Influenssakausi alkanut Varsinais-Suomessa

Influenssaan sairastuneiden potilaiden määrä Varsinais-Suomessa on alkanut kasvaa. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) alustavan arvion mukaan liikkeellä on virustyyppi, joka on edustettuna kauden influenssarokotteessa. Tautia vastaan ehtii hyvin suojautumaan ottamalla influenssarokote ajoissa – ja koko perheelle.

Kauden ensimmäinen laboratoriovarmistettu A-influenssatapaus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin 10. lokakuuta otetusta näytteestä, ja koko lokakuun aikana todettiin yhteensä kolme tapausta. Marraskuun toisella viikolla sairastuneiden määrä alkoi kasvaa. Sen jälkeen influenssa on todettu 17 henkilöllä.

– Influenssakauden voidaan katsoa olevan käsillä, mutta varsinainen epidemia ei ole vielä alkanut, tartuntatautien torjunnasta vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Sairaanhoitopiirin sairaaloissa on hoidettu toistaiseksi kolmea varmistettua A-influenssapotilasta aikuisten vuodeosastoilla.

– Aivan alustavat tiedot viittaavat siihen, että tänä kautena H3N2-tyypin A-influenssaviruksesta saattaa muodostua vallitseva virustyyppi. Tämä virustyyppi on edustettuna kauden influenssarokotteessa, jolloin rokote auttaa torjumaan tautia, Rintala sanoo.

Alkavaan influenssakauteen varautuu Rintalan mukaan parhaiten ottamalla rokotus koko perheelle. Maksuttomaan rokotteeseen ovat oikeutettuja alle 3-vuotiaat, yli 65-vuotiaat sekä pitkäaikaista tautia sairastavat sekä heidän lähipiirinsä.

– Influenssaa vastaan suojautumisessa pyritään huolehtimaan, että rokotesuojan saavat kaikkein helpoiten sairastuvat ihmiset. Tämän vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksesta valtio maksaa rokotteen riskiryhmien lisäksi heidän lähipiireilleen. Perussairaalle ihmiselle ei kehity tarpeeksi suojaa rokotteesta, minkä vuoksi on tärkeää, että ihmiset, jotka asuvat tällaisen riskiryhmäläisen kanssa samassa taloudessa, suojautuvat rokotteella, hän sanoo.

Jos rokotusta ei ole tarjolla maksutta, sen voi ostaa itse apteekista lääkärin reseptillä tai käydä rokotuksessa yksityisellä lääkäriasemalla. Rokote on hyvä ottaa nyt, sillä sen suoja kehittyy kahdessa viikossa.

– Rokotteen suoja säilyy puoli vuotta, joten se suojaa varmasti yli influenssakauden, jos sen ottaa nyt. Rokotteen antama suoja influenssaa vastaan vaihtelee 70:stä 90 prosenttiin, jos rokotevirukset ovat samaa tyyppiä kuin väestöön leviävät influenssavirukset. Iän myötä rokotteen teho heikkenee.

Riskiryhmiin kuuluvilla ja 65 vuotta täyttäneillä rokottamisen on osoitettu vähentävän influenssasta johtuvia sairaalahoitoja keskimäärin 40–70 prosenttia ja kuolleisuutta 50–70 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Suomen julkiseen terveydenhoitoon hankkima rokote sisältää suojan kahta A- ja yhtä B-virustyyppiä vastaan. Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat rokotetta, joka sisältää suojan kahta A- ja kahta B-virustyyppiä vastaan.

Myös perusterveen ihmisen kannattaa ottaa rokotus.

– Rokotetulla ihmisellä influenssa on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Suojautuminen on järkevää, koska tauti on raju, siihen liittyy jälkitauteja ja vähintään viikon poissaolo töistä, Rintala sanoo.

Influenssan tunnusmerkkejä ovat nopeasti nouseva korkea kuume, kurkkukipu ja kokonaisvaltainen särky, mutta ei nuhaa.

Hoito-ohjeet ovat samat kuin tavalliseen nuhakuumeeseen. Lepo, runsas juominen ja kuumetta alentava särkylääke ovat parhaat hoitokeinot.

Antibiootit eivät auta influenssaan, mutta niitä voidaan tarvita jälkitautien hoitoon.

Influenssa tulee joka talvi, tavallisimman alkuvuodesta. Influenssaa vastaan on rokote. Rokote antaa paremman suojan työikäiselle kuin vanhukselle. Myös käsien pesu ja desinfioivan käsihuuhteen käyttö estävät tartuntoja. Oireet kestävät 5–7 päivää.

Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavia useita viruksia on kiertämässä koko talven.

Paras suoja on käsien pesu ja desinfioivan käsihuuhteen käyttö. Influenssarokotus ei estä flunssaan sairastumista. Oireet kestävät 3–4 päivää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!