Kun ei sattuisi mitään

Vaikka Timo-Juhani Hirvikangas on vapaaottelijana uransa loppupuolella, mies uskoo, että pari hyvää vuotta kropasta vielä löytyy. Verkot ulkomaiden suuntaan ovat jatkuvasti vedessä. Vaikka Timo-Juhani Hirvikangas on vapaaottelijana uransa loppupuolella, mies uskoo, että pari hyvää vuotta kropasta vielä löytyy. Verkot ulkomaiden suuntaan ovat jatkuvasti vedessä. Kuva: Ilkka Lappi

Timo-Juhani Hirvikangas ei muiden odotuksista stressaa

Jos kaikkien aikojen parhaita turkulaisia vapaaottelijoita pitäisi listata, Timo-Juhani Hirvikangas olisi taatusti monen asiaan vihkiytyneen listalla korkealla. Taidoiltaan Hirvikangas olisi parhaimmillaan UFC-tason ottelija, mutta erinäisistä syistä johtuen hän on jäänyt paikalliseksi legendaksi.

Yksi syy potentiaalia hitaampaan uran etenemiseen ovat olleet loukkaantumiset ja sairastelut. Marraskuun 2014 jälkeen Hirvikangas on nähty leipälajinsa parissa vain kaksi kertaa.

– Ei vapaaottelua tahallaan ole jätetty taka-alalle. Toivon mukaan pysyisi äijä ehjänä ja terveenä, niin varmasti olisin enemmänkin häkissä. Tänä keväänä ottelen varmasti jossain häkissä, jos vaan pysyn terveenä, 33-vuotias Hirvikangas sanoo.

Jalkalukkospesialistina kannuksia muun muassa kolmen lukkopainin Euroopan mestaruuden verran kerännyt Hirvikangas on siinä mielessä epäkiitollisessa tilanteessa, että hän olisi merkittävä päänahka nuorelle eteenpäin menevälle urheilijalle, mutta ei niin iso nimi, että pääsisi automaattisesti maailmalla isoihin otteluihin.

– Tasaisesti tulee tarjouksia, mutta ne ovat kymmenen vuotta nuorempia vastaan, joilla on 15–0-rekordi. Ei puolikuntoisena viitsi lähteä. Mielelläni ottelen ketä vaan vastaan, jos olen kunnossa, mutta viime vuosina se on ollut harvinaisempaa.

Viime vuosina turkulainen onkin nähty useammin sivulajinsa nyrkkeilyn parissa. Vuoden 2015 jälkeen Hirvikangas on ehtinyt iskeä kuusi ammattilaisottelua. Voittoja on kertynyt viisi.

– Nyrkkeilystä voisi tulla hyvä ehtoopuolen ura. Vapaaottelu on paikoille sen verran kovempi laji, että kroppa ei loputtomiin kestä päivittäistä treenaamista. Vapaaottelussa olen uran loppupuolella. Pari kolme vuotta varmaan on siinä jäljellä, jos paikat pysyvät kunnossa, Hirvikangas arvioi.

Seuraavan kerran hän nousee nyrkkeilykehään 9. maaliskuuta Espoossa. Tuolloin vastassa on norjalainen Ken-Tore Halland.

– Hän on juuri sellainen kymmenen vuotta nuorempi ja voittamaton ottelija, joka kuulemma lyö kovaa. Hän on puhdas nyrkkeilijä, joka on isompi, vahvempi ja pidempi kuin minä. Ei minulla taida olla mitään muuta enemmän kuin ikää, ”Tipi” nauraa omaan rentoon tyyliinsä.

Hirvikangas on aina suhtautunut uraansa tietyllä tavalla rennosti. Hirvikangas sanoo, ettei hän osaa murehtia muiden odotuksia.

– Olisihan se kiva käydä rökittämässä niitä, joita muut pitävät parhaina, mutta ei sillä loppuen lopuksi ole merkitystä. Itseäni ja perhettäni varten olen täällä. Miksi antaisin minkäänlaista painoarvoa sille, mitä muut ajattelevat siitä, mitä minun pitäisi tehdä.

– Meillä on tämä yksi elämä ja kaikki mitä on tehty on tehty ja mitä ei ole tehty, sitä ei saa tehdyksi. En osaa miettiä sitä, että olisi pitänyt tehdä jotain toisella tavalla.

Ilkka Lappi

Turun kaupunki kutsuu turkulaiset mukaan ilmastotalkoisiin

Saara Ilvessalo.

Turun kaupunki osallistuu maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Kuten aiempinakin vuosina, Turun kaupunki sammuttaa Earth Hourin ajaksi Aurajoen muurivalaistuksen ja jokirannan puiden valaistuksen.

Riistametsänhoito kiinnostaa metsänomistajia

Metsänomistajien suhtautumista riistametsänhoitoon selvitettiin kyselyllä. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta palvelujen tarjonnan vähäisyys hidastaa käytännön toteutusta. Metsäammattilaisista lähes kaikki haluavat edistää riistametsänhoitoa työssään.

Hortoilu on nyt in

Villivihannesten kerääminen on suositumpaa kuin koskaan, ja hyvin nopeasti kasvava luontoharrastus Suomessa. Se ei ole enää vain kasvi- tai terveysintoilijoiden puuhaa, vaan siitä on tullut houkutteleva harrastus, jonka aloittaminen on helppoa kenelle tahansa, kertoo hortoilu.fi -sivusto. Monia kiinnostaa villivihannesten terveellisyys ja vaikutukset hyvinvointiin. Villikasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!