HC TPS:n nuorten luisteltava pappojen varjosta esiin

Tomi Kalliolla, Eric Perrinillä ja Henrik Tallinderilla on varmasti annettavaa vielä niin halutessaan, mutta nuorempien pelaajien on noustava peliaikavertailussa pappa-kerholaisten ohi. Tomi Kalliolla, Eric Perrinillä ja Henrik Tallinderilla on varmasti annettavaa vielä niin halutessaan, mutta nuorempien pelaajien on noustava peliaikavertailussa pappa-kerholaisten ohi.

Vaikka TPS:n jääkiekkomiehistön kautta on jäljellä vielä pronssiottelun verran, tämän vuoden pudotuspelit SaiPaa ja Tapparaa paljastivat muutamia asioita, joita ensi kautta silmällä pitäen on syytä miettiä.

Suurin pohdinnan paikka on jälleen kerran ”pappa-kerhon” tilanne. Kukaan, tuskin trio itsekään, ei vielä tiedä jatkuuko Tomi Kallion, Eric Perrinin ja Henrik Tallinderin ura Turussa tai ylipäätään. Aiempina vuosina kolmikko on tehnyt jatkopäätöksen yksissä tuumin. Päätöksen, suuntaan tai toiseen, miehet tekevät todennäköisesti tänäkin vuonna yhdessä, kunhan kausi päättyy.

Kallio ja Perrin ovat jo julkisesti ehtineet vihjailla pelihaluja edelleen olevan. Tallinderin jatkon puolesta taas puhuu vahvimmin se fakta, että hän on ollut tällä kaudella Palloseuran tärkein puolustaja. Ehkä Tappara olisi joka tapauksessa ollut semifinaaleissa liian kova pala, mutta jälkikäteen on helppo sanoa, että Tallinderin poissaolo teki Tapparan marssista finaaleihin huomattavasti helpompaa.

Mikä tahansa kolmikon päätös jatkosta on, tulevaisuuden kannalta on olennaista, että TPS löytää ensi kaudella uusia vastuunkantajia. Jos Kallio, Perrin ja Tallinder pelaavat, heidän on jäätävä nykyistä pienempään rooliin. Muiden pelaajien on otettava heiltä pelillisen johtajan rooli pois.

Tämän kauden puolivälierissä ja välierissä Kallio sai eniten jääaikaa TPS-hyökkääjistä. Kallio pelasi keskimäärin 20.49 peliä kohden. Eric Perrin oli TPS-hyökkääjistä toiseksi eniten jäällä, vain kahdeksan sekuntia Kalliota vähemmän. Runkosarjassa Kallio ja Perrin pelasivat alle 20 minuuttia per peli, mutta olivat silti TPS-hyökkääjistä omilla lukemillaan. Koko kauden TPS:ssä pelanneista hyökkääjistä seuraavaksi eniten jäällä viihtyneet pelasivat reilusti vähemmän.

Valmennusta peluuttamisesta ei kannata ristiinnaulita, edes pudotuspelien osalta. ”Papat” ovat tehneet kauden aikana kovaa tuosta, joten on luonnollista, että heitä peluutetaan.

Kallio ei selvästikään ollut täydessä iskussa pudotuspeleissä, mutta hyvän runkosarjan jälkeen valmennusjohdolla ollut kanttia jättää Kalliota vähemmälle peliajalle. Tämä on vain luonnollista. Kallio on TPS:n kapteeni ja viimeisten kolmen kauden aikana hän on antanut Palloseuralle valtavasti.

Jos Kallio, Perrin ja Tallinder jatkavat, nuoremman polven pelaajien on syrjäytettävä seniorit pelillisillä ansioillaan jo runkosarjan aikana. Se on vaativa tehtävä, mutta jos TPS aikoo lähivuosina tapella kirkkaammista mitaleista, sen on tapahduttava mahdollisimman pian. Oula Palveessa TPS:llä on palettia pyörittävä ykkössentteri, mutta lisää parhaassa iässä olevia johtajia kaivataan.

Ilkka Lappi

Tilausten määrän kasvu jatkuu vammaisten tulkkauspalvelussa

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelun alkuvuosi lähti vilkkaasti käyntiin. Tilauksia tehtiin tammi–maaliskuussa 42 000 ja tilausten määrän kasvu jatkui. Tulkki löytyi 38 000 tilaukseen eli 95 prosenttiin kaikista tilauksista.

Videomapping herättää esineitä eloon

Videomapping on menetelmä, jossa rakennuksiin ja muihin kolmiulotteisiin objekteihin heijastetaan animaatiota. Taideakatemian Köysiratagalleriassa nähdään, mitä menetelmällä muovautui eri alojen opiskelijoiden käsissä.

Väitös: Pitkäkään lasten kotihoito ei välttämättä heikennä äidin uranäkymiä

Sirpa Weckström.

VTM, KTM Sirpa Weckström on tutkinut Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa lasten kotihoitoa sekä äitiyden ja palkkatyön yhdistämistä äitien subjektiivisesta näkökulmasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka suomalaiset äidit olivat hoitaneet lapsiaan verrattain pitkään kotona, arvioivat he kotona vietetyn ajan heikentäneen uraansa harvemmin kuin äidit 11 muussa Länsi-Euroopan maassa. Saatujen tulosten perusteella valinnanvapautta tukeva lastenhoitopolitiikka saattaa vähentää subjektiivisesti koettuja uravaikutuksia.

Aloittaneiden yritysten lukumäärä lisääntyi kuudella prosentilla

Tilastokeskuksen mukaan uusia yrityksiä perustettiin 6 429 viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Toimialakohtaisesti eniten yrityksiä aloitti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla ja maakuntakohtaisesti eniten Uudellamaalla.

Väitös: Työstressi lyhentää työuria merkittävästi

Anne Juvani.

Työstressiä kokevilla kuntatyöntekijöillä on jopa kaksinkertainen riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle verrattuna työntekijöihin, jotka eivät koe työstressiä. Tulos käy ilmi Turun yliopistossa väittelevän LL Anne Juvanin väitöskirjasta.

Hirvensalon kirjasto sulkee ovensa toukokuussa

Hirvensalon kirjasto muuttaa Syvälahden monitoimitaloon.

Hirvensalon lähikirjasto sulkee ovensa 14. toukokuuta. Kirjasto jatkaa taas toimintaansa uudessa Syvälahden monitoimitalon tiloissa 1. elokuuta. Muutto aiheuttaa muutoksia kirjastopalveluissa.

Kasvihuoneet ostavat lämpöenergiaa

Maa- ja puutarhatalouden energian kulutus vuonna 2016 oli 11 381 gigawattituntia (GWh). Sähkön kulutus lisääntyi edelliseen kyselyvuoteen 2013 verrattuna 1 351 gigawattitunnilla, lisäystä oli 13 prosenttia. Puu- ja peltopohjaisen energian osuus oli 44 ja turvepohjaisten energialähteiden osuus viisi prosenttia kokonaiskulutuksesta. Öljynkulutuksesta valtaosa oli moottoripolttoöljyä. Maa- ja puutarhatalouden osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta oli kolme prosenttia.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.