Turvapaikanhakijoista ei häiriöitä Turun kouluissa

Poliisin tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita. Poliisin tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita. Kuva: Jane Iltanen

Turun sivistystoimialan toimialapäällikkö Timo Jalosen mukaan turvapaikanhakijat eivät ole aiheuttaneet häiriötilanteita Turun oppilaitoksissa, eikä aikuisia turvapaikanhakijoita sijoiteta samoihin opiskeluryhmiin lasten kanssa. Toisen asteen oppilaitoksissa voi opiskella täysi-ikäisiä turvapaikanhakijoita.

– Mitään ongelmia ei ole ollut. Turvapaikanhakijana olevat oppivelvollisuusikäiset opiskelevat tavallisissa peruskouluissa kuten tähänkin asti. On syytä todeta, että osa turvapaikanhakijoista on alle 10-vuotiaita, Jalonen kertoo.

Perussuomalaiset ovat kritisoineet aikuisten turvapaikanhakijoiden sijoittamista kouluihin lasten keskuuteen. Turun perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavion mukaan Turun puukotusiskujen tekijän Abderrahman Bouananen sijoittaminen Puropellon kouluun oli yksi esimerkki tällaisesta.

Bouanane opiskeli koulussa lukuvuotena 2016–17 osallistuessaan maahantulijoille suunnattuun koulutukseen. Koulutukseen osallistuvat eivät ole samassa ryhmässä suomalaisten nuorten kanssa, mutta koulutusta järjestetään saman koulun tiloissa. Bouananen käytöksessä ei oltu huomattu poikkeavuutta. Hän kuitenkin oli valehdellut henkilöllisyytensä ja ikänsä Suomen viranomaisille, joka selvisi vasta iskua seuranneessa tutkinnassa.

– Kyseisen miehen ikä ja henkilöllisyys ei olisi selvinnyt viranomaisille, ellei hän olisi joutunut iskun johdosta erityisen tutkinnan alaiseksi. Kuka uskoo, että juuri hän oli ainut ikänsä onnistuneesti valehdellut, Tavio kysyy.

Perussuomalaiset ehdottaa, että Turun kaupunki toimisi aktiivisesti selvittääkseen, ettei ulkomaalaisia aikuisia ole kouluissa ja ikätestauksia tehtäisiin nykyistä enemmän. Tavion mukaan kaupungin tulisi varmistua siitä, ettei kouluissa olevista turvapaikanhakijoista ole tehty riski-ilmoituksia poliisille, kuten puukotusiskun tekijästä oli tehty. Perussuomalaisten ehdotus on, että turvapaikanhakijoiden peruskouluun valmentavaa koulutusta annettaisiin omissa tiloissaan erikseen kouluista.

Jalosen mukaan turvapaikanhakijoiden taustojen selvittäminen kuuluu muille viranomaisille, ei sivistystoimelle. Kouluissa toimitaan annettujen henkilötunnusten varassa eikä poliisin tai maahanmuuttoviraston kanssa käydä juuri ollenkaan tietojen vaihtoa ainakaan siihen suuntaan, että kouluille annettaisiin mitään tietoja.

Koulujen turvallisuusohjeita ei ole muutettu Turun puukotusiskujen jälkeen. Ohjeita on tarkastettu Jokelan koulusurman jälkeen eikä muutostarpeita ole. Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Timo Malisen tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita.

Ville Mäkelä

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Tiina Rinne-Kylänpää on vuoden positiivisin naantalilainen

Tiina Rinne-Kylänpää.

Vuoden positiivisimmaksi naantalilaiseksi tänään tiistaina valittu Tiina Rinne-Kylänpää saa palkintonsa lisämaininnalla ”Naantalin kaupungintalon aurinkoinen”. Lisäksi mainitaan Rinne-Kylänpään saariston kehittäjänä tekemä pitkäjänteinen työ, jonka hän on hoitanut positiivisella ja yhteistyöorientoituneella otteella monenlaisissa rooleissa, virkamiehenä ja erilaisissa hankkeissa. Positiivinen ote elämään näkyy raadin mukaan yhtä hyvin työ- kuin siviilielämässäkin.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.