Väitös: Amerikansuomalainen vasemmisto vastusti rasismia, mutta uskoi rotujen kehityseroihin

Aleksi Huhta. Aleksi Huhta. Kuva: Aki Luotonen

Yhdysvaltain suomalainen työväenliike suhtautui kriittisesti amerikkalaiseen rasismiin, muttei yleensä kiistänyt rotujen ja rodullisten kehityserojen olemassaoloa. Aleksi Huhdan väitöstutkimus tarkastelee amerikansuomalaisen työväenliikkeen suhtautumista rasismiin ja rotuajatteluun 1900-luvun alkuvuosista 1930-luvun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla.

Aikaisempi amerikansuomalaisia koskeva tutkimus on luonut kuvan suomalaisista nurkkakuntaisena ja eristäytyneenä siirtolaisryhmänä. Suomalaisten suhdetta amerikkalaisen yhteiskunnan etniseen moninaisuuteen ei ole juurikaan tutkittu. Huhdan väitöskirja, joka käyttää lähteenään lähinnä amerikansuomalaista työväenlehdistöä, on ensimmäinen laajamittainen tutkimus aiheesta.

Tutkimus osoittaa, että ymmärrys ihmiskunnan jakautumisesta kansakuntiin ja rotuihin jäsensi merkittävin tavoin amerikansuomalaisen työväenliikkeen poliittista ajattelua. Tämä haastaa käsitystä siitä, että työväenaktiivit olisivat keskittyneet politiikassaan lähinnä luokkaeroihin ja jättäneet muut ihmistenväliset erilaisuudet huomiotta.

– Amerikkalaisen työväenluokan kielellinen ja etninen moninaisuus oli yksi eniten keskustelluista aiheista 1900-luvun alun Yhdysvaltain työväenliikkeessä. Suomalaiset olivat suurimpia siirtolaisryhmiä amerikkalaisissa vasemmistojärjestöissä ja osallistuivat aktiivisesti näihin keskusteluihin, Huhta toteaa.

Etnisestä erilaisuudesta puhuttiin 1900-luvun alun Yhdysvalloissa erityisesti rodun käsitteen avulla. Rodulliset hierarkiat vaikuttivat keskeisesti taloudellisten, poliittisten ja kulttuuristen resurssien jakoon. Amerikansuomalaisen työväenliikkeen yhteiskuntakritiikki tarttuikin myös amerikkalaiseen rasismiin, joka kohdistui siirtolaisia ja maan rodullisia vähemmistöjä kohtaan.

Työväenlehdistössä rasismi nähtiin porvarien juonena ja kapitalistisen yhteiskunnan rappion merkkinä

Amerikansuomalaisessa työväenlehdistössä rotuvihan lietsomista pidettiin porvarien keinona jakaa työväenluokka kyräileviin kuppikuntiin. Rodullista väkivaltaa, joka 1900-luvun alun Yhdysvalloissa kohdistui etenkin mustiin amerikkalaisiin, pidettiin myös kapitalistisen yhteiskunnan rappion merkkinä. Etelävaltioiden lynkkausväkivalta herätti suomalaisessa työväenlehdistössä ankaraa kritiikkiä. Lynkkaukset nähtiin esimerkkinä kapitalistisen ja kristillisen sivistyksen ohuudesta.

– Suomalaissiirtolaisten epäilevää suhdetta rasismiin ruokki myös heidän oman rodullisen asemansa epävarmuus. Suomalaiset olivat liittovaltion virallisissa rotuluokitteluissa valkoisia, mutta heidän rodullista kuntoisuuttaan myös epäiltiin. 1900-luvun alun amerikkalaisessa siirtolaisvastaisessa retoriikassa valkoiset eurooppalaisetkin jaettiin useisiin keskenään eriarvoisiin rotutyyppeihin. Suomalaisia saatettiin esimerkiksi pitää aasialaiseen mongolirotuun sekoittuneena kansana, minkä oletettiin selittävän heidän alhaista sivistystasoa ja taipumusta radikalismiin, Huhta kertoo.

Amerikansuomalaisen työväenlehdistön vahvasta rasisminvastaisesta eetoksesta huolimatta rotujen olemassaoloa tai niiden välisiä kehityseroja ei yleensä kiistetty. Tällaiseen rotuajatteluun kannustivat muun muassa sosialistien piirissä yleiset evoluutioteoriat. Myös marksilainen historiakäsitys ohjasi näkemään kapitalismin kehittäneet eurooppalaiset muita rotuja kehittyneempinä.

– Suomalaissosialistit pitivät esimerkiksi aasialaisia ja mustia työläisiä eurooppalaistaustaisia kehittymättömämpinä, joskin rotujenvälisten kehityserojen luonteesta ja merkityksestä oli eri käsityksiä. Toiset pitivät kehityseroja vaikeasti kiinni kurottavina ja kannattivat aasialaisten siirtolaisten maahantulokieltoja. Etenkin radikaalissa IWW-järjestössä ja kommunistipuolueessa ei-eurooppalaisten kansojen kehitysmahdollisuuksiin suhtauduttiin kuitenkin optimistisemmin. Globaalin kapitalismin uskottiin tasoittavan kehityserot nopeasti, Huhta kertoo.

Huhdan tutkimus osoittaa, että rodullinen ajattelu oli 1900-luvun alussa poliittista ja yhteiskunnallista kenttää laajasti lävistänyt ajattelutapa. Vaikka työväenliikkeen ajatellaan yleisesti korostaneen luokkaerojen merkitystä, jäsensivät rodulliset mielikuvat myös työväenliikkeen toimijoiden käsityksiä ihmistenvälisistä eroista. Amerikansuomalaisten rodullisen ajattelun juuria ei siis voi helposti palauttaa mihinkään yksittäiseen alkuperään, kuten esimerkiksi amerikkalaiseen rasismiin.

– Tutkimieni suomalaisradikaalien rodullinen ajattelu otti vaikutteita hyvin erilaisista aatehistoriallisista lähteistä, kuten esimerkiksi marksilaisuudesta, darvinismista, lehdistön lynkkauskuvauksista ja kommunistisen puolueen antirasistisesta retoriikasta. Ihmisryhmiä tyypittelevällä ajattelulla vaikuttaakin olevan huomattavan moninaiset aatehistorialliset juuret, mikä selittää rodullisen ajattelun ja rasismin muuntautumiskykyä myös nykyisyydessä, Huhta summaa.

FM Aleksi Huhta esittää väitöskirjansa Toward a Red Melting Pot: The Racial Thinking of Finnish-American Radicals, 1900–1938 julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 8. joulukuuta.

Vastaväittäjänä on professori Peter Kivisto (Augustana College, Illinois, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Taina Syrjämaa. Tilaisuus on englanninkielinen.

Huhta on syntynyt vuonna 1984 ja kirjoitti ylioppilaaksi Vaasan yhteislukiosta vuonna 2003. Huhta suoritti korkeakoulututkintonsa vuonna 2011 Oulun yliopistossa. Väitöksen alana on yleinen historia. Huhta työskentelee ma. yliopistonlehtorina Turun yliopistossa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!