Kolme uutta professoria luennoi Turun yliopistossa

Turun yliopiston uudet professorit Louic Clerc, Jaakko Rinne ja Kari Auranen pitävät professoriluentonsa Turun yliopiston Publicum-rakennuksessa keskiviikkona 27. syyskuuta kello 18. Jokainen pitää 15 minuutin yleistajuisen luennon omasta alastaan. Tilaisuus on kaikille avoin.

Clerc aloitti Turun yliopiston poliittisen historian professorina elokuussa 2016. Clerc tutkii Euroopan kansainvälisten suhteiden historiaa ja on erikoistunut Ranskan ja Pohjoismaiden suhteisiin, Suomen ulkopolitiikkaan sekä julkisuus- ja kulttuuridiplomatiaan. Tällä hetkellä hän tutki erityisesti Suomen ulkoasiainhallinnon historiaa sekä Suomen julkisuus- ja kulttuuridiplomatiaa kylmän sodan aikana.

Clercin professoriluennon aiheena on Kleio anarkiassa. Näkökulmia kansainvälisten suhteiden ja ulkopolitiikan historiantutkimukseen.

Rinne aloitti Turun yliopiston neurokirurgian professorina syyskuussa 2016, mutta on hoitanut tehtävää syykuusta 2012 alkaen. Hänen keskeisiä aiheitaan ovat aivoverisuonisairauksiin, erityisesti subarakoidaalivuotoon ja aivovaltimoaneurysmiin liittyvä tutkimus, aivoselkäydinnesteen dynamiikkaan ja normaalipaineiseen likvorkierron häiriöön liittyvä tutkimus, tukirangan degeneratiivisiin sairauksiin ja niiden hoitoon liittyvä tutkimus, aivovammojen diagnostiikkaan ja hoitoon liittyvä tutkimus sekä aivokudoksen plastisiteettiin liittyvä tutkimus.

Rinteen luennoi aiheesta Neurokirurgia – työpajasta akatemiaan.

Auranen aloitti Turun yliopiston tilastotieteen professorina helmikuussa 2017, mutta hän on hoitanut tehtävää joulukuusta 2014 alkaen. Aurasen tutkimusala on tartuntatautien leviämisen tilastollinen mallintaminen ja hän on ollut muun muassa mukana arvioimassa vesirokko- ja pneumokokkirokotusten vaikuttavuutta Suomessa. Tilastotieteen alalla Aurasen tutkimusongelmia ovat rokotusintervention vaikutusparametrien määrittely ja estimoituvuus tilanteessa, jossa patogeenin eri alatyypit kilpailevat keskenään ihmisisännän tartuttamiseksi. Aurasen erityisen kiinnostuksen kohteena on ollut pneumokokkibakteeri, jonka nenänielukantajuuden epidemiologiaa hän on tutkinut pitkittäisten havaintoaineistojen perusteella käyttämällä bayeslaisia latentteja tapahtumahistoriamalleja.

Auranen luennoi epävarmuudesta, uusiutumisesta ja karhuista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tiina Rinne-Kylänpää on vuoden positiivisin naantalilainen

Tiina Rinne-Kylänpää.

Vuoden positiivisimmaksi naantalilaiseksi tänään tiistaina valittu Tiina Rinne-Kylänpää saa palkintonsa lisämaininnalla ”Naantalin kaupungintalon aurinkoinen”. Lisäksi mainitaan Rinne-Kylänpään saariston kehittäjänä tekemä pitkäjänteinen työ, jonka hän on hoitanut positiivisella ja yhteistyöorientoituneella otteella monenlaisissa rooleissa, virkamiehenä ja erilaisissa hankkeissa. Positiivinen ote elämään näkyy raadin mukaan yhtä hyvin työ- kuin siviilielämässäkin.

Lindström: Hankintalaki ei vaadi kilpailuttamaan vammaispalveluja

Työministeri Jari Lindström (sin.) on lähettänyt kunnille kirjeen, jossa hän muistuttaa laadun huomioimisesta vammaispalvelujen hankinnoissa. Ministerin mukaan julkisuudessa käytävä keskustelu vammaispalvelujen laatuongelmista osoittaa, että kunnat eivät ole riittävästi ottaneet käyttöön uuden hankintalain mahdollisuuksia laadun huomioimiseen.

Satovahingot aiheuttavat miljoonatappiot viljelijöille

15–20 prosenttia viljasadosta jää tänä vuonna puimatta, arvioi MTK.

Poikkeuksellisen hankalien säiden takia noin 15–20 prosenttia viljasadosta jää tänä vuonna puimatta. Tämä aiheuttaa maltillistenkin arvioiden mukaan sadan miljoonan tappiot viljelijöille. MTK:n johtokunta vaatii, että satovahinkoihin on reagoitava suuremmilla toimenpiteillä.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.