Salibandysääntöjen muutokset eivät riemastuta Jukka Ruotsalaista

TPS Salibandyn maalivahdin Pyry Luukkosen ja muiden maalivahtien elämä muuttunee asteen haastavammaksi, kun salibandyn sääntökirjaa päivitetään ensi kesänä. TPS Salibandyn maalivahdin Pyry Luukkosen ja muiden maalivahtien elämä muuttunee asteen haastavammaksi, kun salibandyn sääntökirjaa päivitetään ensi kesänä. Kuva: Jane Iltanen

Salibandyn sääntökirjaa uudistetaan ensi kesänä. Uudet säännöt astuvat voimaan 1. heinäkuuta 2018. Edellisen kerran sääntöjä muutettiin neljä vuotta sitten.

Sääntöihin tulee monia pieniä tarkennuksia. Muun muassa niin sanottu tuplarangaistus, eli sekä rangaistuslaukauksen että jäähyn tuomitseminen samasta rikkeestä, poistuu. Myöskään päällä pelaamisesta ei tule enää jäähyä. Jatkossa pallon pelaamisesta päällä tuomitaan vapaalyönti.

Keskeisimmät, ja eniten salibandyväen keskuudessa keskustelua herättäneet, sääntömuutokset koskevat rangaistuslaukausta. Jatkossa pallo voi liikkua rangaistuslaukauksen aikaan mihin suuntaan tahansa, kunhan pelaajaa menee koko ajan eteenpäin.

Uuden rangaistuslaukaussäännön katalyyttinä oli vuoden 2015 naisten MM-finaali Tampereella. Tuolloin My Kippilän rangaistuslaukaus hylättiin.

Toinen paljon keskustelua herättänyt sääntömuutos on niin sanottu aktiivisuussääntö, jonka on tarkoitus pakottaa pallollinen joukkue pelaamaan aktiivisesti ylöspäin hyökkäyksiin lähdettäessä.

TPS Salibandyn miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jukka Ruotsalainen suhtautuu uusiin sääntöihin varauksella.

– Varsinkin aktiivisuussääntö kuulostaa valmentajan korvaan aika tyhmältä. Siinä ikään kuin riisutaan pallollisesti hallitsevalta johtoon pääsevältä joukkueelta yksi taktinen ase pois, Ruotsalainen toteaa.

Aktiivisuussäännön tarkoitus on palvella yleisöä ja tehdä osaltaan pelistä viihdyttävämpää. TPS-luotsi ei usko, että aktiivisuussääntö lopulta vaikuttaa peliin valtavasti.

– Tosi tasaisissa peleissä uudella säännöllä voi olla vaikutusta, mutta en usko, että sääntö lopulta aktivoittaa peliä kovin paljon. Aika nopeasti joukkueet keksivät, miten pelataan uusien sääntöjen mukaan omaan taktiikkaan sopivaa peliä.

Rangaistuslaukausta koskevan uusiminen on herättänyt kummastusta varsinkin maalivahtien keskuudessa. Kun pallo saa liikkua mihin suuntaan tahansa, maalivahdin homma rangaistuslaukauksissa vaikeutuu merkittävästi.

– Rangaistuslaukaukset ovat tällä hetkellä lievästi veskarivetoisia. Uusi sääntö todennäköisesti muuttaa sen niin, että rankkareista ammuttujen maalien määrä kasvaa. Parhaille rankkareiden vetäjille uusi sääntö antaa uusia työkaluja maalintekoon. Yleisön näkökulmasta muutos on varmaan viihdyttävä, sillä maaleja tullee lisää, Ruotsalainen arvelee.

Hän näkee todennäköisenä myös sen, että joukkueissa harjoitellaan entistä enemmän rangaistuslaukauksia jatkossa.

– Uuden säännön myötä rankkari on niin hyvä maalipaikka, että totta kai se täytyy yrittää hyödyntää.

Ilkka Lappi

Tulli: Aurinkopaneelit voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Malesiasta ja Taiwanista tilatut aurinkosähkömoduulit, -paneelit tai -kennot voivat tulla ostajalle kalliiksi, arvioi Tulli. Yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi voi joutua maksamaan tilatuista tuotteista polkumyynti- ja tasoitustullia. Nämä voivat lisätä ostokustannusta jopa yli 60 prosentilla.

Älymittari ehkäisee sisäilmaongelmia

Luja SmartConcrete on Lujabetonin kehittämä anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Se antaa tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta ja sillä voidaan mitata myös sisäilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa.

Jouluvalokilpailu valaisi Varissuota

Varissuolla järjestetyn leikkimielisen jouluvalojen pihakilpailun voitti AsOy Kousantorni, toiseksi tuli AsOy Päivännousu ja kolmanneksi rivitalonpiha Konradinkuja 3:ssa. Voitot ovat lahjakortteja, joilla voi hankkia lisää jouluvaloja pihan koristukseksi. Voittojen lisäksi jaetaan yksi kunniamaininta ja yksi kannustusdiplomi.

Tarkkaile lumen määrää katolla

Yleisesti vakuutus ei korvaa lumen painosta rakennukselle aiheutunutta vahinkoa. Varmin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on poistaa lumimassat jo ennen vielä odotettavissa olevia yllättäviä lumimyräköitä ja suojakelejä, vinkkaa LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen . Lumien poistoon katoilta tulee tapaturmien ja omaisuusriskisen varalta valmistautua huolella.

Menoviikko: Callas avaa Erin kevään

Sopraano Pia Pajala on Callaksen toinen puolisko.

Yksi alkavan kevään mielenkiintoisimpia tapauksia esittävän taiteen saralla on Tanssiteatteri Erissä 25. tammikuuta ensi-iltansa saava Callas .

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Kuski ajoi kovaa ylinopeutta Littoistentiellä

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 22.25 Kaarinassa Littoistentiellä henkilöautolle nopeuden 109 kilometriä tunnissa paikassa, jossa suurin sallittu nopeus oli 50 kilometriä tunnissa.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.