Oravien määrä vähentynyt Suomessa ja Venäjällä, syynä todennäköisesti ilmaston lämpeneminen

Ilmaston lämpeneminen on merkittävä tekijä oravien määrän vähenemisen taustalla. Ilmaston lämpeneminen on merkittävä tekijä oravien määrän vähenemisen taustalla.

Oravien lumeen jättämät jäljet ovat vähentyneet Suomessa ja Venäjällä vuosina 1996–2012 toteutetun tutkimusjakson aikana. Turun yliopiston tutkimus antaa viitteitä siitä, että ilmaston lämpeneminen on yksi merkittävä tekijä oravien määrän vähenemisen taustalla.

Orava on tuttu näky puistoissa ja pihoilla. Juuri näihin aikoihin oravat hakeutuvat lintujen ruokintapaikoille, ja monilla hyvillä ruoka-apajilla vierailee useampikin komeaan talviturkkiin vaihtanut pörröhäntä.

Samaan aikaan metsissä on kuitenkin yhä vähemmän oravia. Tämä käy ilmi arvostetussa Ecography-tiedelehdessä julkaistusta Turun yliopiston tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin oravien lumijälkien määrää Suomessa ja Venäjällä vuosina 1996–2012. Suomalaisiin riistakolmiolaskentoihin ja venäläisiin lumijälkilaskentoihin perustuvassa tutkimuksessa selvisi, että oravien jäljet vähenivät suurimmassa osassa Suomea ja Uralin länsipuolista Venäjää.

– Oravalle on tyypillistä voimakas vuosittainen kannanvaihtelu, joka seuraa kuusen siemensadon vaihtelua. Pitkän aikavälin kehityssuunnan arviointi on vaikeaa tällaiselle lajille, jonka normaaliin ekologiaan kuuluu kantojen vuoroittainen moninkertaistuminen ja romahtaminen. Lumijälkiaineiston ja analyysiemme perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että yleinen suunta on ollut selkeästi alaspäin, eli keskimääräinen jälkitiheys on pienentynyt, kertoo Turun yliopiston väitöskirjatutkija Tytti Turkia, joka on yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkijat halusivat selvittää, mitkä samanaikaiset ympäristötekijöiden muutokset ovat voineet johtaa oravien vähenemiseen. Tutkimuksessa tarkastelluista muuttujista ainoastaan talvien lämpeneminen selitti oravien vähenemistä.

Yksi mahdollinen selitys on, että leudommat talvet lisäävät havupuiden siemeniä syövien hyönteisten tai puita rasittavien sienitautien määrää, jolloin havupuiden siemensadon varassa elävälle oravalle jää vähemmän ruokaa. Oravat pystyvät kuitenkin lisääntymään tehokkaasti, joten kanta voi kasvaa nopeasti, jos kuusella on hyvä käpyvuosi ja oravilla ruokaa talven yli.

– Vuonna 2012 oli hyvä käpyvuosi, ja kevättalvella 2013 oli melko runsaasti oravien jälkiä. Sen jälkeen oravakanta on romahtanut ja pysynyt alhaalla, Turkia kuvailee Suomen aineistoa tutkimusjakson jälkeiseltä ajalta.

Meneillään on myös toinen tutkimus, jossa selvitetään oravan kannanvaihteluita Suomen lumijälkiaineistossa vuodesta 1989 vuoteen 2017. Tutkimukset ovat osa Turkian väitöskirjaprojektia, jota rahoittavat Emil Aaltosen säätiö ja Suomen Akatemia.

Tutkimus julkaistiin Ecography-tiedelehdessä http://www.ecography.org/article/red-squirrels-decline-abundance-boreal-forests-finland-and-nw-russia.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!