Lukunurkassa: Olympiasankareista tarinoita kiltillä kädellä

Kuva: Somero-Lehti

Jari Porttila on urheilutoimittajalegenda, josta lähes jokaisella urheilua seuraavalla on mielipide. Talvilajien erikoismiehenä Porttila on kantanut kortensa syksyn massiiviseen urheilukirjakekoon kirjoittamalla teoksen Talvilajien olympiasankarit (Docendo).

Kirjassa Porttila käy läpi 16 suomalaisen olympiasankarin tarinan ja sattumuksia uran varrelta. Mukana ovat muun muassa Matti Nykänen, Samppa Lajunen, Juha Mieto ja Helena Takalo. Porttila on rajannut teoksensa elossa oleviin urheilusankareihin. Niinpä esimerkiksi Mika Myllylän uraa kirjassa ei käsitellä.

Lopputulos jättää hieman ristiriitaisen jälkimaun. Porttila on selvästi halunnut tehdä hyvänmielen urheilukirjan. Suomalainen talviurheiluhistoria olisi antanut eväät toisenlaisenkin tarinan kertomiseen.

Porttila on kuitenkin tehnyt valinnan keskittyä sankaritarinoihin niitä isommin kyseenalaistamatta. Valinta on perusteltu, mutta tietokirjamaisemmankin lähestymistavan aihe olisi tarjonnut. Esimerkiksi doping on kirjassa esillä, mutta se ei näyttele kovin merkittävää osaa kokonaisuudessa. Toisaalta dopingin ja suomalaisen talviurheilun kytköksistä on saatavilla muita teoksia.

Kirja on perusteiltaan mielenkiintoinen tarinakokoelma, joka raottaa myös verhoa kulissien taakse. Muun muassa Toni Niemisen näkemykset Mika Kojonkoskesta ovat mielenkiintoisia. Nykäsen näkemyksenhän Kojonkoskesta kaikki tietävätkin.

Tarinoiden antisankareiksi paljastuvatkin urheilujohtajat ja muut urheilun kulisseissa toimivat. Heidän vuokseen urheilu-urat ovat kärsineet monin tavoin. Ainakin jos urheilijoilta kysytään. "Puolustuksen puheenvuoro" jää usein kuulematta.

Jos Porttila olisi laajentanut teostaan käsittelemään asioita myös toisesta näkökulmasta, hän olisi saattanut päästä kiinni yksilöitä suurempiin urheilumaailman rakenteisiin. Tällöin Porttilan kirja olisi aidosti tärkeä urheilukirja.

Nyt kirjan anti mielenkiintoisista tarinoista huolimatta jää hieman ohueksi, yksilötasolle.

Ilkka Lappi

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Lukulehmien luentolauantaissa kotieläimet pääosassa

Raision kaupunginkirjaston viime syksynä alkanut Onnelin ja Annelin kirjasto -hanke on kutsunut kaikki Raision toisluokkalaiset lapset kirjastoon ja Kaiturin tilalle lukemaan lempikirjojaan lehmille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat tammikuussa 1,1 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta vuoden 2018 tammikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,0 prosentista päällysteiden 2,5 prosenttiin. Uudistetun indeksin perusvuosi on nyt 2015.

Matka omaan itseen

Eira Malinen halusi hankkia äitienpäivälahjaksi kirjan, jossa hänen äitinsä olisi voinut kertoa menneistä vuosista, nykyhetkestä ja tulevaisuuden haaveistaan. Kirjaa ei löytynyt, joten Malinen päätti tehdä sellaisen itse. Syntyi My way -tehtäväkirja (Fitra), eräänlainen aikuisten vauvakirja, joka täytetään itse.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.