Turun yliopisto avasi kuvakokoelman historiansa viideltä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä

Turun yliopisto on julkaissut uuden mediapankin, jonka aineistoa kartutetaan jatkuvasti. Mediapankista löytyy historiallisia arkistokuvia, tutkimusaineistoja sekä kuvituskuvia. Osa sisällöstä on vapaasti selattavissa, osa puolestaan kirjautumisen takana tutkimus- ja opetustarkoituksiin.

Yliopiston arkisto on vienyt mediapankkiin noin 6 000 valokuvaa. Näistä kirjautumattomalle käyttäjälle selattavissa on noin 1 300. Kuvia löytyy 1920-luvulta 1960-luvulle. Ne kertovat yliopiston opetuksesta ja tutkimuksesta, akateemisista juhlista, henkilöistä, rakennuksista, esineistöstä ja kampusalueesta. Kuvat ovat selattavissa osoitteessa https://mediabank.utu.fi.

– Kaikkiaan kuvia on laajasti niin yliopiston arjesta kuin juhlastakin. Kiinnostusta herättävät varmasti esimerkiksi kuvat vanhasta, jo puretusta yliopiston Phoenix-päärakennuksesta tai ensimmäisestä promootiosta vuodelta 1927, asiakirjahallintopäällikkö Hanna Knuuti kertoo.

Kuka vain voi selata yleiseen mediapankkiin vietyjä kuvia ja käyttää niitä mediapankissa kerrottujen käyttöehtojen mukaan.

– Kaikki mediapankissa olevat arkistokuvat on tarkoitettu tutkimus- ja opetuskäyttöön, kuten julkaisujen kuvitukseen tai opetusmateriaaliksi. Niitä voi hyödyntää myös viestittäessä yliopistomme toiminnasta, Knuuti sanoo.

Yliopiston viestintä tulee jakamaan mediapankin kautta kampus- ja henkilökuvia medialle ja muille yhteistyökumppaneille. Yliopiston tutkijoiden käyttöön samalle alustalle viedään lisäksi historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen arkiston (HKT-arkisto) valokuvia, tekstejä ja ääninauhoja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Nostotyö kaventaa ajokaistaa Koulukadulla

Nostotyö kaventaa ajokaistaa Koulukatu 19:n kohdalla 17. marraskuuta kello 9-15. Paikalla on liikenneopasteet, työkoneita saattaa liikkua liikenteen seassa. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ryhmämuotoista palveluohjausta yli 60-vuotiaille turkulaisille

Turun kaupunki ja Kaupunkilähetys ry kokeilevat yhteistyössä ryhmämuotoista palveluohjausta 60 vuotta täyttäneille turkulaisille. Tarkoituksena on perustaa kaksi ryhmää, joista toinen kokoontuu neljä kertaa vuoden 2017 lopussa ja toinen ensi vuoden maaliskuusta alkaen.

Rakentamisen laatuteko 2017 -kilpailun voittajaksi Peabin työmaatiimi Turusta

Rakentamisen laatuteko 2017 -kilpailun voittajaksi on valittu Peabin työmaatiimi Turusta. Kosteudenhallinta on keskeinen ongelma rakentamisessa. Peabilla kehitteillä laaja kokonaisuus, jonka osana palkitun Mestarin Vartti -mallin käyttöönottoa muillakin Peabin työmailla tullaan harkitsemaan. Innovatiivinen malli kehittää päivittäistä kosteudenhallintaa.

Piparimuottien uudet trendit

Jännät piparkakkumuotit tekevät leipomisesta entistä hauskempaa. Lumiukko ja lahjasukka Orthexin mukaan tämän kauden trendikkäimmät piparkakkumuotit. Piparkakkumuottien valikoima on kasvanut viime vuosina perinteisistä possuista ja sydämistä moderneihinkin muotoihin. Kokeile vaikka piparitraktoria tai tähdenlentoa.

Tanssin juhlaa itsenäisyyspäivänä

Turun Kansantanssin Ystävät ry järjestää itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta juhlatanssiaiset lapsille, nuorille ja perheille. Tanssiaiset järjestetään kello 17–19 Turun VPK-talolla. Turun yliopiston puhallinorkesteri Sohon Torwet säestää tansseja. Pukukoodina on juhla-asu tai kansallispuku.

Musiikkiseikkailulle Runosmäen kirjastossa

Musiikki, laulu ja leikki tuovat piristystä talven keskelle. Runosmäen kirjastossa järjestetään koko perheen musiikkiseikkailu tiistaina 21. marraskuuta kello 17. Ohjelmassa on laulamista, leikkimistä, liikkumista, loruilua, rytmejä, soitinesittelyjä ja eläytymistä. Tapahtuma on maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Kirjastosta voi samalla poimia mukaan uutta luettavaa pimeiden iltojen iloksi.

Vinkkejä outojen otusten virkkaamiseen

Urholla on neljä kättä ja kolme silmää, Roosalla sarvet ja nilkkoihin yltävä tukka. Kerry Lordin Veikeät virkatut mielikuvituskaverit (Mäkelä) inspiroi luomaan hauskoja, hellyttäviä ja yllättäviä hahmoja langasta.

Kaupunki
Kaupunki

Yleisöluento 1600-luvun uskosta tuomiokirkossa

Turun yliopiston yleisöluentosarja reformaation vaikutuksesta kulttuuriin ja kirkkoon Turun tuomiokirkossa päättyy elettyyn uskoon. Syksyn kolmannella luennolla maanantaina 20. marraskuuta FT, dosentti Raisa Toivo Turun yliopistosta kertoo 1600-luvun uskonnollisuudesta otsikolla Luterilaisuus, katolisuus, taikuus ja sietämisen politiikka: elettyä uskoa 1600-luvun suomalaisten käytännössä. Noin puolentoista tunnin luento alkaa Tuomiokirkossa klo 17. Luennolle on vapaa pääsy.
Urheilu

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Jälkipeli: Studio Dance Effect tanssittaa talkooperiaatteella

Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom.

Tanssikoulu Studio Dance Effect, kavereiden kesken tuttavallisesti ”Effe”, on muutamassa vuodessa kasvanut liki parin sadan innokkaan jäsenen seuraksi. Eikä ihme, sillä tanssi on harrastuksena perin koukuttava. Effen nuorimmat toimintaan osallistuvat tanssijat ovat vasta kaksivuotiaita.

TV5 esittää TPS:n salibandyottelun Singaporesta

TPS ja Tampereen Classic kohtaavat tulevana viikonloppuna Singaporessa pelattavassa Salibandyliigan ottelussa. TV5 näyttää ottelun suorana lähetyksenä sunnuntaina 18. marraskuuta kello 12.55 alkaen. Ottelun selostaa Santeri Lähteensuo.

Täysosuma
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?