Tutkimus: Muurahaiskeossa elää monimuotoinen hyönteisten yhteisö

Hakkuilla on mahdollisesti myös vaikutusta muurahaispesien elämänkiertoon. Hakkuilla on mahdollisesti myös vaikutusta muurahaispesien elämänkiertoon. Kuva: Kai Aulio

Tohtorikoulutettava Salla Härkönen havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että kekomuurahaisten pesävieraiden lajimäärä ja esiintymistodennäköisyys laskivat kekojen eristyneisyyden kasvaessa. Myös ympäristön muutoksilla voi olla vaikutusta pesävieraisiin, vaikka ne ovatkin kekojen sisällä hyvin suojattuja ulkoisilta tekijöiltä. Kaikkiaan tutkimuksessa määritettiin suomalaisesta luonnosta yli 80 kekomuurahaispesistä löytynyttä lajia.

Formica rufa -ryhmän kekomuurahaiset, joita Suomessa on viisi lajia, ovat boreaalisten metsien ekologisesti merkittävimpiä lajeja. Niillä on muun muassa tärkeä rooli metsäluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä, sillä niiden pesät pitävät sisällään lajirikkaan yhteisön hyönteisiä ja muita selkärangattomia. Härkönen tarkasteli väitöstutkimuksessaan pesävieraslajistoa sekä lajimäärään ja esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä. Näytteitä kerättiin Turun ja Kuopion seuduilta.

– Tutkimuksissani määritettiin kaikkiaan yli 80 kekomuurahaispesistä löytynyttä lajia, mukaan lukien 26 myrmekofiiliä eli muurahaisista riippuvaista lajia. Kovakuoriaisia löytyi 42 lajia, joista 21 oli myrmekofiilejä. Tuhatjalkaiset, hämähäkit ja pistiäiset olivat myös hyvin edustettuina, Härkönen kertoo.

Myrmekofiilien lajimäärän on aiemmin todettu kasvavan pesien välisen etäisyyden pienentyessä.

– Nyt kuitenkin havaitsin, että tulos oli myrmekofiilien lisäksi sama myös muilla, muurahaisista riippumattomilla lajeilla. Jotkut tavallisesti kekojen ulkopuolella elävät lajit saattavat kokea keot parempilaatuisina elinympäristöinä ympäröivään metsämaastoon verrattuna. Keot ovat vakaita ympäristöjä, joissa on korkea ja säädelty lämpötila, runsaasti ravintoresursseja sekä suojaa pesien ulkopuolisilta pedoilta ja vaihtelevilta sääolosuhteilta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös norkomuurahaisten esiintyvyyttä kekomuurahaisten pesissä. Kekomuurahaiset voidaan jakaa yhdyskuntarakenteen mukaan yksi- ja monipesäisiä yhdyskuntia muodostaviin lajeihin.

– Korkea pesätiheys ja pesien suuri koko – molemmat norkomuurahaisen esiintymistodennäköisyyttä lisääviä tekijöitä – ovat tavanomaisempia monipesäisillä kekomuurahaislajeilla. Norkomuurahainen esiintyikin todennäköisemmin yhdyskuntarakenteeltaan monipesäisen kaljukekomuurahaisen kuin yksipesäisen punakekomuurahaisen pesissä.

Näillä tuloksilla on merkitystä erityisesti lajinsuojelullisesta näkökulmasta. Norkomuurahainen kuuluu Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) uhanalaisuusluokituksen mukaan vaarantuneisiin lajeihin. Lajien tehokas suojelu vaati ymmärrystä niiden ekologiasta ja elinympäristövaatimuksista.

– Suomessa norkomuurahainen on vielä suhteellisen yleinen ja se on yksi maamme vastuulajeista. Tämä tarkoittaa, että lajin säilyttämisen on kansainvälisesti sovittu olevan maamme vastuulla. Siksi on tärkeää edistää norkomuurahaisen tutkimusta juuri Suomessa, Härkönen sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Yritysten varastojen arvo kasvoi viime vuoden neljännellä neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 3,0 prosenttia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 3,8 prosenttia vuoden 2016 neljänteen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 1,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Ylijohtaja Kirsi Varhila: Sote-uudistus ei ole uhka alan työllisyydelle

Ylijohtaja Kirsi Varhila.

– Valtaosa sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksista on palkkakuluja. Siten sote-uudistuksen tavoite hillitä kustannuskasvua edellyttää säästöjä henkilöstökuluissa. Samaan aikaan sosiaali- ja terveysalan yleinen työtilanne on tulevaisuudessakin hyvä. Uhkakuvien maalailu on perusteetonta, sillä työvoimapula on todennäköisempää kuin massatyöttömyys. On tärkeää, että alalle valmistuu runsaasti uusia ammattilaisia vuosittain ja myös maahanmuuttajat työllistetään, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila blogissaan.

Tuleeko talvipyöräilystä vientituote?

Suomalainen pyöräliikenneosaaminen herättää yhä enemmän kiinnostusta. Kysyntää on, sillä monet suuret kaupungit ovat havahtuneet pyöräilyn edistämisen tärkeyteen. Yli kolme miljardia ihmistä elää alueilla, joilla sataa lunta ainakin joskus.

HKScanin Rakveren teurastamon lakossa olevat työntekijät osoittavat mieltään Turussa keskiviikkona

HKScanin Viron Rakveren lakossa olevia teurastamon työntekijöitä edustava lakkokomitea tulee Suomeen keskiviikkona osoittamaan mieltä HKScanin pääkonttorille Turkuun. Lakkoilijat vaativat, että HKScanin on tunnustettava ammattiyhdistys neuvotteluosapuoleksi, kunnioitettava työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja maksettava työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa.

Työhön paluu ja työhön osallistuminen parantunut lakimuutoksen jälkeen

Vakiintunut työhön paluu lisääntyi neljä prosenttia ja työhön osallistuminen viisi prosenttia yli 30 päivän sairauspoissaolon jälkeen, kun verrattiin aikaa ennen ja jälkeen vuonna 2012 voimaan tullutta niin sanottua 30 päivän sääntöä. Sääntö velvoittaa työnantajaa ilmoittamaan työterveyshuollolle, kun työntekijä on ollut sairauslomalla 30 päivää. Muutokset työhön paluussa olivat selvempiä naisilla verrattuna miehiin. Työhön osallistuminen parani eniten julkisen sektorin työntekijöillä, sekä alueilla, joilla työttömyysaste oli alhainen.

Anna Lähteenmäki palkittiin Turun raviradan Vuoden Ystävänä

Ruskon kunnassa palkittiin Turun raviradan Vuoden Ystävä Hepsis-Teamin Raviponi ystäväksi -tapahtumassa. Turun raviradan Vuoden 2017 Ystävä on Varsinais-Suomen ravinuorten Anna Lähteenmäki . Hänet palkittiin Suomen Hippoksen Hevoset Kaivarissa -stipendillä ja kunniakirjalla.

Dreamteam ensi-iltaan kaupunginteatterissa

Jutta (Minna Hämäläinen), Hanna (Ulla Reinikainen), Mia (Riitta Salminen) ja Eeva (Ulla Koivuranta) muodostavat Dreamteamin nelikon.

Dreamteam on draamakomedia neljästä naisesta, jotka kokoontuvat yhteen perustaakseen elämänhallintapalveluita tarjoavan yrityksen. Unelmavalmennuksen avulla naiset haluavat tarjota kokonaisvaltaista ja energisoivaa apua suorituskeskeisen elämän stressaamille ihmisille. Mia, Eeva, Hanna ja Jutta ovat kaaoksen kokemusasiantuntijoita, ja varsinainen yrityksen perustaminen jääkin naisten jatkuvan visioimisen ja keskinäisen sparraamisen jalkoihin. Unelmien ammattilaisten täytyy ensin selvittää mitkä heidän omat unelmansa ovat ja miksi ne eivät ole toteutuneet.

Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.