Harva suomalainen tietää miten suojata silmänsä haitalliselta siniseltä valolta

Useampi kuin joka neljäs suomalainen viettää näytön äärellä 7–11 tuntia joka päivä. Suomalaiset käyttävät myös mobiilidataa eniten maailmassa. Essilorin tutkimuksessa selvisi, että yli puolet ei kuitenkaan tiedä miten suojautua näytöistä säteilevältä haitalliselta siniseltä valolta. Tutkimukseen vastanneista jopa 40 prosenttia on huolissaan siitä, mitä vaikutuksia jatkuvalla näyttöjen katsomisella on silmien terveydelle tulevaisuudessa.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä suomalaiset tietävät haitallisesta sinisestä valosta ja suojaavatko he silmänsä sen haittavaikutuksilta. Tutkimus paljastaa, että haitallisen sinisen valon aiheuttamat vaivat ovat monelle arkipäivää. Noin 60 prosenttia tutkimukseen vastanneista esimerkiksi tuntee silmänsä väsyneiksi viikoittain tai useammin.

– Voimakkaan altistuksen vaikutukset silmien terveydelle ovat vielä osin epäselviä. Se näkyy myös tutkimuksessamme, jonka mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista on huolissaan näyttöjen katselun vaikutuksista silmilleen, Essilorin kaupallinen johtaja Camilla Granberg kertoo.

Vaikka huoli silmien terveyden puolesta on suurta, haitalliselta siniseltä valolta ei kuitenkaan suojauduta. Vain noin seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista silmälasien käyttäjistä tiesi laseissaan olevan haitalliselta siniseltä valolta suojaavat linssit.

– Haitallista sinistä valoa säteilee näyttöjen lisäksi muun muassa LED-valaisimista, mainostauluista ja auringosta. Altistumme haitalliselle siniselle valolle jatkuvasti ja koko ajan enemmän. Käytännössä kaikkien kannattaa suojata silmänsä, Granberg sanoo.

Kyselyn toteutti SynoInt Essilorin toimeksiannosta. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 27.–30. lokakuuta välisenä aikana SynoIntin paneelissa, johon kuuluu yli 20 000 suomalaista. Tutkimuksen otos painotettiin vastaamaan 18–80-vuotiasta väestöä valtakunnallisesti. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 006 suomalaista ja sen tilastollinen virhemarginaali on ±3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sininen valo on luonnollista, lyhytaaltoista valoa ja se voi olla haitallista sini-violettia tai hyödyllistä sini-turkoosia. Sinistä valoa esiintyy auringonvalossa ja lisäksi sitä säteilee etenkin näyttöruuduista, loisteputkien ja LED-lamppujen valosta. Sininen valo siroaa voimakkaasti ja se häikäisee sekä aiheuttaa kuvan epätarkkuutta. Silmät ovat kovalla rasituksella, kun ne joutuvat siristelemään ja tarkentamaan sinisen valon vuoksi. Sinisen valon tekee erityisen haitalliseksi se, että se menee syvälle silmän pohjaan asti.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Jouluparaati aiheuttaa liikennejärjestelyjä jokirannassa

Jouluparaati aiheuttaa vähäistä haittaa liikenteelle lauantaina kello 16.45 alkaen. Kulkue lähtee Itäiseltä Rantakadulta päätyen Yliopistonkadulle. Kulkueen reitti on Itäinen Rantakatu-Kirjastosilta-Läntinen Rantakatu-Vähätori-Linnankatu-Kauppiaskatu-Kauppatori-Yliopistonkatu. Reitillä on liikenteenohjaajat.

Pysäköinninvalvonnan sähköpostijärjestelmässä katkos, viestit eivät tulleet perille

Turun kaupungin pysäköinninvalvonnan sähköpostijärjestelmän toiminnassa on ollut katkos alkaen 15. marraskuuta kello 23.39 17. marraskuuta kello 7.40:een asti. Järjestelmän ongelman vuoksi pysäköinninvalvontaan lähetetyt viestit eivät ole tulleet perille. Myös sähköisten oikaisuvaatimusten perille tulossa oli katkos.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 3,6 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 3,6 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta vuoden 2017 lokakuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 4,9 prosenttia.

Kaupunki
Kulttuuri

Kinokopla mukana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa

Elokuvakerho Kinokopla järjestää sunnuntaina 3. joulukuuta Suomen satavuotisjuhlavuotta juhlistavan elokuvanäytöksen, jossa esitetään valkokankaalta kaksi suomalaista merkkielokuvaa: Matti Kassilan ohjaaman F. E. Sillanpään romaaniin perustuvan elokuvan Elokuu (1956) sekä Tuija-Maija Niskasen ohjaaman suomenruotsalaisen runoilija Edith Södergranin elämästä kertovan elokuvan Maa jota ei ole (1977). Merkkielokuvien näytökset ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Suomen jalkapallon U19-tytöt kohtaavat Englannin

Vastikään Hollannissa testissä käynyt TPS:n Jutta Rantala on yksi U19-ikäluokan kantavista voimista. Syyskuun EM-alkukarsinnoissa syntyi kolme maalia kolmessa ottelussa.

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue leireilee tällä viikolla Eerikkilän urheiluopistolla. Leiri on yksi askel matkalla kohti ensi vuonna pelattavia ikäluokan EM-jatkokarsintoja. TPS:sta leirillä ovat mukana Milla-Maj Merisaari , Wilma Spets ja Jutta Rantala .

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?