Jälkipeli: Niclas Luceniuksen kaksi eri persoonaa

Kotikaupunkiinsa Turkuun tullut Niclas Lucenius on ollut Mestiksen väriläiskä – sekä hyvässä että pahassa. Pisteitä on ja pelikieltoja on kertynyt ennätyksellisen paljon. Vaikka kaukalossa sattuu ja tapahtuu, on Lucenius kaukalon ulkopuolella itse rauhallisuus. Kotikaupunkiinsa Turkuun tullut Niclas Lucenius on ollut Mestiksen väriläiskä – sekä hyvässä että pahassa. Pisteitä on ja pelikieltoja on kertynyt ennätyksellisen paljon. Vaikka kaukalossa sattuu ja tapahtuu, on Lucenius kaukalon ulkopuolella itse rauhallisuus. Kuva: Hannu Tuominen

Yhteensä kahdenkymmen ottelun pelikielto yhden kauden aikana on melkoinen saavutus. Tuto Hockeyn Niclas Luceniuksen viimeisin tempaus, luistimella potkaiseminen, kasvatti turkulaisen "kakkua” kolmellatoista ottelulla.

Pitkä pelikielto vaikeuttaa Tuto Hockeyn taivalta Mestiksen pudotuspeleissä, mutta se vaikeuttaa myös Luceniuksen lätkästä saatavaa toimeentuloa ja urahaaveita. Mahdollisesti pelikielto ulottuu pitkälle ensi kaudelle.

Rangaistuksen pituudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta kukaan ei voi pitää tekoa hyväksyttävänä, ei edes Luceniuksen työnantaja Tuto Hockey.

– Erittäin harvoin lähden tapauksia tuomitsemaan julkisesti, mutta tässä tilanteessa sanoisin poikkeuksellisesti, että teko oli typerä. Pelikiellon pituudesta en voi lähteä avoimeen keskusteluun, koska se tarkoittaisi minulle sakkoja. Pelaaja eli tässä tapauksessa Lucenius tekee valituksen urheilijan oikeusturvalautakunnalle. Se ottaa kantaa, oliko tuomion pituus kohtuuton. Asia on seuran sisällä jo käsitelty ja pelaajaa ei ole taputeltu, kertoi Tuto Hockeyn urheilutoimenjohtaja Elmo Aittola.

Useissa seuroissa viimeisten vuosien aikana kiertänyt Niclas Lucenius palasi viime syksynä kotikaupunkiinsa Turkuun ja kasvattajaseuraansa. On väitetty, että Lucenius on maineensa vanki ja moni liigaseura olisi karttanut hankalana pidetyn pelaajan värväämistä. Niclas kertoo tarvittaessa oman mielipiteensä. Joku valmentaja voi tulkinta sen ongelmana.

Tuto Hockeyn ja Luceniuksen nykyinen valmentaja Miika Elomo on usein haastatteluissa todennut, miten Luceniuksen ongelmapelaajan maine on liioittelua. Miehet tuntevat toisensa jo pidemmältä ajalta.

Elomo arvostaa pelimiehen taitoja sekä halua haastaa kokemuksellaan valmentajan näkemyksiä. Siitä osoituksena on myös Luceniuksen valinta joukkueen kapteeniksi. Ja mikä tärkeintä joukkueen ja valmentajan kannalta, pelikielloista huolimatta Lucenius on pitänyt päässään kultaista kypärää joukkueensa parhaimman pistenikkarin tunnuksena. Lucenius teki tällä kaudella Mestiksen runkosarjassa 40 ottelussa 13+39=52 tehopistettä.

Itse teko oli sellainen, että siitä pitää antaa tuomio. Potkaisusta ovat varmasti kaikki yhtä mieltä. Tuomion pituus synnyttää jo erilaisia mielipiteitä. Jokipoikien ranskalaispakki Fabien Bourgeois sai potkaisustaan tällä kaudella kahden ottelun pelikiellon. Luceniuksen syntisäkissä painoi kaksi edellistä pelikieltoa. Kolmentoista ottelun pelikielto on tyly, sillä se kohdistuu pelaajan työllistymiseen. Kun Luceniuksen kohdalla on kyse seurahistorian parhaimmasta pelaajasta, pelikielto vaikuttaa myös Tuto Hockeyn kevään pudotuspelien menestykseen.

Tuton otteluita radioon selostava Jani Säteri voi ilmaista mielipiteensä ilman sakkojen pelkoja. Hän tuntee turkulaisjoukkueen pelaajat hyvin, mutta ei lähde hänkään puolustamaan ystävänsä törkytekosia. Jääkiekko on kuitenkin peli, jossa pelaajilla on usein kaksi erilaista persoonaa. Kaukalossa sattuu ja tapahtuu, mutta kaukalon ulkopuolella tulee esiin tyystin toisenlainen persoona. Näin myös Niclas Luceniuksen kohdalla.

– Niclas Lucenius on poikkeuksellisen lahjakas ja pelaa nyt väärässä sarjassa. Hän on Mestiksessä sekunnin tai pari edellä peliä. Nicklas on pelien ulkopuolella todella rauhallinen. Kaverista ei mitään negatiivista sanottavaa. Lucenius on yksi mukavimmista jätkistä kaukalon ulkopuolella, mitä tunnen jääkiekkoilijoista.

Hannu Tuominen

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kelan asiointipalvelu näyttää työttömän aktiivisuustiedot

Kelan asiointipalvelussa voi tarkistaa, minkä verran aktiivisuutta on kertynyt tammikuun alusta lähtien. Täyden työttömyysetuuden saamisen ehtona on aktiivisuus, jonka voi osoittaa tekemällä 18 tuntia töitä, tienaamalla yritystoiminnassa vähintään 241 euroa tai osallistumalla viitenä päivänä TE-palvelun järjestämään työllistymistä edistävään toimenpiteeseen. Aktiivisuuden pitää kertyä 65 maksupäivää kestävän tarkastelujakson aikana.

Valtio tukee metsänhoitotöitä 56,23 miljoonaa eurolla

Suomen metsäkeskus voi hyväksyä valtion tuella rahoitettavaksi vuoden 2018 aikana 79 miljoonan euron edestä metsänhoito- ja metsänparannustöitä kemera-lain eli kestävän metsätalouden tukilainsäädännön nojalla. Näistä töistä ja aikaisempina vuosina rahoitettavaksi hyväksytyistä töistä saa aiheutua menoja valtiolle kuluvana vuonna 56,23 miljoonan euron edestä.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!