Alkoholi lisää riskiä sairastua syöpään

Alkoholi aiheuttaa noin kuusi prosenttia suomalaisten tautitaakasta, mukaan lukien vuosittain noin 1 200 syöpää. Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä.

Syövän riski lisääntyy suhteessa eliniän aikana juotuun alkoholimäärään. Syövän kannalta ei ole kuitenkaan olemassa turvallista määrää: jo yhden päivittäisen annoksen, eli esimerkiksi 12 sentin viinilasillisen juominen lisää rintasyövän riskiä kymmenellä prosentilla. Koska suurin osa suomalaisista on kohtuukäyttäjiä, alkoholinkäytön lisääntyminen tässä kohtuukäyttäjien ryhmässä lisää määrällisesti eniten syöpiä.

Kansalaiset saattavat kokea, ettei alkoholin saatavuudella ja hinnalla ole vaikutusta juuri heidän omaan kulutukseensa. Tutkimusten mukaan saatavuus ja hinta vaikuttavat ratkaisevasti alkoholin kulutukseen väestötasolla. Myös alkoholimainonta lisää kulutusta. Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) suosittelevat näiden keinojen käyttöä. Kaikkein tehokkainta on sekä hillitä saatavuutta, verottaa alkoholia ja kieltää alkoholin mainostaminen.

– Vaikka yksilöt viime kädessä päättävät juovatko he alkoholia vai eivät, alkoholin saatavuuden lisääminen lisää kulutusta. Tämä on kansanterveyden kannalta haitallista, sillä alkoholi lisää alkoholisairauksien lisäksi muun muassa syöpiä, sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja mielenterveysongelmia. Mikäli esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa sallittaisiin aiempaa vahvempien alkoholijuomien myynti, osa ihmisistä siirtyisi käyttämään näitä vahvempia juomia, mikä lisäisi alkoholialtistusta merkittävästi, toteaa terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Alkoholi lisää syöpäriskiä usealla eri mekanismilla. Alkoholinkäyttö suurentaa suu- ja kurkkusyövän, kurkunpään ja ruokatorven syövän sekä maksasyövän, rintasyövän ja suolistosyövän riskiä. Määrällisesti eniten alkoholi aiheuttaa rintasyöpiä ja suolistosyöpiä, koska ne ovat yleisimpiä syöpiä.

Suomalaiset 15 vuotta täyttäneet juovat tällä hetkellä 10,8 litraa alkoholia vuodessa. Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset juovat tanskalaisten jälkeen eniten.

Arvioiden mukaan elämäntapamuutoksilla kuten tupakoinnin ja alkoholin käytön lopettamisella voitaisiin välttää 45 prosenttia miesten ja 40 prosenttia naisten syövistä.

Koska tärkeimmät syövän riskitekijät ovat myös muiden tarttumattomien sairauksien riskitekijöitä, niin syövän ehkäisyn kannalta tärkeät elämäntapamuutokset vähentävät myös sairastumista sydän- ja verisuonitauteihin, aivoverenkierron häiriöihin, diabetekseen ja ahtauttaviin keuhkosairauksiin.

Suomen Syöpärekisterin uudessa tutkimuksessa ennustettiin riskitekijöiden pohjalta uusien syöpätapausten määriä tulevaisuudessa hyödyntäen THL:n suomalaisia väestöpohjaisia seuranta-aineistoja. Tulosten mukaan tupakointi on edelleen ja myös tulee olemaan merkittävin syövän riskitekijä. Ylipainon ja alkoholin merkitys syöpäriskiä lisäävinä tekijöinä suurenee tulevaisuudessa. Suomen Syöpärekisterin tutkimuksen mukaan saamalla Suomi savuttomaksi vuoteen 2028 mennessä ehkäistäisiin 12 700 uutta keuhkosyöpätapausta seuraavan 20 vuoden aikana.

Poistamalla ylipainoisuus ehkäistäisiin 4 000 suolistosyöpä- ja 4 900 eturauhassyöpätapausta seuraavan 20 vuoden aikana. Jos vastaavasti alkoholinkäyttö loppuisi, vältettäisiin 3 000 miesten suolistosyöpää ja 3 000 naisten rintasyöpää.

Tutkimuksessa ei näkynyt selvästi rintasyöpään sairastumisen lisääntyminen ylipainoisilla, vaikka ylipaino on useissa tutkimuksissa osoitettu olevan rintasyövän riskitekijä

– Rintasyöpäriskiin vaikuttavat monet tekijät, kuten ylipaino, ensisynnytysikä, synnytysten määrä, alkoholin käyttö ja hormonikorvaushoito, kertoo erikoistutkija Karri Seppä.

– Tässä tutkimuksessa ei huomioitu muita tekijöitä, joten saattaa olla, että ylipainoisilla oli muita suojaavia tekijöitä, kuten aikaisempia ja useampia synnytyksiä.

– Syövän riskitekijät ovat moninaisia ja useiden syöpien riskiin vaikuttavat lukuisat eri elintapoihin liittyvät tekijät. On haastavaa erottaa kuinka suuri osa syöpäriskistä johtuu ylipainosta ja kuinka suuri osa esimerkiksi alkoholin käytöstä tai vähäisestä liikunnasta. Tutkimus riskitekijöistä jatkuu Suomen Syöpärekisterissä ja tuottaa tarkempaa tietoa lähivuosina, kertoo Sanna Heikkinen.

Suomen Syöpäyhdistyksen ja sen tutkimuslaitoksen Suomen Syöpärekisterin asiantuntijat olivat mukana tekemässä Lääkäriseura Duodecimin julkaiseman Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecimin syövän ehkäisyä käsittelevää teemanumeroa. Syövän ehkäisyn teemanumero 21/2017 on osa Aikakauskirja Duodecimin Terve 100-vuotias -sarjaa ja siinä käsitellään syövän ehkäisyä niin yksilön kuin yhteiskunnan ja kansanterveydenkin näkökulmasta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Kyrön koululla tulipalo

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kyrön koululla Kyröntiellä Pöytyällä syttyi tulipalo varhain lauantaina aamulla.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!