Harva suomalainen tietää miten suojata silmänsä haitalliselta siniseltä valolta

Useampi kuin joka neljäs suomalainen viettää näytön äärellä 7–11 tuntia joka päivä. Suomalaiset käyttävät myös mobiilidataa eniten maailmassa. Essilorin tutkimuksessa selvisi, että yli puolet ei kuitenkaan tiedä miten suojautua näytöistä säteilevältä haitalliselta siniseltä valolta. Tutkimukseen vastanneista jopa 40 prosenttia on huolissaan siitä, mitä vaikutuksia jatkuvalla näyttöjen katsomisella on silmien terveydelle tulevaisuudessa.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä suomalaiset tietävät haitallisesta sinisestä valosta ja suojaavatko he silmänsä sen haittavaikutuksilta. Tutkimus paljastaa, että haitallisen sinisen valon aiheuttamat vaivat ovat monelle arkipäivää. Noin 60 prosenttia tutkimukseen vastanneista esimerkiksi tuntee silmänsä väsyneiksi viikoittain tai useammin.

– Voimakkaan altistuksen vaikutukset silmien terveydelle ovat vielä osin epäselviä. Se näkyy myös tutkimuksessamme, jonka mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista on huolissaan näyttöjen katselun vaikutuksista silmilleen, Essilorin kaupallinen johtaja Camilla Granberg kertoo.

Vaikka huoli silmien terveyden puolesta on suurta, haitalliselta siniseltä valolta ei kuitenkaan suojauduta. Vain noin seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista silmälasien käyttäjistä tiesi laseissaan olevan haitalliselta siniseltä valolta suojaavat linssit.

– Haitallista sinistä valoa säteilee näyttöjen lisäksi muun muassa LED-valaisimista, mainostauluista ja auringosta. Altistumme haitalliselle siniselle valolle jatkuvasti ja koko ajan enemmän. Käytännössä kaikkien kannattaa suojata silmänsä, Granberg sanoo.

Kyselyn toteutti SynoInt Essilorin toimeksiannosta. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 27.–30. lokakuuta välisenä aikana SynoIntin paneelissa, johon kuuluu yli 20 000 suomalaista. Tutkimuksen otos painotettiin vastaamaan 18–80-vuotiasta väestöä valtakunnallisesti. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 006 suomalaista ja sen tilastollinen virhemarginaali on ±3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sininen valo on luonnollista, lyhytaaltoista valoa ja se voi olla haitallista sini-violettia tai hyödyllistä sini-turkoosia. Sinistä valoa esiintyy auringonvalossa ja lisäksi sitä säteilee etenkin näyttöruuduista, loisteputkien ja LED-lamppujen valosta. Sininen valo siroaa voimakkaasti ja se häikäisee sekä aiheuttaa kuvan epätarkkuutta. Silmät ovat kovalla rasituksella, kun ne joutuvat siristelemään ja tarkentamaan sinisen valon vuoksi. Sinisen valon tekee erityisen haitalliseksi se, että se menee syvälle silmän pohjaan asti.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Lukulehmien luentolauantaissa kotieläimet pääosassa

Raision kaupunginkirjaston viime syksynä alkanut Onnelin ja Annelin kirjasto -hanke on kutsunut kaikki Raision toisluokkalaiset lapset kirjastoon ja Kaiturin tilalle lukemaan lempikirjojaan lehmille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat tammikuussa 1,1 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta vuoden 2018 tammikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,0 prosentista päällysteiden 2,5 prosenttiin. Uudistetun indeksin perusvuosi on nyt 2015.

Matka omaan itseen

Eira Malinen halusi hankkia äitienpäivälahjaksi kirjan, jossa hänen äitinsä olisi voinut kertoa menneistä vuosista, nykyhetkestä ja tulevaisuuden haaveistaan. Kirjaa ei löytynyt, joten Malinen päätti tehdä sellaisen itse. Syntyi My way -tehtäväkirja (Fitra), eräänlainen aikuisten vauvakirja, joka täytetään itse.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.