Musiikkiterapiassa jäsennetään tunteita ja ajatuksia

Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Minttu Lehtonen korostaa, että virheellisiä käsityksiäkin edelleen on.
Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Minttu Lehtonen korostaa, että virheellisiä käsityksiäkin edelleen on. Kuva: Minttu Lehtosen arkisto

Musiikki on jokaiselle ihmiselle tuttu ja turvallinen elementti jo sikiöajasta lähtien. Tähän ajatukseen perustuu musiikkiterapian parantava vaikutus.

– Musiikin kautta syntyvät jaetut kokemukset asiakkaan ja terapeutin välillä mahdollistavat tunteiden ja ajatusten jäsentämisen turvallisesti. Musiikki on sanatonta kieltä. Musiikkiterapiassa on keskeistä asiakkaan nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus, sanoo musiikkiterapeutti Minttu Lehtonen.

Musiikkiterapia on kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa musiikkia hyödynnetään terapeuttisesti asiakkaan toimintakyvyn ja taitojen ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Musiikin rytmi, tempo, melodia, harmonia ja dynamiikka auttavat esimerkiksi muisti- ja tarkkaavaisuustoimintojen sekä motoristen taitojen edistämisessä, kommunikaatiotaitojen vahvistamisessa ja aistitoimintojen jäsentämisessä.

– Musiikkiterapia sopii kaikenikäisille. Asiakkaalta ei vaadita musiikillista osaamista, mutta kiinnostusta musiikkia kohtaan on hyvä olla terapiaan motivoitumisen kannalta.

Suurimmalla osalla musiikkiterapeutin asiakkaista on taustalla neurologisia tai psykiatrisia ongelmia, masennusta tai erilaisia elämän haasteita. Musiikkiterapiaa annetaan myös ryhmille, jolloin tavoitteena on usein antaa ja saada vertaistukea.

Musiikkiterapia on pitkäkestoista terapiaa ja Lehtosen mukaan sitä voidaan jatkaa yksittäisen asiakkaan kanssa jopa vuosia. Lyhytterapiassa käyntikertoja on noin kymmenen.

– Musiikkiterapiassa voidaan esimerkiksi kuunnella tai soittaa musiikkia. Käytössäni on esimerkiksi piano, rummut, kitara ja basso. Nuorten kanssa musiikkia saatetaan myös tehdä tietokoneella terapiakäynneillä. Käytän usein terapian tukena muitakin luovia menetelmiä kuten maalaamista tai piirtämistä. Perinteinen keskustelukin on tärkeä osa hoitoa.

Musiikkiterapiaan tullaan pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä. Musiikkiterapeuteilla tulee olla koko sosiaali- ja terveysalan tai musiikkialan koulutustausta. Minttu Lehtonen työskentelee lasten ja nuorten perhekuntoutustyössä.

– Pidän musiikkiterapeutin vastaanottoa sivutoimisesti. Musiikki on ollut minulle aina tärkeää ja onkin hienoa, että pystyn hyödyntämään terapeutin osaamista myös päätyössäni.

Lehtonen sanoo musiikkiterapian roolin kliinisessä hoidossa alkavan vakiintua.

– Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Terapiaa tulee kuitenkin pitää aktiivisesti esillä, jotta sitä voitaisiin hyödyntää perinteisempien terapiamuotojen rinnalla.

Tiina Pitkänen

Tarvasjokelainen motoristi törmäsi kuorma-autoyhdistelmän eturenkaaseen

Moottoripyörä ja kuorma-autoyhdistelmä kolaroivat perjantaina kello 19.55 Karhulantien ja Turuntien risteyksessä Loimaalla. 1960-luvulla syntynyt pomarkkulainen mies kuljetti kuorma-autoyhdistelmää Karhulantietä pitkin Mellilän suuntaan. Tarkoituksena oli kääntyä kulkusuunnassaan vasemmalle Turuntielle Loimaan keskustan suuntaan. Yhdistelmän kuljettaja ei havainnut Mellilän suunnasta tullutta moottoripyörää, kun hän lähti kääntymään Turuntielle.

Naiskuski ajoi Stop-merkin takaa päin kuorma-autoa

Kuorma-auto ja henkilöauto kolaroivat perjantaina kello 13.55 kantatie 41:n ja Yläneentien risteyksessä Oripäässä. Oripääläinen 1980-luvulla syntynyt nainen kuljetti henkilöautoa Yläneentietä pitkin kohti Oripäätä. Nainen tuli risteykseen ja pysähtyi Stop-merkin kohdalle. Nainen ei huomannut Tampereen suunnasta tullutta kuorma-autoa, vaan lähti risteyksestä liikenteeseen niin, että törmäsi kuorma-auton oikeaan etukulmaan.

Kuorma-auto törmäsi traktoriin, kuski puhalsi 2,24 promillea

Kuorma-auto törmäsi kääntymässä olleeseen traktoriin kantatiellä 41 Pöytyällä lauantaina 17.40. Pöytyäläinen 1980–luvulla syntynyt mies kuljetti traktorin ja kylvökoneen Oripään suuntaan. Yhdistelmä oli kääntymässä kulkusuunnassaan vasemmalle peltoliittymään kantatie 762:n kohdalla, kun yhdistelmän perässä tullut kuorma-auto lähti ohittamaan ja törmäsi traktorin renkaaseen ja kylvökoneeseen.

Sisällissodan uhreja kunnioitettiin Turussa yhteisessä muistopäivässä

Arkkipiispa Kari Mäkinen, presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä.

Kaatuneitten muistopäivänä Turussa muistettiin sisällissodan, vankileirien ja teloitusten uhreja yhteisessä muistopäivässä. Tilaisuuteen Turun tuomiokirkossa ja tervehdyskäynteihin punaisten ja valkoisten muistoa kantavilla muistomerkeillä osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö , pääministeri Juha Sipilä sekä edustajat kaikista eduskuntapuolueista.

Adrenaliinikynien saatavuusongelmat jatkuvat

Adrenaliinia sisältävien autoinjektorien, niin sanottujen adrenaliinikynien, (Epipen, Jext) helmikuussa alkaneet saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen. Adrenaliini-autoinjektoreita käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa.

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.