Jälkipeli: Sählystä salonkikelpoiseksi salibandyksi

TPS Salibandyn liigajoukkueen kapteeni Olli Laine (vas.) ehtii tarpeen vaatiessa hoitamaan maalivahdinkin tehtäviä. Laine edustaa sukupolvea, jonka aikana salibandy on kasvanut suureen suosioon. Laine harjoittelee amatööripohjalta kuin ammattilainen konsanaan. Pelimiehen arki täyttyy aamusta iltaa urheilusta. TPS Salibandyn liigajoukkueen kapteeni Olli Laine (vas.) ehtii tarpeen vaatiessa hoitamaan maalivahdinkin tehtäviä. Laine edustaa sukupolvea, jonka aikana salibandy on kasvanut suureen suosioon. Laine harjoittelee amatööripohjalta kuin ammattilainen konsanaan. Pelimiehen arki täyttyy aamusta iltaa urheilusta. Kuva: Hannu Tuominen

Uusi muotilaji katoaa yhtä nopeasti kuin ilmestyikin. Yli kolmekymmentä vuotta sitten moni uskoi sählystä kehitetyn salibandyn suosion pikaista hiipumista. Kuinkas kävikään!

Salibandysta tuli vauhdilla Suomen toiseksi suosituin palloilulaji jalkapallon jälkeen. Salibandy on mielletty sisällä pelattavana talvilajina. Jotain lajin suosion hurjasta kasvusta kertoo se, miten salivuorot täyttyvät nyt jo kesäisinkin. Myös ulkokäyttöön on kehitetty omia pelialustoja.

Vaikka salibandystä on tullut salonkikelpoinen, moni urheilua seuraava nyrpistää yhä suositulle lajille nenäänsä. Potentiaalisia oman lajin harrastajia on siirtynyt joukolla salibandyyn. Osa pitää salibandyä puuhasteluna ja salibandypelaajia ei pidetä liigatasollakaan huippu-urheilijoina.

Fysiikasta ei uskottavuus ainakaan ole kiinni. Liigajoukkue Seinäjoen Peliveljien (SPV) Cooper-testin tulokset kestävät vertailun. Joukkueen keskiarvo on reilusti yli kolmen kilometrin. Paras tulos on 3 710 metriä. Harva palloilun pääsarjajoukkueen valmentajakaan tekee yhtä kovan tuloksen kuin SPV:n valmentaja Tommi Koponen (s.1972): 3 240 metriä.

Pitkän linjan salibandyvalmentaja ja -vaikuttaja Atte Juuti on nähnyt läheltä, mitä on tapahtunut vuosikymmenien aikana. TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine vuorostaan kertoo, millaista on salibandyn liigapelaajan arki Suomessa. Jokainen voi sen jälkeen tehdä omat päätelmänsä, pitkääkö salibandy mieltää vakavasti otettavana urheilulajina ja voidaanko salibandypelaajaa kutsua urheilijaksi.

– Salibandy on yhä monelle kivi kengässä. Lajin harrastajamäärät ovat niin isot. Salibandyyn on siirtynyt paljon sellaisia urheilijoita, jotka olisivat olleet huippuja muissakin lajeissa. Aikaisemmin salibandy oli monelle vain sivulaji. Esimerkiksi Mikael Lax oli lupaava yleisurheilija, mutta salibandystä tuli hänen päälajinsa. Nykyään salibandypelaajat ovat syntyneet maila kädessä, kertoo Kerttulin urheilulukion lajivastaava Atte Juuti, joka toimi myös alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkuevalmentajana.

Salibandyn varusteiden kehitys on ollut huima. Se näkyy osana taitotason parantumisessa.

– Nykyjunnupelaajien taitotaso on korkea. Pallon kanssa tehdään ihmeitä. Pelaajat pystyvät ampumaan tarkoituksella ylä- ja sivukierteitä. Nuoret lahjakkuudet käsittelevät mailaa sormillaan kuin soitinta. Kestävyystestien tulokset ovat parantuneet roimasti vuosien aikana. Nykypelaajat ovat todella paljon nopeampia kuin aikaisemmin. Jos et ole nopea, on vaikeuksia pärjätä salibandyn huipulla. Pelaajien keskimitta on kasvanut. Maalivahdeissa on menty todella suuriin mittoihin.

– Salibandyssä ei tarvita niin paljon lihasmassaa kuin monessa muussa lajissa. Tässä lajissa pitää olla nopea, mutta lihaksisto pitää olla kunnossa, että kestää rasitusta. Arvoturnauksissa pelataan useita pelejä peräkkäisinä päivinä.

Olli Laine kelpaa esimerkkinä nykyajan salibandypelaajasta, jossa korostuu sana ”urheilija”. Pelaajan arki muodostuu liikunnan ympärille. Amatööri Laine harjoittelee kuin ammattilainen konsanaan.

Harva yltää pääsarjatasolla joukkueensa kapteeniksi A-juniori-ikäisenä. Laine on ollut itseoikeutettu kapteeni myös nuorempien ikäluokkien maajoukkueissa.

– Ollilla on mystinen aura päänsä päällä. Hän on luontainen johtaja. Olli ajattelee paljon, on aina positiivinen. Harjoituksissa hän keskittyy vain siihen, mitä tehdään. Laine vaatii myös paljon joukkuekavereiltaan.

Salibandyliigan ottelu TPS-Steelers on juuri päättynyt. Kolme maalia tehnyt kapteeni Olli Laine rientää ottelun jälkeen haastattelusta toiseen. Salibandyn liigapelaajan pelien ulkopuolinen arki on kiireistä. Olli suorittaa lukio-opintojensa jälkeen liikuntaneuvojan tutkintoa. Urheiluakatemian avulla opiskelu ja ammattimainen lajiharjoittelu ovat tehokasta.

– Nyt kauden ollessa käynnissä minulla on mahdollisuus harjoitella Urheiluakatemian avulla myös aamuisin. Oma tähtäin on korkealla ja tiedostan, että on pakko harjoitella päästäkseen huipulle. Onneksi fysiikkavalmentajat laittavat toisinaan jarrua päälle, sillä muuten innostun treenaamaan liikaa. Välillä pitää olla huoltavia harjoituksiakin. Päivällä teen kouluhommia, mutta kaikki on suunniteltu niin, että omalle harjoittelulle jää aikaa.

Olli Laine kiittelee omaa seuraansa, joka on luonut pelaajille yhä paremmat ammattimaiset olosuhteet, vaikka itse lajia harrastetaankin amatööripohjalta.

– Arki-illat menevät oman joukkueen lajiharjoituksissa. Silloin, kun pelikuorma on suuri, keskiviikkona voi olla lepopäivä. Osa tekee silloin voimaharjoituksia. Perjantaisin maalivahdit tekevät ennen varsinaisia harjoituksia omia harjoituksiaan. Menen silloin mielelläni mukaan tekemään laukaisutoistoja. Siellä veto kehittyy loistavasti. Viikonloppuisin on usein pelipäivä.

Uusi Kupittaan palloiluhalli on Olli Laineen mieleen. Urheilijan arki helpottuu, kun matkat lyhenevät. Ottelut pelataan samassa paikassa kuin missä harjoitellaankin. Kaikki tarvittava omaa pukukoppia myöten löytyy jatkossa samasta paikasta.

Hannu Tuominen

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.