriä, sivuseinien 15.

– Sivuseinänkin pitää olla vahva. Tikka menee muuten siitä läpi, jos ei lentoaukosta pääse.

Raakalaudasta tehdään vain etuseinä ja pohja. Etuseinä saa olla jopa 30 millimetriä paksu, jotta se kestää tikan ja oravan pahantekoyritykset. Lattiaan porataan reikiä ilmanvaihdon ja pesän kuivana pysymisen varmistamiseksi. Pikkulinnun pöntössä riittää pari 10 millimetrin reikää, isompaan vesilinnun tai pöllön pönttöön kannattaa tehdä neljäkin.

Pöntön tuleva huolto otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa.

– Pönttö kannattaa tehdä niin, että etuseinän saa irti purkamatta koko pönttöä. Niin sen voi tarvittaessa helposti vaihtaa uuteen.

Pöntön puhdistamisessa Koponen on huomannut toimivimmaksi irrotettavan katon. Kaikki muutkin keinot on kokeiltu, kuten saranoitu lattia ja etuseinä.

– Toimivia, mutta eivät pitkäikäisiä rakenteita, Koponen toteaa.

Lentoaukko suojataan perinteisesti metallilla. Lentoaukon ympärille tulevasta metallikauluksesta tehdään vähän suurempi kuin lentoaukko on. Jos metallikauluksessa on samankokoinen reikä kuin lentoaukko on, joutuu emolintu koville.

– Emot käyvät pesässä 5 000 kertaa parin viikon sisällä. Siipisulat kuluvat siinä pahasti, jos ne hankaavat joka kerta metalliin.

Toinen tapa suojata lentoaukko on pala kattohuopaa. Sitä nakuttava tikka sotkee nokkansa liimaan.

– Se lyö pari kertaa, pysähtyy ihmettelemään ja lyö vielä pari kertaa. Sitten se lentää toiseen puuhun puhdistamaan nokkaansa eikä tule mielellään uudestaan, Koponen kertoo.

Kun pönttö on valmis, sinne laitetaan toivotusta asukkaasta riippuen pesäpehkuja. Pikkulintu ei yleensä pehkuja kaipaa, mutta vesi- ja petolinnut kyllä. Lannoittamaton turve kelpaa useimmille. Kutterilastu ei sovi ainakaan vesilinnuille. Turpeen sekaan voi laittaa sahajauhoa, mutta ei teräketjuöljyä sisältävää moottorisahan purua.

– Vesilinnulle riittää kymmenen senttiä, tuulihaukalle niin paljon, että lintu voi maata pesässä ja näkee pöntön reunan yli ympärilleen, Koponen antaa esimerkkejä.

Pöntön voi tehdä myös kierrätystavarasta, kunhan materiaali on hyvää. Esimerkiksi maalattu lauta käy hyvin.

– Linnuilla on hyvin heikko hajuaisti. Lateksi tai edes silikoni laudassa ei pesimistä estä. Silikonilla voikin korjata pöntön halkeamia.

Pönttömestari Koponen ei anna kaupoissa myytäville pöntöille hyvää arvosanaa.

– Pöntöt on usein koottu naulapyssyllä tai nitojalla. Sellaiset eivät kestä puun elämistä lämpötilojen mukaan. Huonointa en ehtinyt edes saada puuhun, sen liitokset hajosivat itsestään parissa kuukaudessa, kun se odotti pihalla puuhun viemistä.

Oikeat mitat ja ohjeet kestävien linnunpönttöjen rakentamiseen saa esimerkiksi Juha Laaksosen yhteistyössä Koposen kanssa kirjoittamasta kirjasta Pihan linnut ja pöntöt tai Birdlife Suomen sivuilta.

Jarno Keskinen

Varsinais-Suomen asuntotuotanto ponnisti vielä peräti kolmanneksella ylöspäin

As Oy Focus Logomon kupeessa valmistuu elokuun loppuun mennessä.

Varsinais-Suomen rakennusmarkkinat kattoivat kolmen miljardin euron kokonaispotillaan viime vuonna noin yhdeksän prosenttia koko Suomen rakennusmarkkinoista. Rakentamisen alueellisen suhdannekatsauksen mukaan etenkin asuntotuotanto on edelleen hyvällä mallilla. Viime vuoden ennakkotietojen mukaan asuntoja aloitettiin Varsinais-Suomessa peräti 33 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, kaikkiaan 3 763 kappaletta.

Tule kalastamaan kuoretta Halistenkoskesta

Kuore on parvikala, ja voi kasvaa jopa 20-senttiseksi.

Viime vuonna runsaasti kiinnostusta herättänyt Kuoretta koskesta! -kalastustapahtuma järjestetään jälleen Halistenkoskella 3. toukokuuta kello 15-18. Kuoreen, tutummin norssin, monet tuntevat sille ominaisesta kurkun tuoksusta. Harvempi tietää, että se on myös erinomainen ruokakala.

Kakolanmäelle perustetaan pienpanimo

Kakola Brewing Company on tällä haavaa ainoa Turussa toimiva pienpanimo, joka valmistaa tuotteita myös vähittäiskauppamyyntiin.

Kolmen kaveruksen perustama Kakola Brewing Company on aloittanut toimintansa Turun Kakolan vankilan vanhassa suurkeittiössä alkuvuodesta 2018 ja saa ensimmäiset tuotteensa markkinoille vapun alla. Kakola Brewing Company haluaa rikastuttaa Turun kaupunkikulttuuria ja tarjota ihmisille moderneja tulkintoja klassikko-oluista.

Kokoomus haastaa demarit paikallisotteluun Turussa

Turkulaiset kokoomuspäättäjät ja -järjestöaktiivit haastavat Turun SDP:n pelaamaan jalkapalloa. Ottelu järjestetään Runosmäen kentällä Runosmäkipäivänä torstaina 24. toukokuuta kello 16.30.

Alkoholin kokonaiskulutus väheni viime vuonna

Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni vuoteen 2016 verrattuna 4,4 prosenttia. Vuonna 2017 alkoholijuomien kokonaiskulutus sataprosenttisena alkoholina oli 10,3 litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

Katsastusajankohtaa voi muuttaa

Toukokuussa voimaan tulevaan uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ensimmäinen katsastus uuden lainsäädännön aikana tehdään vielä vanhan mallin mukaan. Jatkossa auton katsastusajankohtaa voi myös vaihtaa, mikä kannattaa hyödyntää esim. kesäautojen kohdalla. Seuraavan katsastusajan saa tarkistettua helpoiten Trafin sähköisistä palveluista pelkällä rekisterinumerolla.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.