Syksyn urheilukirjoissa kylmääviä ja koskettavia tarinoita

Suomalaisurheilijoista ja urheilun taustavaikuttajista on tänä syksynä kirjoitettu paljon kirjoja.
Suomalaisurheilijoista ja urheilun taustavaikuttajista on tänä syksynä kirjoitettu paljon kirjoja.

Tänä syksynä on ilmestynyt tai ilmestymässä valtava kasa kiinnostavan oloisia urheilukirjoja. Poimimme suuresta tarjonnasta muutaman alkusyksyn aikana ilmestyneen makupalan.

The Finn

Vastikään ilmestynyt Marko Yrjövuoren tarina vie Paimiosta maailman suurimmille urheiluareenoille Los Angelesiin. Petteri Ala-Kivimäen kirjoittama Yrjövuori – The Finn, urheilutähtien luottomies kertoo vetävästi Yrjövuoren kiinnostavan ja monipolvisen tarinan. Yrjövuoren omassakin tarinassa olisi yllin kyllin tarinaa monipuolisen urheilutaustan vuoksi, mutta kun sekaan heitetään nippu maailman suurimpia urheilutähtiä Kobe Bryantista alkaen, on hyvän tarinan ainekset kasassa.

Erityisen mielenkiintoista Yrjövuoren tarinassa on paljastukset urheilumaailman kulisseista.

Turun seudulle keväällä 2016 palannut Yrjövuori tekee nykyään paljon töitä Turun seudulla vaikuttavien urheilijoiden kanssa. Juurikaan kokeneemmissa käsissä näiden urheilijoiden fyysinen hyvinvointi ei voisi olla.

Kuolemanlaakso

Juuri tänä syksynä jääkiekon Liigassa on sattunut jo alkukierrosten aikana poikkeuksellisen paljon päähän kohdistuneita taklauksia, joista on tullut sekä loukkaantumisia että pelikieltoja. Kuin sattumalta tänä syksynä ilmestyi myös Tommi Kovasen yhdessä Jenny Rostainin kanssa kirjoittama Kuolemanlaakso, joka on yksi viime vuosien vaikuttavimpia kotimaisia jääkiekkokirjoja.

Kovasen ura päättyi keväällä 2013 takaapäin tulleeseen taklaukseen, jonka seurauksena Kovanen sai aivovamman. Uran päättymisen jälkeiset tapahtumat ovat kylmäävää luettavaa ja kertoo osaltaan siitä, kuinka yksin huippu-urheilija voi pahimmillaan jäädä.

Kovasen tapaus on yksi surullinen luku suomalaisen jääkiekon historiassa. Kirja johtaa kuitenkin toivottavasti siihen, että lajikulttuurissa tapahtuu positiivista kehitystä, eikä ikäviä asioita lakaista näkymättömiin kuten Kovasen tapauksessa.

Makwan Amirkhani

Raju on myös vapaaottelija Makwan Amirkhanin tarina, joskin eri tavalla kuin Kovasen kohdalla. Amirkhanin nousu Suomen menestyneimmäksi UFC-ottelijaksi on tarina, jossa on ollut niin monta mutkaa, että tarina olisi voinut livetä kohtalokkaampaan suuntaan moneen kertaan.

Vaikka vapaaottelu ei sytyttäisikään, on Amirkhanin tarina kiinnostava kuvaus siitä, millaista Suomeen pakolaisena saapuneen lapsen ja nuoren elämä oli 1990-luvulla. Samalta ajalta on myös olemassa niitä toisenlaisia tarinoita. Amirkhanin tarina on kuitenkin tarina sitkeydestä, periksi antamattomuudesta ja kovasta työstä. Ne ominaisuudet ovat nostaneet hänet UFC:hen.

Ilkka Lappi

Pelimiehen valinta: Riistan perässä hampaat irvessä

Jyhkeä euroopanbiisoni on helppo maali. Kaatoa on kuitenkin turha koittaa ilman järeää asetta.

Metsästäminen (siis erilaisten eläinten) on avoimen maailman peleissä enemmän sääntö kuin poikkeus. Far Cryssa se on paikoin puuduttavaa pakkopullaa erilaisten varusteiden parantelemiseksi, kun taas Red Dead Redemptionin tapaisessa klassikossa saattoi vierähtää eläinjahdissa tunti poikineen. Varsinaisia metsästyspelejä on ollut tarjolla melkoisen vähän, siinä missä kalastussimulaattoreita on lukemattomia.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Tiina Rinne-Kylänpää on vuoden positiivisin naantalilainen

Tiina Rinne-Kylänpää.

Vuoden positiivisimmaksi naantalilaiseksi tänään tiistaina valittu Tiina Rinne-Kylänpää saa palkintonsa lisämaininnalla ”Naantalin kaupungintalon aurinkoinen”. Lisäksi mainitaan Rinne-Kylänpään saariston kehittäjänä tekemä pitkäjänteinen työ, jonka hän on hoitanut positiivisella ja yhteistyöorientoituneella otteella monenlaisissa rooleissa, virkamiehenä ja erilaisissa hankkeissa. Positiivinen ote elämään näkyy raadin mukaan yhtä hyvin työ- kuin siviilielämässäkin.

Lindström: Hankintalaki ei vaadi kilpailuttamaan vammaispalveluja

Työministeri Jari Lindström (sin.) on lähettänyt kunnille kirjeen, jossa hän muistuttaa laadun huomioimisesta vammaispalvelujen hankinnoissa. Ministerin mukaan julkisuudessa käytävä keskustelu vammaispalvelujen laatuongelmista osoittaa, että kunnat eivät ole riittävästi ottaneet käyttöön uuden hankintalain mahdollisuuksia laadun huomioimiseen.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.