Millennium-kunnianosoitus kaarinalaisfirma MetGen Oy:lle

Kaarinalainen MetGen Oy tuottaa entsyymejä alati kasvaville biomassamarkkinoille. Kaarinalainen MetGen Oy tuottaa entsyymejä alati kasvaville biomassamarkkinoille. Kuva: Tekniikan Akatemia TAF

Tekniikan Akatemia TAF on myöntänyt kotimaisen Millennium-kunnianosoituksen suunnattuun evoluutioon eli hallittuun proteiininmuokkaukseen erikoistuneelle MetGen Oy:lle.

TAF jakaa kotimaisen Millennium-kunnianosoituksen vuorovuosin kansainvälisen Millennium-teknologiapalkinnon kanssa. Kunnianosoitus myönnetään Suomessa toimivalle yritykselle tai tutkijalle, jonka työ liittyy edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajan tutkimusalaan.

Vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon sai yhdysvaltalainen professori Frances Arnold kehittämästään uudesta ja nopeasta tavasta täsmämuokata entsyymejä. Räätälöidyillä entsyymeillä voidaan korvata kallista tai fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvaa tuotantoa useilla teollisuudenaloilla. Millennium-kunnianosoituksella palkittava MetGen Oy käyttää työssään myös professori Arnoldin uraauurtavaa menetelmää.

– Miljoonan euron arvoinen kansainvälinen Millennium-teknologiapalkinto on maailmanlaajuinen tunnustus. Millennium-kunnianosoituksella halutaan sen sijaan palkita ja tuoda esiin kotimaista huippuluokan yritystoimintaa ja tutkimusta samalta alalta, toteaa Ari Ahonen, Tekniikan Akatemia TAF:n toimitusjohtaja.

– Tämän vuoden kunnianosoitus antaa tukemme vahvasti kansainvälistyvälle ja useissa vastuullisissa EU-projekteissa mukana olevalle suomalaisyritykselle.

Vuonna 2008 perustettu kaarinalainen MetGen Oy tuottaa entsyymejä alati kasvaville biomassamarkkinoille. Cleantech-yritys auttaa teollisuutta siirtymään energiatehokkaampiin ja nopeampiin prosesseihin entsyymeillä, jotka toimivat kemiallisia reaktioita nopeuttavina katalyytteinä luonnossakin. MetGen Oy:n kehittämien, geneettisesti räätälöityjen entsyymien valtti on siinä, että ne kestävät teollisuuden vaatimia vaikeita olosuhteita, kuten korkeita happamuustasoja ja lämpötiloja.

MetGen Oy kehittää uudenlaisia entsyymejä kolmelle alalle: sellu- ja paperiteollisuuteen, biopolttoaineen tuotantoon ja teollisuuden jätevesien puhdistamiseen. Sellun valmistuksessa säästyy energiaa, kustannuksia ja aikaa, kun puuhake voidaan entsyymien avulla pilkkoa osittain jo ennen keittoprosessia. Entsyymeillä myös selluteollisuuden jätteistä voidaan valmistaa polttoaineeksi sopivaa bioetanolia.

MetGen Oy on onnistunut käyttämään suunnattua evoluutiota ja proteiinien hallittua muokkausta vihreän kemian periaatteella: pyrkimällä vähentämään saasteita ja uusiutumattomia materiaaleja teollisuudessa.

– Tulevaisuuden suuri haaste on hyödyntää kemikaalien tuotantoon kaikki biomassan raaka-aineet, kertoo MetGen Oy:n toimitusjohtaja Alex Michine.

– Haluamme toimia bioprosessien arvoketjulla alusta loppuun. Tähtäämme siihen, että jätettä ei synny ollenkaan, ja että hiilijalanjälki pienenee.

MetGen Oy on aiemmin palkittu muun muassa eurooppalaisella bioteknologian John Sime -palkinnolla innovatiivisimmasta teknologiasta vuonna 2016, ja vuonna 2014 Global Cleantech Cluster Association on nimennyt yrityksen maailman kymmenen parhaan yrityksen joukkoon.

– On kunnia ja etuoikeus ottaa vastaan Millennium-kunnianosoitus. Palkinto motivoi meitä suuresti työskentelemään yhä vahvemmin kestävän biotalouden kasvun eteen, Michine sanoo.

Tekniikan Akatemia TAF jakaa Millennium-kunnianosoituksen yhteistyössä Turun kaupungin ja Turku Science Parkin sekä Turun yliopiston, Turun Ammattikorkeakoulun ja Åbo Akademin kanssa torstaina Turun kaupungintalolla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Lukulehmien luentolauantaissa kotieläimet pääosassa

Raision kaupunginkirjaston viime syksynä alkanut Onnelin ja Annelin kirjasto -hanke on kutsunut kaikki Raision toisluokkalaiset lapset kirjastoon ja Kaiturin tilalle lukemaan lempikirjojaan lehmille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat tammikuussa 1,1 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta vuoden 2018 tammikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,0 prosentista päällysteiden 2,5 prosenttiin. Uudistetun indeksin perusvuosi on nyt 2015.

Matka omaan itseen

Eira Malinen halusi hankkia äitienpäivälahjaksi kirjan, jossa hänen äitinsä olisi voinut kertoa menneistä vuosista, nykyhetkestä ja tulevaisuuden haaveistaan. Kirjaa ei löytynyt, joten Malinen päätti tehdä sellaisen itse. Syntyi My way -tehtäväkirja (Fitra), eräänlainen aikuisten vauvakirja, joka täytetään itse.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.