Kolme uutta professoria luennoi Turun yliopistossa

Turun yliopiston uudet professorit Louic Clerc, Jaakko Rinne ja Kari Auranen pitävät professoriluentonsa Turun yliopiston Publicum-rakennuksessa keskiviikkona 27. syyskuuta kello 18. Jokainen pitää 15 minuutin yleistajuisen luennon omasta alastaan. Tilaisuus on kaikille avoin.

Clerc aloitti Turun yliopiston poliittisen historian professorina elokuussa 2016. Clerc tutkii Euroopan kansainvälisten suhteiden historiaa ja on erikoistunut Ranskan ja Pohjoismaiden suhteisiin, Suomen ulkopolitiikkaan sekä julkisuus- ja kulttuuridiplomatiaan. Tällä hetkellä hän tutki erityisesti Suomen ulkoasiainhallinnon historiaa sekä Suomen julkisuus- ja kulttuuridiplomatiaa kylmän sodan aikana.

Clercin professoriluennon aiheena on Kleio anarkiassa. Näkökulmia kansainvälisten suhteiden ja ulkopolitiikan historiantutkimukseen.

Rinne aloitti Turun yliopiston neurokirurgian professorina syyskuussa 2016, mutta on hoitanut tehtävää syykuusta 2012 alkaen. Hänen keskeisiä aiheitaan ovat aivoverisuonisairauksiin, erityisesti subarakoidaalivuotoon ja aivovaltimoaneurysmiin liittyvä tutkimus, aivoselkäydinnesteen dynamiikkaan ja normaalipaineiseen likvorkierron häiriöön liittyvä tutkimus, tukirangan degeneratiivisiin sairauksiin ja niiden hoitoon liittyvä tutkimus, aivovammojen diagnostiikkaan ja hoitoon liittyvä tutkimus sekä aivokudoksen plastisiteettiin liittyvä tutkimus.

Rinteen luennoi aiheesta Neurokirurgia – työpajasta akatemiaan.

Auranen aloitti Turun yliopiston tilastotieteen professorina helmikuussa 2017, mutta hän on hoitanut tehtävää joulukuusta 2014 alkaen. Aurasen tutkimusala on tartuntatautien leviämisen tilastollinen mallintaminen ja hän on ollut muun muassa mukana arvioimassa vesirokko- ja pneumokokkirokotusten vaikuttavuutta Suomessa. Tilastotieteen alalla Aurasen tutkimusongelmia ovat rokotusintervention vaikutusparametrien määrittely ja estimoituvuus tilanteessa, jossa patogeenin eri alatyypit kilpailevat keskenään ihmisisännän tartuttamiseksi. Aurasen erityisen kiinnostuksen kohteena on ollut pneumokokkibakteeri, jonka nenänielukantajuuden epidemiologiaa hän on tutkinut pitkittäisten havaintoaineistojen perusteella käyttämällä bayeslaisia latentteja tapahtumahistoriamalleja.

Auranen luennoi epävarmuudesta, uusiutumisesta ja karhuista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Leonardo Chiodo sellokilpailun paras

Turun XIII valtakunnallisen sellokilpailun finaali päättyi perjantaina Turun konserttitalossa. Kilpailun tuomaristo valitsi kisan parhaaksi Leonardo Chiodon . Hän sai 6 000 euron palkinnon.

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.