Jälkipeli: Pelaajasiirtojen taustalla aina harkittu strategia

Hannu Kuru palasi takaisin kasvattajaseuraansa Turun Palloseuraan. Muutama vuosi Tuto Hockeyn Mestis-organisaatiossa teki hänestä liigapelaajan. Niclas Lucenius jatkaa Tutossa loppukauden ja Aki Kangasmäki tuli täyttämään Kurun jättämään aukkoa. Hannu Kuru palasi takaisin kasvattajaseuraansa Turun Palloseuraan. Muutama vuosi Tuto Hockeyn Mestis-organisaatiossa teki hänestä liigapelaajan. Niclas Lucenius jatkaa Tutossa loppukauden ja Aki Kangasmäki tuli täyttämään Kurun jättämään aukkoa. Kuva: Hannu Tuominen / Tauvon Paikka

Hannu Kuru lähti, mutta Niclas Lucenius jatkaa koko loppukauden Tuto Hockeyn kokoonpanossa. Molemmille pelaajille oli kyseessä kotiinpaluu. Kuru on Turun Palloseuran kasvatti ja Lucenius on saanut kiekko-oppinsa Tutossa.

Kupittaan hallin ”pyöröovista” tuli sisälle myös liigakokemusta omaava Aki Kangasmäki paikkaamaan Kurun jättämää aukkoa.

Pelaajasiirtojen taustalla on aina tarkkaan harkittu seuran strategia, jota toteuttavat Tuto Hockeyn rahakirstunvartija Dani Aavinen, pelaajatarkkailusta vastaava urheilutoimenjohtaja Elmo Aittola ja edustusjoukkueen valmentaja Miika Elomo.

– Tuto Hockeyn haluaa olla taloudellisesti omavarainen ja urheilullisesti itsenäinen seura. Farmiseuraksi emme ryhdy. Päätösvalta pelaavista pelaajista on aina oltava meillä. Se ei tarkoita sitä, ettemmekö tekisi yhteistyötä toisen seuran kanssa. Meillä on tietty pelaajabudjetti, jota ei voida ylittää. Päävalmentajan ja urheilutoimenjohtajan tulee olla pelaajista yhtä mieltä. Heillä on vastuu ja valta, mutta se ei saa olla seuran strategiaa vastaan, esimerkiksi ylittämällä taloudellisia raameja, kertovat Dani Aavinen ja Elmo Aittola.

Metsis on sarja, jossa pelaa paljon tulevaisuuden tähtiä. Osa pelaajista on matkalla eteenpäin. Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla itse kukin tavoitteellinen pelaaja voi todistaa osaamistaan ja tavoitella pääsyä liigajoukkueeseen. Useissa eri joukkueissa pelannut Kristian Tuohilampi yritti vakiinnuttaa pitkään paikkaansa liigajoukkueessa. Vasta Tuton organisaation kautta tavoite onnistui. Tuohilampi pelaa nyt Porin Ässissä.

Harmittaako, kun osa pelaajista siirtyy jossain vaiheessa muualle lainalle tai kokonaan?

– Lopullisen päätöksen tekee aina pelaaja itse, mutta omaa tuotettamme emme ala keventämään. Eli jos, meillä on oma peli, se menee aina edelle. Esimerkiksi Hannu Kuru pelasi TPS:ssä silloin, kun meillä ei ollut omaa peliä. Meille on tärkeää, että pelaaja menee urallaan eteenpäin, sillä se lisää myös meidän vetovoimaa pelaajamarkkinoilla. Jos Tutosta ei pääse minnekään, eivät pelaajat tule meille.

Pelaajalle yksittäinen onnistunut lainapeli liigajoukkueessa voi olla uran jatkon kannalta tärkeä. Korvaus yhdestä liigapelistä on pelaajalle myös palkitseva verrattuna Mestiksen pieniin kulukorvauksiin. Vanha seurakin saa korvauksen sopimuksen purusta. Seuran saama imagohyöty on myös merkittävä, sillä se auttaa uusien pelaajien saamisessa.

Andrei Hakulisen myötä saimme Topi Taavitsaisen ja edelleen Aki Juuselan ja Jasper Lindstenin. Kun pelaaja menee eteenpäin, hänen paikalle tulee aina toinen. Rahallisesti emme kilpaile yhdestäkään pelaajasta, mutta tarjoamme hyvät olosuhteet päästä uralla eteenpäin.

Pelaajaliikennettä on myös toisin päin, Liigasta Mestikseen. Tutossa ei olla kuitenkaan kiinnostuneita lyhyistä lainasopimuksista.

– Farmiseuroissa pelaajia tulee ja menee. Vaikka meille tarjottaisiin huippupelaajaa, mutta emme tiedä, kuinka kauan hän on meillä, emme suostu ottamaan. Esimerkiksi Kaapo Kähkönen oli meillä koko kauden. Emme hyödy siitä, että kakkoskentässä ramppaa joka toinen päivä eri kaveri. Emme halua sotkea arkea yksittäisen pelin takia. Liigapelaaja on seuralleen investointi. Jos hän ei saa peliaikaa, investointi sulaa. Kun hän tulee meille vuodeksi, hän kasvaa täällä korkoa.

– Meille optimipelaaja on sellainen, joka pelaa meillä 3–4 vuotta, kuten Hannu Kuru. Pelaaja ehtii siinä ajassa tutolaistua ja tulla yleisölle tutuksi. Moni pelaaja ehtii saamaan neljässä vuodessa esimerkiksi opiskelunsa kuntoon.

Kun pelaajabudjetti on rajallinen ja ennakkoon sovittu, miten syksyn talkooperiaatteella pelannut Niclas Lucenius saatiin jäämään seuraan loppukaudeksi.

– Niclaksella on suuri polte pelata vielä Liigassa. Hän haluaa todistaa, että parhaat pelivuodet ovat vielä edessä. Jos haluasi pelata rahan takia, Keski-Euroopasta saisi hyvän tilin. Luceniuksen hintapyyntö meille oli kohtuullinen. Hienoa, että yrityskentältä löytyi tarvittavaa tukea, sillä budjettiylityksiin ei ole varaa.

Hannu Tuominen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!