Kevättä juhlistetaan Turun keskustassa Kaupunkikarnevaaleilla

Nelipäiväinen Kaupunkikarnevaalit on koko perheen ilmaistapahtuma, jonka järjestämisestä vastaa Turun Ydinkeskustayhdistys ry yhdessä keskustan yli 350 liikkeen kanssa 9.-12. toukokuuta. Useassa ravintolassa ja liikkeessä on tapahtumaviikon aikana erilaisia karnevaalitarjouksia.

Kaupunkikarnevaalit käynnistyvät 9. toukokuuta keskiviikkona putiikkisuunnistuksella. Suunnistukseen osallistuminen on helppoa. Poikkea keskustan putiikkiin tai ravintolaan ja ikuista käyntisi nappaamalla kuva. Jaa kuvasi Kaupunkikarnevaalien Facebook -tapahtumassa, ja olet mukana sadan euron lahjakortin arvonnassa. Lahjakortin saa käyttää vapaavalintaisessa Turun Ydinkeskustayhdistyksen jäsenliikkeessä.

Avajaispäivänä saadaan nauttia myös Samba Cariocan sambaesityksistä kello 16 alkaen eri puolilla keskustaa. Sekakuoro Kulkuset laulaa makupaloja 100-vuotiskonsertista keskustan ravintoloissa kello 18-20.

Torstaina 10. toukokuuta vietetään Lasten karnevaaleja. Kello 12-15 Forumissa on luvassa karnevaalitunnelmaa ja karnevaalipelejä, joihin osallistumalla voittaa palkintoja. Lapsille jaetaan ilmapalloja. Kokoo jakaa Duploja. Glitternistit ovat paikalla Forumissa kello 12-14. Taikuri Jerry Nyholm viihdyttää lapsia myös kahteen otteeseen päivän aikana. Forumin lisäksi Kävelykadulle pystytetään ulkoilma-aktiviteetteja.

Perjantai 11. toukokuuta on omistettu turkulaisille nuorille. Hansakortteliin rakennettavassa olohuoneessa päästään tapaamaan ja kuulemaan tunnettuja turkulaisia omasta tarinastaan. Mukana ovat Turun omat sohvaperunat Juhani ja Osku sekä vapaaottelija Teemu Packalen. Hansakorttelissa on nuorille suunnattuja toiminnallisia pisteitä sekä promoja.

Kävelykadulla Kaupunkikarnevaalien Street-kokonaisuudessa kello 13-16 mukana ovat Kunun Pyörä Oy esittelemässä mopojen ja mopoautoja, Turun kaupungin pop up -nuorisotila Nuokkaribiilin sumopaini- ja frisbeegolfpisteillä. Kävelykadulla voi kokeilla Föli-fillareita testiajoradalla. Turku Game Hub eli HIVE ja muut Lounais-Suomen pelialan yritykset esittäytyvät Forumin pelitapahtumassa.

Lauantaina 12. toukokuuta keskustan valtaa muoti, kauneus ja hyvinvointi. Päivän aikana päästään nauttimaan muotinäytöksistä muun muassa Hansakorttelin KEVÄT 18 -näytösten myötä kello 11.30 ja 13.30. Stockmannilla on kello 11-16 stailaustapahtuma, jossa Susa Tikkalahti ja Marika Lundén stailaavat asiakkaita. Kävelykadulla esitellään kevään trendejä Fashion Teamin muotinäytöksissä kello 12 ja 14. Kävelykadulla voi osallistua myös korkokenkäjuoksuun.

Ohjelma on osoitteessa www.kaupunkikarnevaalit.fi.

Kaupunkikarnevaalit järjestää Turun Ydinkeskustayhdistys ry, jonka tehtävänä on tuoda Turun kaupunkikeskustaan elämää ja vireyttä, sekä toimia kaupunkikehittämisen kumppanina Turun kaupungille.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tilausten määrän kasvu jatkuu vammaisten tulkkauspalvelussa

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelun alkuvuosi lähti vilkkaasti käyntiin. Tilauksia tehtiin tammi–maaliskuussa 42 000 ja tilausten määrän kasvu jatkui. Tulkki löytyi 38 000 tilaukseen eli 95 prosenttiin kaikista tilauksista.

Videomapping herättää esineitä eloon

Videomapping on menetelmä, jossa rakennuksiin ja muihin kolmiulotteisiin objekteihin heijastetaan animaatiota. Taideakatemian Köysiratagalleriassa nähdään, mitä menetelmällä muovautui eri alojen opiskelijoiden käsissä.

Väitös: Pitkäkään lasten kotihoito ei välttämättä heikennä äidin uranäkymiä

Sirpa Weckström.

VTM, KTM Sirpa Weckström on tutkinut Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa lasten kotihoitoa sekä äitiyden ja palkkatyön yhdistämistä äitien subjektiivisesta näkökulmasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka suomalaiset äidit olivat hoitaneet lapsiaan verrattain pitkään kotona, arvioivat he kotona vietetyn ajan heikentäneen uraansa harvemmin kuin äidit 11 muussa Länsi-Euroopan maassa. Saatujen tulosten perusteella valinnanvapautta tukeva lastenhoitopolitiikka saattaa vähentää subjektiivisesti koettuja uravaikutuksia.

Aloittaneiden yritysten lukumäärä lisääntyi kuudella prosentilla

Tilastokeskuksen mukaan uusia yrityksiä perustettiin 6 429 viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Toimialakohtaisesti eniten yrityksiä aloitti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla ja maakuntakohtaisesti eniten Uudellamaalla.

Väitös: Työstressi lyhentää työuria merkittävästi

Anne Juvani.

Työstressiä kokevilla kuntatyöntekijöillä on jopa kaksinkertainen riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle verrattuna työntekijöihin, jotka eivät koe työstressiä. Tulos käy ilmi Turun yliopistossa väittelevän LL Anne Juvanin väitöskirjasta.

Hirvensalon kirjasto sulkee ovensa toukokuussa

Hirvensalon kirjasto muuttaa Syvälahden monitoimitaloon.

Hirvensalon lähikirjasto sulkee ovensa 14. toukokuuta. Kirjasto jatkaa taas toimintaansa uudessa Syvälahden monitoimitalon tiloissa 1. elokuuta. Muutto aiheuttaa muutoksia kirjastopalveluissa.

Kasvihuoneet ostavat lämpöenergiaa

Maa- ja puutarhatalouden energian kulutus vuonna 2016 oli 11 381 gigawattituntia (GWh). Sähkön kulutus lisääntyi edelliseen kyselyvuoteen 2013 verrattuna 1 351 gigawattitunnilla, lisäystä oli 13 prosenttia. Puu- ja peltopohjaisen energian osuus oli 44 ja turvepohjaisten energialähteiden osuus viisi prosenttia kokonaiskulutuksesta. Öljynkulutuksesta valtaosa oli moottoripolttoöljyä. Maa- ja puutarhatalouden osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta oli kolme prosenttia.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.