Tutkimus: Muurahaiskeossa elää monimuotoinen hyönteisten yhteisö

Hakkuilla on mahdollisesti myös vaikutusta muurahaispesien elämänkiertoon. Hakkuilla on mahdollisesti myös vaikutusta muurahaispesien elämänkiertoon. Kuva: Kai Aulio

Tohtorikoulutettava Salla Härkönen havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että kekomuurahaisten pesävieraiden lajimäärä ja esiintymistodennäköisyys laskivat kekojen eristyneisyyden kasvaessa. Myös ympäristön muutoksilla voi olla vaikutusta pesävieraisiin, vaikka ne ovatkin kekojen sisällä hyvin suojattuja ulkoisilta tekijöiltä. Kaikkiaan tutkimuksessa määritettiin suomalaisesta luonnosta yli 80 kekomuurahaispesistä löytynyttä lajia.

Formica rufa -ryhmän kekomuurahaiset, joita Suomessa on viisi lajia, ovat boreaalisten metsien ekologisesti merkittävimpiä lajeja. Niillä on muun muassa tärkeä rooli metsäluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä, sillä niiden pesät pitävät sisällään lajirikkaan yhteisön hyönteisiä ja muita selkärangattomia. Härkönen tarkasteli väitöstutkimuksessaan pesävieraslajistoa sekä lajimäärään ja esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä. Näytteitä kerättiin Turun ja Kuopion seuduilta.

– Tutkimuksissani määritettiin kaikkiaan yli 80 kekomuurahaispesistä löytynyttä lajia, mukaan lukien 26 myrmekofiiliä eli muurahaisista riippuvaista lajia. Kovakuoriaisia löytyi 42 lajia, joista 21 oli myrmekofiilejä. Tuhatjalkaiset, hämähäkit ja pistiäiset olivat myös hyvin edustettuina, Härkönen kertoo.

Myrmekofiilien lajimäärän on aiemmin todettu kasvavan pesien välisen etäisyyden pienentyessä.

– Nyt kuitenkin havaitsin, että tulos oli myrmekofiilien lisäksi sama myös muilla, muurahaisista riippumattomilla lajeilla. Jotkut tavallisesti kekojen ulkopuolella elävät lajit saattavat kokea keot parempilaatuisina elinympäristöinä ympäröivään metsämaastoon verrattuna. Keot ovat vakaita ympäristöjä, joissa on korkea ja säädelty lämpötila, runsaasti ravintoresursseja sekä suojaa pesien ulkopuolisilta pedoilta ja vaihtelevilta sääolosuhteilta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös norkomuurahaisten esiintyvyyttä kekomuurahaisten pesissä. Kekomuurahaiset voidaan jakaa yhdyskuntarakenteen mukaan yksi- ja monipesäisiä yhdyskuntia muodostaviin lajeihin.

– Korkea pesätiheys ja pesien suuri koko – molemmat norkomuurahaisen esiintymistodennäköisyyttä lisääviä tekijöitä – ovat tavanomaisempia monipesäisillä kekomuurahaislajeilla. Norkomuurahainen esiintyikin todennäköisemmin yhdyskuntarakenteeltaan monipesäisen kaljukekomuurahaisen kuin yksipesäisen punakekomuurahaisen pesissä.

Näillä tuloksilla on merkitystä erityisesti lajinsuojelullisesta näkökulmasta. Norkomuurahainen kuuluu Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) uhanalaisuusluokituksen mukaan vaarantuneisiin lajeihin. Lajien tehokas suojelu vaati ymmärrystä niiden ekologiasta ja elinympäristövaatimuksista.

– Suomessa norkomuurahainen on vielä suhteellisen yleinen ja se on yksi maamme vastuulajeista. Tämä tarkoittaa, että lajin säilyttämisen on kansainvälisesti sovittu olevan maamme vastuulla. Siksi on tärkeää edistää norkomuurahaisen tutkimusta juuri Suomessa, Härkönen sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kiellettyjen laulujen konsertti Turussa

M. A. Numminen ja Pedro Hietanen.

Huhtikuussa saadaan kokea varsin ainutkertainen konsertti, kun M. A. Numminen esittää harvinaisia kiellettyjä laulujaan Turun konserttitalossa. Lauantaina 14. huhtikuuta pidettävässä konsertissa Nummista säestää Pedro Hietanen .

Kalatalousalueiden määrä vähenee sadalla

ELY-keskukset ovat vahvistaneet kalatalousalueiden uudet rajat. Kalavarojen kestävän käytön ohjaamiseksi perustetaan yhteensä 118 kalatalousaluetta.

Väitös: Tekonivelrekisterit löytävät toimivat tekonivelmallit

Mika Junnila.

Kansalliset tekonivelrekisterit on perustettu tuottamaan tietoa tekonivelten uusintaleikkauksista. Rekisterien tavoitteena on havaita huonot tekonivelmallit mahdollisimman aikaisin, jotta uusintaleikkauksien määrä saataisiin pidettyä vähäisenä.

Uudistettu teoriakoe testaa liikennetilanteiden hahmottamista aikaisempaa paremmin

Kuljettajantutkintouudistus tuo uutta myös teoriakokeeseen. Vanhojen monivalintojen lisäksi mukaan tulevat laajemmat, kuvaa ja selitetekstiä yhdistävät kysymykset, joiden tarkoituksena on testata liikennetilanteiden ymmärtämistä ja reagointikykyä uudella tavalla. Uudistetut teoriakokeet tulevat voimaan 1.7.2018 alkaen.

Suurten kirjailijoiden jalanjäljissä

John Gillardin Luovan kirjoittajan työkirja (Art House) houkuttelee tarttumaan kynään. Teoksessa on esitelty kahdenkymmenen tunnetun kirjailijan uraa, teoksia ja tyyliä. Kunkin esittelyn jälkeen lukijalla on tilaisuus herätellä omaa luovuuttaan kirjoitustehtävien parissa. Muun muassa James Joyce , Virginia Woolf , Franz Kafka ja Margaret Atwood ovat saaneet omat lukunsa.

Klementiinejä popsitaan innokkaasti

Klementiinistä on tullut viime vuosina suomalaisten suosikkimandariini. Joulukuussa herkutellaan mehukkailla, keltaisilla klementiineillä ja ihanilla tuoksuilla. Joulun tuoksua ja tuntua saa kotiin tällä pienellä keinolla. Asettele klementiinejä kauniiseen koriin ja pistele kokonaisia kuivattuja neilikoita muutaman hedelmän pintaan.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?