Influenssakausi alkanut Varsinais-Suomessa

Influenssaan sairastuneiden potilaiden määrä Varsinais-Suomessa on alkanut kasvaa. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) alustavan arvion mukaan liikkeellä on virustyyppi, joka on edustettuna kauden influenssarokotteessa. Tautia vastaan ehtii hyvin suojautumaan ottamalla influenssarokote ajoissa – ja koko perheelle.

Kauden ensimmäinen laboratoriovarmistettu A-influenssatapaus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin 10. lokakuuta otetusta näytteestä, ja koko lokakuun aikana todettiin yhteensä kolme tapausta. Marraskuun toisella viikolla sairastuneiden määrä alkoi kasvaa. Sen jälkeen influenssa on todettu 17 henkilöllä.

– Influenssakauden voidaan katsoa olevan käsillä, mutta varsinainen epidemia ei ole vielä alkanut, tartuntatautien torjunnasta vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Sairaanhoitopiirin sairaaloissa on hoidettu toistaiseksi kolmea varmistettua A-influenssapotilasta aikuisten vuodeosastoilla.

– Aivan alustavat tiedot viittaavat siihen, että tänä kautena H3N2-tyypin A-influenssaviruksesta saattaa muodostua vallitseva virustyyppi. Tämä virustyyppi on edustettuna kauden influenssarokotteessa, jolloin rokote auttaa torjumaan tautia, Rintala sanoo.

Alkavaan influenssakauteen varautuu Rintalan mukaan parhaiten ottamalla rokotus koko perheelle. Maksuttomaan rokotteeseen ovat oikeutettuja alle 3-vuotiaat, yli 65-vuotiaat sekä pitkäaikaista tautia sairastavat sekä heidän lähipiirinsä.

– Influenssaa vastaan suojautumisessa pyritään huolehtimaan, että rokotesuojan saavat kaikkein helpoiten sairastuvat ihmiset. Tämän vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksesta valtio maksaa rokotteen riskiryhmien lisäksi heidän lähipiireilleen. Perussairaalle ihmiselle ei kehity tarpeeksi suojaa rokotteesta, minkä vuoksi on tärkeää, että ihmiset, jotka asuvat tällaisen riskiryhmäläisen kanssa samassa taloudessa, suojautuvat rokotteella, hän sanoo.

Jos rokotusta ei ole tarjolla maksutta, sen voi ostaa itse apteekista lääkärin reseptillä tai käydä rokotuksessa yksityisellä lääkäriasemalla. Rokote on hyvä ottaa nyt, sillä sen suoja kehittyy kahdessa viikossa.

– Rokotteen suoja säilyy puoli vuotta, joten se suojaa varmasti yli influenssakauden, jos sen ottaa nyt. Rokotteen antama suoja influenssaa vastaan vaihtelee 70:stä 90 prosenttiin, jos rokotevirukset ovat samaa tyyppiä kuin väestöön leviävät influenssavirukset. Iän myötä rokotteen teho heikkenee.

Riskiryhmiin kuuluvilla ja 65 vuotta täyttäneillä rokottamisen on osoitettu vähentävän influenssasta johtuvia sairaalahoitoja keskimäärin 40–70 prosenttia ja kuolleisuutta 50–70 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Suomen julkiseen terveydenhoitoon hankkima rokote sisältää suojan kahta A- ja yhtä B-virustyyppiä vastaan. Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat rokotetta, joka sisältää suojan kahta A- ja kahta B-virustyyppiä vastaan.

Myös perusterveen ihmisen kannattaa ottaa rokotus.

– Rokotetulla ihmisellä influenssa on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Suojautuminen on järkevää, koska tauti on raju, siihen liittyy jälkitauteja ja vähintään viikon poissaolo töistä, Rintala sanoo.

Influenssan tunnusmerkkejä ovat nopeasti nouseva korkea kuume, kurkkukipu ja kokonaisvaltainen särky, mutta ei nuhaa.

Hoito-ohjeet ovat samat kuin tavalliseen nuhakuumeeseen. Lepo, runsas juominen ja kuumetta alentava särkylääke ovat parhaat hoitokeinot.

Antibiootit eivät auta influenssaan, mutta niitä voidaan tarvita jälkitautien hoitoon.

Influenssa tulee joka talvi, tavallisimman alkuvuodesta. Influenssaa vastaan on rokote. Rokote antaa paremman suojan työikäiselle kuin vanhukselle. Myös käsien pesu ja desinfioivan käsihuuhteen käyttö estävät tartuntoja. Oireet kestävät 5–7 päivää.

Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavia useita viruksia on kiertämässä koko talven.

Paras suoja on käsien pesu ja desinfioivan käsihuuhteen käyttö. Influenssarokotus ei estä flunssaan sairastumista. Oireet kestävät 3–4 päivää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uutiset

IHN-kalasta ei terveysvaaraa ihmisille

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa on todettu IHN-virusta tähän mennessä kolmessa kalanviljelylaitoksessa Suomessa. IHN-virus (infectious haematopoietic necrosis) aiheuttaa vertamuodostavan kudoksen kuoliotaudin. Toinen IHN-tapaus todettiin marraskuun lopulla ensimmäisen tapauksen lähistöllä Iin kunnassa. Kolmas IHN-tapaus todettiin Kymijoen vesistöalueella Tervon kunnassa Suomen suurimpiin kuuluvassa kalanviljelylaitoksessa.

Maahanmuuttoviraston ja poliisin maksuihin ja lupiin muutoksia ensi vuonna

Sisäministeriö on antanut asetukset poliisin ja Maahanmuuttoviraston suoritteiden maksullisuudesta. Joulukuun alussa voimaan tullut ampuma-aselain muutos aiheuttaa muutoksia paikallispoliisin myöntämiin aselupiin. Osaan Maahanmuuttoviraston suoritteista perittävistä maksuista tehdään maltillisia muutoksia kustannusvastaavuuden parantamiseksi.

Pankkibarometri: Luotonkysyntä vilkasta ja sijoittaminen kiinnostaa

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat kotitalouksien kysyvän nyt luottoa viime vuotta enemmän. Luotonkysynnän odotetaan myös jatkuvan vilkkaana ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Etenkin oman asunnon hankintaa varten otettujen lainojen kysynnän odotetaan entisestään vilkastuvan. Myös yritykset kysyvät luottoa viime vuotta enemmän, etenkin investointeja varten. Barometrikysely IV/2017 tehtiin marras–joulukuun vaihteessa.

Sairastavuusindeksi: Kaupunkilaisten terveys paranee

THL:n tuore sairastavuusindeksi kertoo, että terveimmät suomalaiset asuvat etelän suurissa kaupungeissa (Espoo, Helsinki, Vantaa), ja sairaimmat idässä ja pohjoisessa (Kuopio, Kotka, Oulu, Joensuu). Väestön terveys on ilahduttavasti parantunut yli 50 000 asukkaan kaupungeissa Kuopiota lukuun ottamatta.

Metsähallituksen metsästys- ja kalastuslupien hinnat vahvistettiin

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut asetuksellaan Metsähallituksen metsästys- ja kalastusluvista perittävät maksut vuosille 2018–19. Nuorille myönnetään metsästys- ja kalastuslupia alennetulla hinnalla myös jatkossa. Uutta asetuksessa on se, että alle 15-vuotiaalle myönnettävä vapakalastuslupa viehekalastukseen on pääsääntöisesti maksuton. Tarkoituksena on kannustaa nuoria liikkumaan luonnossa sekä tutustumaan metsästykseen ja kalastukseen harrastuksina.

Turkulainen Miira Raiskila Ajatuspaja Linjan toiminnanjohtajaksi

Kokoomuslaisen Ajatuspaja Linjan uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu VTM Miira Raiskila Turusta. Toiminnanjohtajan tehtävän ohella Raiskila työskentelee projektisuunnittelijana Ajatuspaja Toivossa ja valmistelee valtio-opin väitöskirjaansa lainsäädäntövalmisteluun liittyen Turun yliopistossa.

Kausityölaki koskee vain työsuhteessa olevia työntekijöitä

Kausityön tekemistä ja yrityksen sisällä EU-maasta toiseen siirtyvien työntekijöiden liikkuvuutta helpotetaan uudella lainsäädännöllä. Tasavallan presidentti vahvisti kausityölain ja yritysten sisällä valtiosta toiseen siirtyviä johtajia, asiantuntijoita ja harjoittelijoita koskevan ICT-lain 14. joulukuuta.

Turun Vasemmistoliitto: Toisen asteen oppimateriaalit maksuttomiksi

Jaakko Lindfors.

Turun Vasemmistoliitto vaatii, että toisen asteen oppimateriaalien maksullisuudesta luovutaan, koska toisen asteen oppimateriaalien kustannusta opiskelijoille pidetään kohtuuttomana. Lukion oppimateriaalit ja ylioppilastutkinnon vaatima laitteisto maksavat lukiolaiselle yhteensä noin 2 600 euroa. Ammatillisen perustutkinnon kustannukset kohoavat joillakin aloilla tätäkin korkeammiksi.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?