Jälkipeli: Kupittaan palloiluhalli avautui tyytyväisissä tunnelmissa

FBC Turun ja TPS Salibandyn juniorit pelasivat uuden Kupittaan hallin ensimmäisen ottelun. Avajaispäivänä yleisöä oli runsaasti, Turun kaupungin mukaan 1 400,  tutustumassa kauan kaivattuun palloiluhalliin. FBC Turun ja TPS Salibandyn juniorit pelasivat uuden Kupittaan hallin ensimmäisen ottelun. Avajaispäivänä yleisöä oli runsaasti, Turun kaupungin mukaan 1 400, tutustumassa kauan kaivattuun palloiluhalliin. Kuva: Hannu Tuominen

Uteliaita lappaa sisälle tasaiseen tahtiin. Ensimmäiset ovat paikalla jo hyvissä ajoin ennen uuden palloiluhallin ulko-ovien avautumista. Tätä on odotettu kauan.

Mahdottomasta tuli mahdollinen. Vuosikymmenien ajan turkulaiset urheilun ystävät pähkäilivät uuden palloiluhallin rakentamista. Lopulta Turun kaupunginvaltuusto teki historiaa lupaamalla uuden peliareenan, vieläpä yksimielisesti.

Valmista tuli sovitun aikataulun mukaisesti ja paikalliset urheiluseurat ovat nyt päässeet korkkaamaan kauan kaivatun peliareenan.

Erityistä hankkeessa oli alkuperäisen 15 miljoonan euron budjetin toteutuminen – kiitos erityisen toteuttamistavan. Palloiluhallin suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi Lemminkäinen. Rakennuttaja on Turun Teknologiakiinteistö Oy, jolta Turun kaupunki vuokraa tiloja 1,27 miljoonalla eurolla vuosittain. Seuroilta kerättävät vuoromaksut kattavat vain osan kuluista.

Uusi palloiluhalli on todellinen monitoimihalli, tosin suuresta suosiosta nauttivalle salibandylle on varattu eniten vuoroja. ”Mailapojille” on varattu liki puolet tarjolla olevista harjoitusvuoroista. Niinpä arkikäytössä alkuperäisen parketin päälle on asennettu kaksi kolmasosaa lattiapinta-alasta peittävä synteettinen urheilumatto.

Salibandyn lisäksi palloiluhallin pääkäyttäjälajit ovat futsal, koripallo, lentopallo, sulkapallo ja voimistelu. Aikuisikäiset käsipalloilijat jatkavat Samppalinnassa, sillä uudessa palloiluhallissa pihkan käyttö on kielletty. Hallin käyttöaste on korkea, sillä päivisin se on koululaisten ja Turun Seudun Urheiluakatemian käytössä.

Lopputulos vaikuttaa hienolta. Tutustumaan tulleet turkulaiset ovat halliinsa tyytyväisiltä. Aika näyttää, miten yleisö löytää paikalle myös ottelutapahtumiin. Nyt tutustumispäivänä yleisöä on reilusti toista tuhatta.

Parkkipaikkoja väitetään olevan riittävästi, mutta silti samalla varoitellaan niiden riittämättömyydestä. Avajaispäivänä nähdään useita luovia ratkaisuja. Kukaan ei oikein osaa kertoa, miten jatkossa toimitaan.

Iso haaste tulee olemaan myös arkipelien ja harjoittelun yhteensovittaminen. Nimittäin samalla, kun harjoitusvuorot alkoivat pyöriä, tulivat jo ensimmäiset vuoroperuutukset. Hienoon halliin halutaan tapahtumia, se on selvä. Mutta monelle ehkä tulee mieleen Caribian tilajärjestelyt jatkuvine vuoroperuutuksineen.

Oma erityishaasteensa on siirtomattojen asentaminen ja purkaminen sekä työstä aiheutuvat suuret kustannukset. Avajaispäivänä sitä ei suuremmin mietitä, vaikka jo ennen kuin halli oli edes avattu, syntyi kiistaa maksajasta. Ne joukkueet, jotka ovat tottuneet järjestämään ottelutapahtumia valmiissa kunnallisissa liikuntatiloissa, saattaa otteluntapahtuman hinta uudessa hallissa kouraista syvältä seuran lompakkoa. Nähtäväksi jää, kuka joutuu erikoisen lattiaratkaisun lopulliseksi maksajaksi.

Kun koko lattia-alue on käytössä, katsomoon mahtuu noin 2 700 katsojaa. Jos käytössä on kaksi kolmasosa, istumaan mahtuu 1 200–1 700 katsojaa. FBC Turun ja TPS Salibandyn juniorit saavat kunnian pelata hallin historian ensimmäisen pelin. Yleisöä on enemmän kuin pojat ovat edes unissaan nähneet.

Hannu Tuominen

Lounais-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset syventävät yhteistoimintaansa

Lounais-Suomen poliisilaitos ja Hämeen poliisilaitos tekivät 18–19. tammikuuta yhtäaikaisen tehostetun huumausaineiden katuvalvontaiskun. Iskut tehtiin Forssassa ja Loimaalla. Yhteisisku oli alkusykäys syventyvälle yhteistyölle. Iskuja ja yhteistoimintaa on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa ja toiminnan kohteeksi otetaan erilaiset yhteiskunnan rikos- ja häiriöilmiöt. Tällä kertaa panostettiin tehostetusti huumausaineiden katuvalvontaan.

Lukion kustannukset opiskelijalle 2 500 euroa, ammatillisen koulutuksen satoja euroja

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä selvittänyt, millaisia kustannuksia lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta aiheutuu opiskelijoille ja heidän perheilleen. Osana selvitystä arvioitiin, kuinka monelle nuorelle toisen asteen koulutuksesta aiheutuvat kustannukset ovat muodostuneet tai voivat muodostua kouluttautumisen esteeksi.

Täysjyvä, kuitu ja kokojyvä eivät ole samoja asioita

Kokojyvä ja täysjyvä eivät tarkoita samaa asiaa.

Lähes puolet (49 %) suomalaisista uskoo syövänsä tarpeeksi täysjyvää, vaikka jopa 85 prosenttia ei tiedä, kuinka paljon sitä tulisi saada päivittäin. Enemmistö (73 %) kokee täysjyvän syömisen tärkeäksi, mutta se hämmentää, mistä täysjyvää voi saada ja mitä hyötyä siitä on.

Yleisöluento ilmastomuutoksesta Vanhalinnassa

Lumipeite hupenee, jäiden lähtö aikaistuu, ikirouta sulaa ja uudet lajit valtaavat vanhoilta elintilaa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät erityisen nopeasti pohjoisilla alueilla, myös Suomen Lapissa. Syksyllä julkaistun Hyvän sään aikana -tietokirjan työryhmän jäsenet, toimittaja Elli Harju ja valokuvaaja Ella Kiviniemi kertovat keskiviikkona 24. tammikuuta kello 18 Liedon Vanhalinnassa koko Suomea ravistelevasta ilmastonmuutoksesta sanoin ja kuvin.

Cumulus muuttuu Scandiciksi Turussa huhtikuussa

Cumulus muuttuu Scandiciksi.

Scandic Hotels Oy osti Restelin hotelliliiketoiminnan 29. joulukuuta ja julkisti Cumulus-hotellien uudet nimet 8. tammikuuta. Scandic on Suomen suurin hotelliyritys. Sen omistukseen siirtyneet Cumulus-hotellit muutetaan Scandic-hotelleiksi juhannukseen mennessä. Samalla hotellien nimet vaihdetaan brändin mukaisiksi. Turun Cumulus muuttuu Scandiciksi 24. huhtikuuta.

Harry Potter -ilta Turun pääkirjastossa

Harry Potter vetää faneja kirjastoon.

Harry Potter -iltaa vietetään Turun pääkirjastossa jo neljättä kertaa. Lasten ja nuorten alueilla torstaina 1. helmikuuta kello 17–19 järjestettävässä tapahtumassa voi bongata taikaolentoja ja ihmeotuksia, olla mukana tupalajittelussa, löytää oman taikasauvansa, pelata huispausta ja lähettää pöllöpostia. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa järjestetään myös pukukilpailu, jossa parhaat puvut palkitaan.

Autolla Suomessa -esite kertaa perusasiat matkailijoille

Yhä useammat Suomeen saapuvat matkailijat liikkuvat autolla itsenäisesti paikasta ja nähtävyyksistä toiseen. Liikenneturva ja Liikennevakuutuskeskus ovat toteuttaneet Autolla Suomessa -esitteen, jonka esimerkiksi autovuokraamot voivat antaa asiakkaalleen auton luovutuksen yhteydessä.

Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.