Menestyksen maku: AHL:n mestaruusjuhlat työsulkukaudella

Antero Niittymäki oli suuressa roolissa Philadelphia Phantomsin AHL-mestaruudessa kaudella 2004-05. Antero Niittymäki oli suuressa roolissa Philadelphia Phantomsin AHL-mestaruudessa kaudella 2004-05. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Syksyllä 2004 Antero Niittymäki valmistautui NHL-kauteen epätietoisena. Ensimmäiset NHL-pelinsä edellisellä kaudella torjunut turkulainen oli pääsemässä kahden farmivuoden jälkeen Philadelphia Flyersin kokoonpanoon, mutta työsulku peruutti lopulta koko NHL-kauden. Niittymäki pelasi kauden edellisvuosien tapaan AHL:ssä Philadelphia Phantomsin maalilla.

– Aika pitkään kauden aikanakin seurasi alkaako NHL, mutta arkeen kauden aikana työsulku ei vaikuttanut. Flyersin ja Phantomsin pukukopit olivat vierekkäin ja paljon harjoiteltiin samoissa tiloissa, Niittymäki muistelee.

Työsulun vuoksi monet joukkueet saivat AHL:ään poikkeuksellisen kovat joukkueet. Muun muassa Jason Spezza ja Jay Bouwmeester pelasivat AHL:ssä työsulkukauden.

– Jos sen kauden tähdistöottelua muistelee, niin ei mennyt kovin monta vuotta niin puolet niistä pelaajista pelasivat NHL:n tähdistöpelissä.

Phantoms sai kauteen hyvän alun ja sijoittuikin runkosarjassa oman divisioonansa toiseksi keräten 103 pistettä.

– Ei meillä missään vaiheessa puhuttu tavoitteista. Meillä oli hyvä joukkue, jonka runko oli ollut pari vuotta kasassa. Joukkueen yhteishenki oli Phantomsissa tosi hyvä. Siellä ei koskaan ollut sellaista vain itselleen NHL-paikan pelaamisen henkeä.

Yksi Phantomsin menestyksen kulmakivistä oli tiivis puolustus. Phantomsin maaliin tehtiin runkosarjassa kolmanneksi vähiten maaleja. Merkittävä rooli oli ykkösvahdin viittaa koko kauden kantaneella Niittymäellä, mutta myös farmissa kaiken nähneellä kakkosmaalivahti Neil Littlellä.

– En olisi parempaa partneria niiksi kolmeksi vuodeksi voinut toivoa. Hän oli seuralegenda, joka auttoi varsinkin ensimmäisellä kaudella tosi paljon. Antoi vinkkejä joukkueista ja pelaajista. Hän oli myös aidosti iloinen, kun pelini kulki. Hänestä tuli niiden vuosien aikana hyvä ystäväni, Niittymäki kehuu.

Vaikka Phantomsin runkosarja oli hyvä, joukkueen vahva pudotuspelivire oli silti lievä yllätys. Norfolkin voittamiseen Phantoms tarvitsi kuusi ottelua, Wilkes-Barre kaatui viidessä pelissä ja Providence konferenssifinaaleissa kuudessa pelissä.

– Sillä oli iso merkitys, että kauden loppuvaiheessa meille tuli Jeff Carter ja Mike Richards. Heidän panoksensa meidän hyökkäyspeliimme oli tosi iso, Niittymäki sanoo.

Finaalisarjasta tuli kahden suomalaismaalivahdin koitos, kun ennakkosuosikkina finaalisarjaan lähteneen Chicago Wolvesin maalilla pelasi Kari Lehtonen. Finaaleista muodostui lopulta yksipuolinen näytös, kun Phantoms marssi mestaruuteen suoraan voitoin 4-0. Mestaruuden lisäksi Niittymäki pokkasi AHL:n pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon.

– Ehkä oli hyvä, että päästiin aloittamaan Chicagossa. Kun siellä voitettiin kaksi kertaa, oli kyllä vahvasti sellainen olo, että sarja ei enää käänny.

Ilkka Lappi

Älymittari ehkäisee sisäilmaongelmia

Luja SmartConcrete on Lujabetonin kehittämä anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Se antaa tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta ja sillä voidaan mitata myös sisäilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa.

Jouluvalokilpailu valaisi Varissuota

Varissuolla järjestetyn leikkimielisen jouluvalojen pihakilpailun voitti AsOy Kousantorni, toiseksi tuli AsOy Päivännousu ja kolmanneksi rivitalonpiha Konradinkuja 3:ssa. Voitot ovat lahjakortteja, joilla voi hankkia lisää jouluvaloja pihan koristukseksi. Voittojen lisäksi jaetaan yksi kunniamaininta ja yksi kannustusdiplomi.

Tarkkaile lumen määrää katolla

Yleisesti vakuutus ei korvaa lumen painosta rakennukselle aiheutunutta vahinkoa. Varmin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on poistaa lumimassat jo ennen vielä odotettavissa olevia yllättäviä lumimyräköitä ja suojakelejä, vinkkaa LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen . Lumien poistoon katoilta tulee tapaturmien ja omaisuusriskisen varalta valmistautua huolella.

Menoviikko: Callas avaa Erin kevään

Sopraano Pia Pajala on Callaksen toinen puolisko.

Yksi alkavan kevään mielenkiintoisimpia tapauksia esittävän taiteen saralla on Tanssiteatteri Erissä 25. tammikuuta ensi-iltansa saava Callas .

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Kuski ajoi kovaa ylinopeutta Littoistentiellä

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 22.25 Kaarinassa Littoistentiellä henkilöautolle nopeuden 109 kilometriä tunnissa paikassa, jossa suurin sallittu nopeus oli 50 kilometriä tunnissa.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.