BalticSatApps-hanke tukee avaruudesta saatavien havaintotietojen kaupallistamista Itämeren alueella

Viimeisen 30 vuoden aikana Maata havainnoiviin satelliitteihin on panostettu merkittävästi maailmanlaajuisesti, mutta havaintotietoa ei ole vielä osattu kaupallistaa laajamittaisesti. Euroopan aluekehitysrahasto on rahoittanut havaintotietojen kaupallista hyödyntämistä kiihdyttävää kansainvälistä konsortiohanketta BalticSatApps, jota johdetaan Turun yliopiston Brahea-keskuksesta käsin.

Euroopassa maapallon havainnointia koordinoidaan Copernicus-ohjelmassa, jonka satelliittien avulla saadaan hyödyllistä mittausaineistoa esimerkiksi ympäristön tilasta. Copernicus-ohjelma perustuu avoimeen ja ilmaiseen datapolitiikkaan ja sen tuottaman tiedon tulisi olla kaikkien saatavilla lähes reaaliajassa. Teknologiset esteet rajoittavat kuitenkin tällä hetkellä käyttäjiä hyödyntämästä dataa täysin mitoin.

– BalticSatAppsin keskeisenä tavoitteena on lisätä Copernicus-ohjelman tarjoaman avoimesti saatavilla olevan satelliittidatan hyödyntämistä uusissa liikeideoissa, ja miksei myös yritysten olemassa olevan liiketoiminnan tehostamisessa. Satelliittidatan avulla voidaan potentiaalisesti ratkaista esimerkiksi ympäristönsuojeluun ja turvallisuuteen liittyviä haasteita ja tarpeita. Hanketoimet lisäävät tietoisuutta Copernicus-ohjelmasta Itämeren alueella ja helpottavat ohjelman tarjoaman datan käytännön soveltamista liiketoiminnassa, hankkeen projektipäällikkö Tuomas Ranti kertoo.

Avaruudesta saatavan tiedon hyödyntäminen uusien teknologioiden ja tiedonlähteiden kanssa luo uusia mahdollisuuksia yrityksille EU:ssa. Satelliittidatan, tarkemmin kaukokartoitustiedon, kaupallistaminen edellyttää kuitenkin Rantin mukaan vahvempia kytköksiä tuotantoketjun alakohtaisiin toimijoihin.

– Lisäksi hanke kiihdyttää kaukokartoitustiedon kysyntää ja siihen liittyvää innovaatiotoimintaa yhteistuotannon ja iteratiivisen kehitystoiminnan avulla. Järjestämme esimerkiksi sarjan hackathoneja, joissa ideoidaan uusia kaupallisia käyttökohteita kaukokartoitustiedolle, Ranti kertoo.

Kansainväliseen hankkeeseen kuuluu kolmenlaisia organisaatioita. Yhtenä yhteistyötahona ovat Copernicuksesta saatavaa dataa käyttävät organisaatiot, kuten Ilmatieteen laitos Suomessa ja Tarton observatorio Virossa.

– Ilmatieteen laitoksen kansalliset satelliittikeskukset tarjoavat helpon pääsyn Itämeren alueen ja pohjoisen pallonpuoliskon satelliittitietoihin, jotka paljastavat arktisen ympäristön muutokset ja tukevat maailmanlaajuisia arktisten olosuhteiden tutkimusaktiviteetteja. BalticSatApps-hanke on erittäin tärkeä Ilmatieteen laitokselle kansallisen ja kansainvälisen kaukokartoitusinfrastruktuurin etujen maksimoimiseksi, Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Ali Nadir Arslan toteaa.

Hankkeeseen kuuluu lisäksi Turun yliopiston ja Ruotsin avaruushallinnon kaltaisia innovaatioita kehittäviä tahoja sekä Turku Science Park ja vastaavat tiede- tai teknologiapuistot Tartosta ja Krakovasta. Hankkeeseen kuuluu yhteistyötahoja Suomen lisäksi Virosta, Puolasta, Venäjältä ja Ruotsista.

– Copernicus-ohjelma on hyvin tärkeä Itämeren alueelle. Ruotsin avaruushallinto onkin jo perustanut kansallisen tietopankin, josta löytyy Copernicus-satelliittien tuottamaa dataa, jolla voidaan analysoida ilmastonmuutosta, ilmanlaatua sekä saada sekä ennusteita että kattavaa yleiskuvaa katastrofialueista. BalticSatApps parantaa yritysten ja muiden organisaatioiden mahdollisuuksia käyttää dataa yhteiskunnan ja talouden kehittämiseksi, kertoo projektipäällikkö Björn Lovén Ruotsin avaruushallinnosta.

Avoin satelliittidata, minisatelliitit ja yksityisten yritysten kiinnostus muun muassa asteroidien louhintaan kielivät avaruusliiketoiminnan murroksesta. Myös uusien startup-yritysten on mahdollista menestyä toimialalla, vaikka se on perinteisesti ollut valtiollisten toimijoiden ja isojen yritysten hallinnassa. BalticSatApps on osaltaan edistämässä tätä murrosta.

Hankkeen toimenpiteet tukevat vastikään perustetun ESA BIC Finland -yrityskiihdyttämön toimintaa, jossa Turku Science Park Oy on mukana. Ranti kertookin hankkeen järjestävän myös koulutuksia paikallisille tiede- ja teknologiapuistoille.

– Koulutusten tavoitteena on tukea havaintotietoa hyödyntäviä pk-yrityksiä räätälöidyillä kiihdytysohjelmilla, Ranti täsmentää.

BalticSatApps-hanke on käynnissä 1.10.2017–30.9.2020 ja sille on myönnetty yhteensä 2,8 miljoonan euron rahoitus.

Hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta http://balticsatapps.eu.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!