Jälkipeli: Kupittaan palloiluhalli avautui tyytyväisissä tunnelmissa

FBC Turun ja TPS Salibandyn juniorit pelasivat uuden Kupittaan hallin ensimmäisen ottelun. Avajaispäivänä yleisöä oli runsaasti, Turun kaupungin mukaan 1 400,  tutustumassa kauan kaivattuun palloiluhalliin. FBC Turun ja TPS Salibandyn juniorit pelasivat uuden Kupittaan hallin ensimmäisen ottelun. Avajaispäivänä yleisöä oli runsaasti, Turun kaupungin mukaan 1 400, tutustumassa kauan kaivattuun palloiluhalliin. Kuva: Hannu Tuominen

Uteliaita lappaa sisälle tasaiseen tahtiin. Ensimmäiset ovat paikalla jo hyvissä ajoin ennen uuden palloiluhallin ulko-ovien avautumista. Tätä on odotettu kauan.

Mahdottomasta tuli mahdollinen. Vuosikymmenien ajan turkulaiset urheilun ystävät pähkäilivät uuden palloiluhallin rakentamista. Lopulta Turun kaupunginvaltuusto teki historiaa lupaamalla uuden peliareenan, vieläpä yksimielisesti.

Valmista tuli sovitun aikataulun mukaisesti ja paikalliset urheiluseurat ovat nyt päässeet korkkaamaan kauan kaivatun peliareenan.

Erityistä hankkeessa oli alkuperäisen 15 miljoonan euron budjetin toteutuminen – kiitos erityisen toteuttamistavan. Palloiluhallin suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi Lemminkäinen. Rakennuttaja on Turun Teknologiakiinteistö Oy, jolta Turun kaupunki vuokraa tiloja 1,27 miljoonalla eurolla vuosittain. Seuroilta kerättävät vuoromaksut kattavat vain osan kuluista.

Uusi palloiluhalli on todellinen monitoimihalli, tosin suuresta suosiosta nauttivalle salibandylle on varattu eniten vuoroja. ”Mailapojille” on varattu liki puolet tarjolla olevista harjoitusvuoroista. Niinpä arkikäytössä alkuperäisen parketin päälle on asennettu kaksi kolmasosaa lattiapinta-alasta peittävä synteettinen urheilumatto.

Salibandyn lisäksi palloiluhallin pääkäyttäjälajit ovat futsal, koripallo, lentopallo, sulkapallo ja voimistelu. Aikuisikäiset käsipalloilijat jatkavat Samppalinnassa, sillä uudessa palloiluhallissa pihkan käyttö on kielletty. Hallin käyttöaste on korkea, sillä päivisin se on koululaisten ja Turun Seudun Urheiluakatemian käytössä.

Lopputulos vaikuttaa hienolta. Tutustumaan tulleet turkulaiset ovat halliinsa tyytyväisiltä. Aika näyttää, miten yleisö löytää paikalle myös ottelutapahtumiin. Nyt tutustumispäivänä yleisöä on reilusti toista tuhatta.

Parkkipaikkoja väitetään olevan riittävästi, mutta silti samalla varoitellaan niiden riittämättömyydestä. Avajaispäivänä nähdään useita luovia ratkaisuja. Kukaan ei oikein osaa kertoa, miten jatkossa toimitaan.

Iso haaste tulee olemaan myös arkipelien ja harjoittelun yhteensovittaminen. Nimittäin samalla, kun harjoitusvuorot alkoivat pyöriä, tulivat jo ensimmäiset vuoroperuutukset. Hienoon halliin halutaan tapahtumia, se on selvä. Mutta monelle ehkä tulee mieleen Caribian tilajärjestelyt jatkuvine vuoroperuutuksineen.

Oma erityishaasteensa on siirtomattojen asentaminen ja purkaminen sekä työstä aiheutuvat suuret kustannukset. Avajaispäivänä sitä ei suuremmin mietitä, vaikka jo ennen kuin halli oli edes avattu, syntyi kiistaa maksajasta. Ne joukkueet, jotka ovat tottuneet järjestämään ottelutapahtumia valmiissa kunnallisissa liikuntatiloissa, saattaa otteluntapahtuman hinta uudessa hallissa kouraista syvältä seuran lompakkoa. Nähtäväksi jää, kuka joutuu erikoisen lattiaratkaisun lopulliseksi maksajaksi.

Kun koko lattia-alue on käytössä, katsomoon mahtuu noin 2 700 katsojaa. Jos käytössä on kaksi kolmasosa, istumaan mahtuu 1 200–1 700 katsojaa. FBC Turun ja TPS Salibandyn juniorit saavat kunnian pelata hallin historian ensimmäisen pelin. Yleisöä on enemmän kuin pojat ovat edes unissaan nähneet.

Hannu Tuominen

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.