Jälkipeli: Sählystä salonkikelpoiseksi salibandyksi

TPS Salibandyn liigajoukkueen kapteeni Olli Laine (vas.) ehtii tarpeen vaatiessa hoitamaan maalivahdinkin tehtäviä. Laine edustaa sukupolvea, jonka aikana salibandy on kasvanut suureen suosioon. Laine harjoittelee amatööripohjalta kuin ammattilainen konsanaan. Pelimiehen arki täyttyy aamusta iltaa urheilusta. TPS Salibandyn liigajoukkueen kapteeni Olli Laine (vas.) ehtii tarpeen vaatiessa hoitamaan maalivahdinkin tehtäviä. Laine edustaa sukupolvea, jonka aikana salibandy on kasvanut suureen suosioon. Laine harjoittelee amatööripohjalta kuin ammattilainen konsanaan. Pelimiehen arki täyttyy aamusta iltaa urheilusta. Kuva: Hannu Tuominen

Uusi muotilaji katoaa yhtä nopeasti kuin ilmestyikin. Yli kolmekymmentä vuotta sitten moni uskoi sählystä kehitetyn salibandyn suosion pikaista hiipumista. Kuinkas kävikään!

Salibandysta tuli vauhdilla Suomen toiseksi suosituin palloilulaji jalkapallon jälkeen. Salibandy on mielletty sisällä pelattavana talvilajina. Jotain lajin suosion hurjasta kasvusta kertoo se, miten salivuorot täyttyvät nyt jo kesäisinkin. Myös ulkokäyttöön on kehitetty omia pelialustoja.

Vaikka salibandystä on tullut salonkikelpoinen, moni urheilua seuraava nyrpistää yhä suositulle lajille nenäänsä. Potentiaalisia oman lajin harrastajia on siirtynyt joukolla salibandyyn. Osa pitää salibandyä puuhasteluna ja salibandypelaajia ei pidetä liigatasollakaan huippu-urheilijoina.

Fysiikasta ei uskottavuus ainakaan ole kiinni. Liigajoukkue Seinäjoen Peliveljien (SPV) Cooper-testin tulokset kestävät vertailun. Joukkueen keskiarvo on reilusti yli kolmen kilometrin. Paras tulos on 3 710 metriä. Harva palloilun pääsarjajoukkueen valmentajakaan tekee yhtä kovan tuloksen kuin SPV:n valmentaja Tommi Koponen (s.1972): 3 240 metriä.

Pitkän linjan salibandyvalmentaja ja -vaikuttaja Atte Juuti on nähnyt läheltä, mitä on tapahtunut vuosikymmenien aikana. TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine vuorostaan kertoo, millaista on salibandyn liigapelaajan arki Suomessa. Jokainen voi sen jälkeen tehdä omat päätelmänsä, pitkääkö salibandy mieltää vakavasti otettavana urheilulajina ja voidaanko salibandypelaajaa kutsua urheilijaksi.

– Salibandy on yhä monelle kivi kengässä. Lajin harrastajamäärät ovat niin isot. Salibandyyn on siirtynyt paljon sellaisia urheilijoita, jotka olisivat olleet huippuja muissakin lajeissa. Aikaisemmin salibandy oli monelle vain sivulaji. Esimerkiksi Mikael Lax oli lupaava yleisurheilija, mutta salibandystä tuli hänen päälajinsa. Nykyään salibandypelaajat ovat syntyneet maila kädessä, kertoo Kerttulin urheilulukion lajivastaava Atte Juuti, joka toimi myös alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkuevalmentajana.

Salibandyn varusteiden kehitys on ollut huima. Se näkyy osana taitotason parantumisessa.

– Nykyjunnupelaajien taitotaso on korkea. Pallon kanssa tehdään ihmeitä. Pelaajat pystyvät ampumaan tarkoituksella ylä- ja sivukierteitä. Nuoret lahjakkuudet käsittelevät mailaa sormillaan kuin soitinta. Kestävyystestien tulokset ovat parantuneet roimasti vuosien aikana. Nykypelaajat ovat todella paljon nopeampia kuin aikaisemmin. Jos et ole nopea, on vaikeuksia pärjätä salibandyn huipulla. Pelaajien keskimitta on kasvanut. Maalivahdeissa on menty todella suuriin mittoihin.

– Salibandyssä ei tarvita niin paljon lihasmassaa kuin monessa muussa lajissa. Tässä lajissa pitää olla nopea, mutta lihaksisto pitää olla kunnossa, että kestää rasitusta. Arvoturnauksissa pelataan useita pelejä peräkkäisinä päivinä.

Olli Laine kelpaa esimerkkinä nykyajan salibandypelaajasta, jossa korostuu sana ”urheilija”. Pelaajan arki muodostuu liikunnan ympärille. Amatööri Laine harjoittelee kuin ammattilainen konsanaan.

Harva yltää pääsarjatasolla joukkueensa kapteeniksi A-juniori-ikäisenä. Laine on ollut itseoikeutettu kapteeni myös nuorempien ikäluokkien maajoukkueissa.

– Ollilla on mystinen aura päänsä päällä. Hän on luontainen johtaja. Olli ajattelee paljon, on aina positiivinen. Harjoituksissa hän keskittyy vain siihen, mitä tehdään. Laine vaatii myös paljon joukkuekavereiltaan.

Salibandyliigan ottelu TPS-Steelers on juuri päättynyt. Kolme maalia tehnyt kapteeni Olli Laine rientää ottelun jälkeen haastattelusta toiseen. Salibandyn liigapelaajan pelien ulkopuolinen arki on kiireistä. Olli suorittaa lukio-opintojensa jälkeen liikuntaneuvojan tutkintoa. Urheiluakatemian avulla opiskelu ja ammattimainen lajiharjoittelu ovat tehokasta.

– Nyt kauden ollessa käynnissä minulla on mahdollisuus harjoitella Urheiluakatemian avulla myös aamuisin. Oma tähtäin on korkealla ja tiedostan, että on pakko harjoitella päästäkseen huipulle. Onneksi fysiikkavalmentajat laittavat toisinaan jarrua päälle, sillä muuten innostun treenaamaan liikaa. Välillä pitää olla huoltavia harjoituksiakin. Päivällä teen kouluhommia, mutta kaikki on suunniteltu niin, että omalle harjoittelulle jää aikaa.

Olli Laine kiittelee omaa seuraansa, joka on luonut pelaajille yhä paremmat ammattimaiset olosuhteet, vaikka itse lajia harrastetaankin amatööripohjalta.

– Arki-illat menevät oman joukkueen lajiharjoituksissa. Silloin, kun pelikuorma on suuri, keskiviikkona voi olla lepopäivä. Osa tekee silloin voimaharjoituksia. Perjantaisin maalivahdit tekevät ennen varsinaisia harjoituksia omia harjoituksiaan. Menen silloin mielelläni mukaan tekemään laukaisutoistoja. Siellä veto kehittyy loistavasti. Viikonloppuisin on usein pelipäivä.

Uusi Kupittaan palloiluhalli on Olli Laineen mieleen. Urheilijan arki helpottuu, kun matkat lyhenevät. Ottelut pelataan samassa paikassa kuin missä harjoitellaankin. Kaikki tarvittava omaa pukukoppia myöten löytyy jatkossa samasta paikasta.

Hannu Tuominen

Leonardo Chiodo sellokilpailun paras

Turun XIII valtakunnallisen sellokilpailun finaali päättyi perjantaina Turun konserttitalossa. Kilpailun tuomaristo valitsi kisan parhaaksi Leonardo Chiodon . Hän sai 6 000 euron palkinnon.

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Lukulehmien luentolauantaissa kotieläimet pääosassa

Raision kaupunginkirjaston viime syksynä alkanut Onnelin ja Annelin kirjasto -hanke on kutsunut kaikki Raision toisluokkalaiset lapset kirjastoon ja Kaiturin tilalle lukemaan lempikirjojaan lehmille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat tammikuussa 1,1 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta vuoden 2018 tammikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,0 prosentista päällysteiden 2,5 prosenttiin. Uudistetun indeksin perusvuosi on nyt 2015.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.