Millennium-kunnianosoitus kaarinalaisfirma MetGen Oy:lle

Kaarinalainen MetGen Oy tuottaa entsyymejä alati kasvaville biomassamarkkinoille. Kaarinalainen MetGen Oy tuottaa entsyymejä alati kasvaville biomassamarkkinoille. Kuva: Tekniikan Akatemia TAF

Tekniikan Akatemia TAF on myöntänyt kotimaisen Millennium-kunnianosoituksen suunnattuun evoluutioon eli hallittuun proteiininmuokkaukseen erikoistuneelle MetGen Oy:lle.

TAF jakaa kotimaisen Millennium-kunnianosoituksen vuorovuosin kansainvälisen Millennium-teknologiapalkinnon kanssa. Kunnianosoitus myönnetään Suomessa toimivalle yritykselle tai tutkijalle, jonka työ liittyy edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajan tutkimusalaan.

Vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon sai yhdysvaltalainen professori Frances Arnold kehittämästään uudesta ja nopeasta tavasta täsmämuokata entsyymejä. Räätälöidyillä entsyymeillä voidaan korvata kallista tai fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvaa tuotantoa useilla teollisuudenaloilla. Millennium-kunnianosoituksella palkittava MetGen Oy käyttää työssään myös professori Arnoldin uraauurtavaa menetelmää.

– Miljoonan euron arvoinen kansainvälinen Millennium-teknologiapalkinto on maailmanlaajuinen tunnustus. Millennium-kunnianosoituksella halutaan sen sijaan palkita ja tuoda esiin kotimaista huippuluokan yritystoimintaa ja tutkimusta samalta alalta, toteaa Ari Ahonen, Tekniikan Akatemia TAF:n toimitusjohtaja.

– Tämän vuoden kunnianosoitus antaa tukemme vahvasti kansainvälistyvälle ja useissa vastuullisissa EU-projekteissa mukana olevalle suomalaisyritykselle.

Vuonna 2008 perustettu kaarinalainen MetGen Oy tuottaa entsyymejä alati kasvaville biomassamarkkinoille. Cleantech-yritys auttaa teollisuutta siirtymään energiatehokkaampiin ja nopeampiin prosesseihin entsyymeillä, jotka toimivat kemiallisia reaktioita nopeuttavina katalyytteinä luonnossakin. MetGen Oy:n kehittämien, geneettisesti räätälöityjen entsyymien valtti on siinä, että ne kestävät teollisuuden vaatimia vaikeita olosuhteita, kuten korkeita happamuustasoja ja lämpötiloja.

MetGen Oy kehittää uudenlaisia entsyymejä kolmelle alalle: sellu- ja paperiteollisuuteen, biopolttoaineen tuotantoon ja teollisuuden jätevesien puhdistamiseen. Sellun valmistuksessa säästyy energiaa, kustannuksia ja aikaa, kun puuhake voidaan entsyymien avulla pilkkoa osittain jo ennen keittoprosessia. Entsyymeillä myös selluteollisuuden jätteistä voidaan valmistaa polttoaineeksi sopivaa bioetanolia.

MetGen Oy on onnistunut käyttämään suunnattua evoluutiota ja proteiinien hallittua muokkausta vihreän kemian periaatteella: pyrkimällä vähentämään saasteita ja uusiutumattomia materiaaleja teollisuudessa.

– Tulevaisuuden suuri haaste on hyödyntää kemikaalien tuotantoon kaikki biomassan raaka-aineet, kertoo MetGen Oy:n toimitusjohtaja Alex Michine.

– Haluamme toimia bioprosessien arvoketjulla alusta loppuun. Tähtäämme siihen, että jätettä ei synny ollenkaan, ja että hiilijalanjälki pienenee.

MetGen Oy on aiemmin palkittu muun muassa eurooppalaisella bioteknologian John Sime -palkinnolla innovatiivisimmasta teknologiasta vuonna 2016, ja vuonna 2014 Global Cleantech Cluster Association on nimennyt yrityksen maailman kymmenen parhaan yrityksen joukkoon.

– On kunnia ja etuoikeus ottaa vastaan Millennium-kunnianosoitus. Palkinto motivoi meitä suuresti työskentelemään yhä vahvemmin kestävän biotalouden kasvun eteen, Michine sanoo.

Tekniikan Akatemia TAF jakaa Millennium-kunnianosoituksen yhteistyössä Turun kaupungin ja Turku Science Parkin sekä Turun yliopiston, Turun Ammattikorkeakoulun ja Åbo Akademin kanssa torstaina Turun kaupungintalolla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Pysäköinninvalvonnan sähköpostijärjestelmässä katkos, viestit eivät tulleet perille

Turun kaupungin pysäköinninvalvonnan sähköpostijärjestelmän toiminnassa on ollut katkos alkaen 15. marraskuuta kello 23.39 17. marraskuuta kello 7.40:een asti. Järjestelmän ongelman vuoksi pysäköinninvalvontaan lähetetyt viestit eivät ole tulleet perille. Myös sähköisten oikaisuvaatimusten perille tulossa oli katkos.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 3,6 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 3,6 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta vuoden 2017 lokakuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 4,9 prosenttia.

Kuninkaiden valtapeli ja turkulainen arki 1500-luvulla

Filosofian tohtori Meri Heinonen opastaa Valtapeliä – Reformaatio Suomessa -näyttelyyn näkökulmana Kuninkaiden valtapeli ja turkulainen arki 1500-luvulla. Luento on Turun linnassa lauantaina 25. marraskuuta kello 13.

Diakonian Lahja lapselle -keräys kaipaa lisää lahjoittajia

Turun ja Kaarinan seurakunnissa yhdeksättä kertaa käynnissä oleva Lahja lapselle -keräys tarvitsee lisää lahjoittajia, jotta noin tuhannelle lapselle luvatut joululahjat saadaan aatoksi perille. Perjantaina iltapäivällä toiveen toteuttajia kaivattiin vielä 550 lapselle.

Pohjoismainen suojeluharjoitus Reccex 17 päättyy

Pohjoismainen suojeluharjoitus Reccex 17 päättyy perjantaina 24. marraskuuta. Harjoituksen tarkoituksena oli lisätä Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan suojeluasiantuntijoiden kykyä torjua vaarallisten aineiden käytöstä aiheutuvia uhkia yhdessä. Harjoituksen johtajan, everstiluutnantti Tero Savosen mukaan eniten opittiin kansainvälisen joukon johtamiseen liittyvistä haasteista.

Raision Kirjastotalon Suomi 100 -juhlassa teatteria, tulitaidetta ja akrobatiaa

Sirkus Supiaisen ja tulitaideryhmä Kuumotuksen Tulishow  Kirjastotalon sisäpihalla.

Raision Kirjastotalossa juhlitaan tiistaina 5. joulukuuta kello 16–19 Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Juhlan pääosassa on iloinen yhdessäolo kaikenikäisten kaupunkilaisten kanssa keskellä vuoden pimeintä aikaa – niinpä tapahtumassa on paljon hauskaa ohjelmaa ja elävää tulta monessa muodossa. Kirjastotalon pihaan on loihdittu tunnelmallinen ja valaistu Taikapolku jouluun. Pihassa on myös nuotiopaikka, jossa voi paahtaa vaahtokarkkeja.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin heinä–syyskuussa 7,3 miljoonalle kuutiometrille. Myönnetty kuutiomäärä oli 1,6 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kasvua oli asuinrakentamisen lisäksi liike- ja toimistorakentamiseen sekä teollisuus- ja varastorakentamiseen myönnetyissä rakennusluvissa.

Kinkku yhä joulupöydän ykkönen

Suomalaisista 85 prosenttia syö kinkkua jouluna, selviää Lidlin Taloustutkimuksella vuonna 2016 teettämästä tutkimuksesta. Kysyntää on hyvin erilaisille kinkuille. Lidlin teettämästä jouluruokatutkimuksesta selvisi, että tyypillisen kinkun koko vaihtelee alueittain: Länsi- ja Pohjois-Suomessa suositaan suurempia kinkkuja kuin Etelä-Suomessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Kinokopla mukana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa

Elokuvakerho Kinokopla järjestää sunnuntaina 3. joulukuuta Suomen satavuotisjuhlavuotta juhlistavan elokuvanäytöksen, jossa esitetään valkokankaalta kaksi suomalaista merkkielokuvaa: Matti Kassilan ohjaaman F. E. Sillanpään romaaniin perustuvan elokuvan Elokuu (1956) sekä Tuija-Maija Niskasen ohjaaman suomenruotsalaisen runoilija Edith Södergranin elämästä kertovan elokuvan Maa jota ei ole (1977). Merkkielokuvien näytökset ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Suomen jalkapallon U19-tytöt kohtaavat Englannin

Vastikään Hollannissa testissä käynyt TPS:n Jutta Rantala on yksi U19-ikäluokan kantavista voimista. Syyskuun EM-alkukarsinnoissa syntyi kolme maalia kolmessa ottelussa.

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue leireilee tällä viikolla Eerikkilän urheiluopistolla. Leiri on yksi askel matkalla kohti ensi vuonna pelattavia ikäluokan EM-jatkokarsintoja. TPS:sta leirillä ovat mukana Milla-Maj Merisaari , Wilma Spets ja Jutta Rantala .

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!