Menestyksen maku: AHL:n mestaruusjuhlat työsulkukaudella

Antero Niittymäki oli suuressa roolissa Philadelphia Phantomsin AHL-mestaruudessa kaudella 2004-05. Antero Niittymäki oli suuressa roolissa Philadelphia Phantomsin AHL-mestaruudessa kaudella 2004-05. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Syksyllä 2004 Antero Niittymäki valmistautui NHL-kauteen epätietoisena. Ensimmäiset NHL-pelinsä edellisellä kaudella torjunut turkulainen oli pääsemässä kahden farmivuoden jälkeen Philadelphia Flyersin kokoonpanoon, mutta työsulku peruutti lopulta koko NHL-kauden. Niittymäki pelasi kauden edellisvuosien tapaan AHL:ssä Philadelphia Phantomsin maalilla.

– Aika pitkään kauden aikanakin seurasi alkaako NHL, mutta arkeen kauden aikana työsulku ei vaikuttanut. Flyersin ja Phantomsin pukukopit olivat vierekkäin ja paljon harjoiteltiin samoissa tiloissa, Niittymäki muistelee.

Työsulun vuoksi monet joukkueet saivat AHL:ään poikkeuksellisen kovat joukkueet. Muun muassa Jason Spezza ja Jay Bouwmeester pelasivat AHL:ssä työsulkukauden.

– Jos sen kauden tähdistöottelua muistelee, niin ei mennyt kovin monta vuotta niin puolet niistä pelaajista pelasivat NHL:n tähdistöpelissä.

Phantoms sai kauteen hyvän alun ja sijoittuikin runkosarjassa oman divisioonansa toiseksi keräten 103 pistettä.

– Ei meillä missään vaiheessa puhuttu tavoitteista. Meillä oli hyvä joukkue, jonka runko oli ollut pari vuotta kasassa. Joukkueen yhteishenki oli Phantomsissa tosi hyvä. Siellä ei koskaan ollut sellaista vain itselleen NHL-paikan pelaamisen henkeä.

Yksi Phantomsin menestyksen kulmakivistä oli tiivis puolustus. Phantomsin maaliin tehtiin runkosarjassa kolmanneksi vähiten maaleja. Merkittävä rooli oli ykkösvahdin viittaa koko kauden kantaneella Niittymäellä, mutta myös farmissa kaiken nähneellä kakkosmaalivahti Neil Littlellä.

– En olisi parempaa partneria niiksi kolmeksi vuodeksi voinut toivoa. Hän oli seuralegenda, joka auttoi varsinkin ensimmäisellä kaudella tosi paljon. Antoi vinkkejä joukkueista ja pelaajista. Hän oli myös aidosti iloinen, kun pelini kulki. Hänestä tuli niiden vuosien aikana hyvä ystäväni, Niittymäki kehuu.

Vaikka Phantomsin runkosarja oli hyvä, joukkueen vahva pudotuspelivire oli silti lievä yllätys. Norfolkin voittamiseen Phantoms tarvitsi kuusi ottelua, Wilkes-Barre kaatui viidessä pelissä ja Providence konferenssifinaaleissa kuudessa pelissä.

– Sillä oli iso merkitys, että kauden loppuvaiheessa meille tuli Jeff Carter ja Mike Richards. Heidän panoksensa meidän hyökkäyspeliimme oli tosi iso, Niittymäki sanoo.

Finaalisarjasta tuli kahden suomalaismaalivahdin koitos, kun ennakkosuosikkina finaalisarjaan lähteneen Chicago Wolvesin maalilla pelasi Kari Lehtonen. Finaaleista muodostui lopulta yksipuolinen näytös, kun Phantoms marssi mestaruuteen suoraan voitoin 4-0. Mestaruuden lisäksi Niittymäki pokkasi AHL:n pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon.

– Ehkä oli hyvä, että päästiin aloittamaan Chicagossa. Kun siellä voitettiin kaksi kertaa, oli kyllä vahvasti sellainen olo, että sarja ei enää käänny.

Ilkka Lappi

Vältä trampoliinionnettomuudet, muista turvaverkko ja ohjeista lapset hyppimään vain yksi kerrallaan

Yksi kevään merkeistä on trampoliinien ilmestyminen pihoihin. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä. Trampoliinihyppijöille tapahtuu paljon onnettomuuksia, kuten käsien ja jalkojen murtumia ja aivotärähdyksiä. Onnettomuuksia voi ehkäistä, kun huolehtii turvallisuusasioista, kuten lasten opastamisesta hyppimään vain yksi kerrallaan. Tärkeää on myös koota trampoliini oikein, sijoittaa se oikeaan paikkaan ja varustaa turvaverkolla.

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.