Kansallinen tutkimushanke rakentaa kauralle uutta lisäarvoa terveydestä ja teknologiasta

Kauran terveysvaikutuksista ja ominaisuuksista halutaan lisää tietoa. Kauran terveysvaikutuksista ja ominaisuuksista halutaan lisää tietoa. Kuva: Jonny Holmén

Turun yliopiston Elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikön, Helsingin yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n uusi tutkimushanke lisää tietoa kauran terveysvaikutuksista ja ominaisuuksista. Kaura kiinnostaa globaalisti gluteenittomuutensa ja kolesterolia sekä veren aterianjälkeistä sokeripitoisuutta alentavan vaikutuksensa vuoksi. Pääosin Tekesin rahoittaman hankkeen ensimmäisessä osatutkimuksessa kauran terveyshyötyjä tarkastellaan keliaakikkojen, gluteeniyliherkkien ja perusterveiden kannalta.

Ruoan aiheuttamat vatsaoireet puhuttavat entistä enemmän, ja esimerkiksi gluteenittomia elintarvikkeita käyttävät nykyään monet muutkin kuin keliaakikot. Gluteenitonta ruokavaliota noudatettaessa riittävän kuidun saanti voi erityisesti ilman kaurakuitua olla haastavaa. Ravintokuidun saanti on tärkeää muun muassa ruuansulatuskanavan terveyden vuoksi.

Turun yliopistossa toteutettavan osatutkimuksen johtaja, molekulaaristen elintarviketieteiden apulaisprofessori Kaisa Linderborg kertoo, että kauran kuidun, beetaglukaanin, jo todennettujen terveysvaikutusten lisäksi kauralla ennustetaan olevan muitakin terveyshyötyjä.

– Uskomme, että kauralla on kolesterolipitoisuuden ja glykemian laskua laajempi positiivinen vaikutus ruoansulatuskanavan hyvinvointiin, mihin ei ole aiemmassa tutkimuksessa kiinnitetty vielä riittävästi huomiota, Linderborg sanoo.

Tutkimuksen tavoitteena on osoittaa sekä ruoansulatuskanavan laboratoriomalleilla että kliinisillä kokeilla kauran ruoansulatuskanavan hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Biokemiallisten merkkiaineiden lisäksi tutkimuksessa keskitytään myös koettuun vatsaterveyteen

– Yhtenä aihiona tutkimuksessa selvitetään kauran kuituun sitoutuneiden aineiden aktiivisuuksia ruoansulatuksessa, Helsingin yliopiston osatutkimuksen johtaja Tuula Sontag-Strohm kertoo.

Näiden lisäksi tutkimuskohteena ovat suolistomikrobit. Tutkijoiden mukaan kauran kuiduilla on todettu olevan prebioottinen eli hyödyllisten mikrobien kasvua edistävä vaikutus.

– Hyödyllisten mikrobien määrän lisääntyessä myös niiden tuottamien yhdisteiden määrä kasvaa. Näistä esimerkiksi lyhytketjuiset rasvahapot ovat tärkeitä suoliston hyvinvoinnille, Linderborg kertoo.

Tutkimuksessa selvitetään myös sitä, miten ihmiset kokevat erilaiset kauratuotteet, millaisissa tilanteissa ihmiset kauratuotteita käyttävät ja miten esimerkiksi ihmisten halukkuus tutustua uusiin asioihin tai yleinen terveystietoisuus vaikuttavat tuotteiden käyttöön.

– Tutkimushankkeen seuraavassa vaiheessa pyritään myös löytämään uusia ratkaisuja terveellisten kauratuotteiden valmistamiseksi kuluttajia kiinnostaviin tuotekategorioihin, Emilia Nordlund, VTT:n osatutkimuksen johtaja avaa.

Tutkimuksen kliiniseen osaan haetaan yhä vapaaehtoisia tutkimushenkilöitä.

– Pulaa on erityisesti keliakiaa sairastavista tutkittavista. Myös aistittavan laadun arviointiin haetaan vapaaehtoisia. Olemme kiinnostuneita sekä suomalaisista että Suomessa asuvista ulkomaalaisista kuluttajista. Tarkoituksena on myöhemmin laajentaa tutkimusta myös Kiinaan, jotta saamme tietoa suomalaisittain miellyttävien makujen kokemisesta muissa kulttuureissa, Linderborg sanoo.

Turun yliopiston tutkimusryhmään kuuluvat molekulaaristen elintarviketieteiden apulaisprofessori Kaisa Linderborg, tutkijatohtorit Lotta Nylund ja Oskar Laaksonen, professori Baoru Yang, erikoislääkäri Marko Kalliomäki, tohtorikoulutettava Salla Hakkola ja elintarvikekehityksen maisteriopiskelija Eerika Pasanen.

Lisää osoitteessa http://www.utu.fi/fi/Tutkimus/osallistu/Sivut/osallistu-tutkimukseen-jossa-tutkitaan-kauran-vaikutuksia-vatsan-terveyteen.aspx.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Lukulehmien luentolauantaissa kotieläimet pääosassa

Raision kaupunginkirjaston viime syksynä alkanut Onnelin ja Annelin kirjasto -hanke on kutsunut kaikki Raision toisluokkalaiset lapset kirjastoon ja Kaiturin tilalle lukemaan lempikirjojaan lehmille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat tammikuussa 1,1 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta vuoden 2018 tammikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,0 prosentista päällysteiden 2,5 prosenttiin. Uudistetun indeksin perusvuosi on nyt 2015.

Matka omaan itseen

Eira Malinen halusi hankkia äitienpäivälahjaksi kirjan, jossa hänen äitinsä olisi voinut kertoa menneistä vuosista, nykyhetkestä ja tulevaisuuden haaveistaan. Kirjaa ei löytynyt, joten Malinen päätti tehdä sellaisen itse. Syntyi My way -tehtäväkirja (Fitra), eräänlainen aikuisten vauvakirja, joka täytetään itse.

Vettä ei tarvitse enää keittää Nousiaisissa

Nousiaisten vesijohtoverkostosta tehokloorauksen jälkeen otetut toiset vesinäytteet ovat myös olleet puhtaat. Veden keittokehotus voidaan purkaa. Nousiaisten Vesi Oy:n verkoston alueella oleva keittokehotus puretaan perjantaina 23. helmikuuta kello 15.

Viikonloppuna suuri villisikajahti

Suomen villisikakanta kasvanut. Se lisää riskiä afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisestä Suomeen. Perjantaina käynnistyy villisikaviikonloppu, johon metsästysseurat ovat lähteneet tapahtumaan mukaan alueilla, joilla villisikoja Suomessa esiintyy. Perjantaina metsästetään muun muassa Kouvolassa ja lauantaina useiden seurojen yhteistyönä Varsinais-Suomessa. Viikonlopun aikana metsälle lähtee myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sekä kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio .

Svartin keväässä Paavoharjua

Paperi T.

Turkulainen levy-yhtiö Svart Records julkaisee toukokuun alussa savonlinnalaisen undergroundbändi Paavoharjun vaiheita valottavan Tuote -kirjan sekä bändin Unohdetaan jo se taivas -levyn. Paavoharjussa on ajoittain vieraillut sooloartistina paremmin tunnettu Joose Keskitalo sekä Henri ”Paperi T” Pulkkinen .

Millaista on elää nuorena muslimina Suomessa?

Millaista on elää nuorena muslimina Suomessa? Kuinka moninainen identiteetti voi olla? Nuoret pohtivat identiteettejään ja kuulumisen tunnettaan paneelikeskustelussa.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.