Turvapaikanhakijoista ei häiriöitä Turun kouluissa

Poliisin tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita. Poliisin tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita. Kuva: Jane Iltanen

Turun sivistystoimialan toimialapäällikkö Timo Jalosen mukaan turvapaikanhakijat eivät ole aiheuttaneet häiriötilanteita Turun oppilaitoksissa, eikä aikuisia turvapaikanhakijoita sijoiteta samoihin opiskeluryhmiin lasten kanssa. Toisen asteen oppilaitoksissa voi opiskella täysi-ikäisiä turvapaikanhakijoita.

– Mitään ongelmia ei ole ollut. Turvapaikanhakijana olevat oppivelvollisuusikäiset opiskelevat tavallisissa peruskouluissa kuten tähänkin asti. On syytä todeta, että osa turvapaikanhakijoista on alle 10-vuotiaita, Jalonen kertoo.

Perussuomalaiset ovat kritisoineet aikuisten turvapaikanhakijoiden sijoittamista kouluihin lasten keskuuteen. Turun perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavion mukaan Turun puukotusiskujen tekijän Abderrahman Bouananen sijoittaminen Puropellon kouluun oli yksi esimerkki tällaisesta.

Bouanane opiskeli koulussa lukuvuotena 2016–17 osallistuessaan maahantulijoille suunnattuun koulutukseen. Koulutukseen osallistuvat eivät ole samassa ryhmässä suomalaisten nuorten kanssa, mutta koulutusta järjestetään saman koulun tiloissa. Bouananen käytöksessä ei oltu huomattu poikkeavuutta. Hän kuitenkin oli valehdellut henkilöllisyytensä ja ikänsä Suomen viranomaisille, joka selvisi vasta iskua seuranneessa tutkinnassa.

– Kyseisen miehen ikä ja henkilöllisyys ei olisi selvinnyt viranomaisille, ellei hän olisi joutunut iskun johdosta erityisen tutkinnan alaiseksi. Kuka uskoo, että juuri hän oli ainut ikänsä onnistuneesti valehdellut, Tavio kysyy.

Perussuomalaiset ehdottaa, että Turun kaupunki toimisi aktiivisesti selvittääkseen, ettei ulkomaalaisia aikuisia ole kouluissa ja ikätestauksia tehtäisiin nykyistä enemmän. Tavion mukaan kaupungin tulisi varmistua siitä, ettei kouluissa olevista turvapaikanhakijoista ole tehty riski-ilmoituksia poliisille, kuten puukotusiskun tekijästä oli tehty. Perussuomalaisten ehdotus on, että turvapaikanhakijoiden peruskouluun valmentavaa koulutusta annettaisiin omissa tiloissaan erikseen kouluista.

Jalosen mukaan turvapaikanhakijoiden taustojen selvittäminen kuuluu muille viranomaisille, ei sivistystoimelle. Kouluissa toimitaan annettujen henkilötunnusten varassa eikä poliisin tai maahanmuuttoviraston kanssa käydä juuri ollenkaan tietojen vaihtoa ainakaan siihen suuntaan, että kouluille annettaisiin mitään tietoja.

Koulujen turvallisuusohjeita ei ole muutettu Turun puukotusiskujen jälkeen. Ohjeita on tarkastettu Jokelan koulusurman jälkeen eikä muutostarpeita ole. Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Timo Malisen tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita.

Ville Mäkelä

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Kaupunki
Urheilu

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!