Vahva teknologiateollisuus kannattelee Varsinais-Suomen vientiä

Maailman nopeimmin kehittyvät taloudet ovat tällä hetkellä Intiassa, Kaakkois-Aasiassa ja Afrikasa. Vaikka Suomen vienti kasvaa vihdoin – kuluneen vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana peräti 15 prosenttia – harva yritys osaa hakea kasvua tulevaisuuden johtavilta markkina-alueilta.

Erityisen huolestuttava tilanne on maakunnissa, joista monessa kansainvälistymishankkeet kehittyville markkina-alueille lasketaan yhden käden sormilla.

Varsinais-Suomi on poikkeus. Alueen yritykset nostavat noin 8,5 prosenttia Tekesin BEAM-ohjelman myöntämästä rahoituksesta. Määrä on neljänneksi suurin kaikista Suomen maakunnista. BEAM on kehittyville markkinoille suuntautuviin kasvuhankkeisiin keskittynyt ohjelma, joka tarjoaa rahoituksen lisäksi myös neuvonantoa ja tukea vientiyrityksille.

Eniten kehittyville markkinoille suunnataan Uudeltamaalta ja Pirkanmaalta. Alueiden yritykset nostavat tällä hetkellä noin 65 prosenttia kaikesta BEAM-rahoituksesta.

Kehittyvillä markkinoilla on kysyntää monille sellaisille ratkaisuille ja palveluille, joiden toteuttamisessa suomalaiset yritykset ovat maailman huippuluokkaa. Kasvupotentiaalia on etenkin metsä- ja maatalouden, veden- ja jätteenkäsittelyn, infrarakentamisen, koulutuksen ja terveydenhuollon aloilla.

– Tästä huolimatta käsityksiä esimerkiksi monista Afrikan ja Etelä-Amerikan maista hallitsevat yhä mielikuvat poliittisesta ja taloudellisesta epävakaudesta. Todellisuudessa iso osa näiden alueiden maista on vakaita: niillä on maksukykyä ja halu tehdä liiketoimintaa, sanoo BEAM-ohjelman päällikkö Minh Lam.

Varsinais-Suomen yritysten kiinnostusta kehittyviä markkinoita kohtaan selittää alueen jo ennestään toimiva vientirakenne, jota kannattelee erityisesti vahva teknologiateollisuus.

Talouden valtarakenteet muuttuvat radikaalisti seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana. Konsulttiyhtiö PwC:n tuottaman raportin mukaan maailman seitsemän suurimman kansantalouden joukossa on vuonna 2050 peräti kuusi nykyistä kehittyvää taloutta. Vauraus siirtyy pohjoisesta etelään ja länsimaista itään.

Suomen vientirakenteessa muutos ei näy. Vuonna 2016 maamme ulkomaankaupasta suurin osa, 79,2 prosenttia, suuntautui Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle.

Lamin mukaan suomalaisilla yrityksillä on kädessään kaikki valttikortit myös uusien markkina-alueiden valloittamiseen.

– Paitsi korkeaa osaamista, Suomella on myös hyvä maine luotettavana ja poliittisesti neutraalina toimijana. Lisäksi meillä on loistava yritystukiverkosto: missään muualla aloittelevan yrityksen ei ole mahdollista saada lainaa tai avustusta tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämiseen ilman mitään takuita, Lam summaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!