Talouskasvu ei ole vauhdittanut keskihintaisten asuntojen kauppaa

Suomen talous on vahvassa nousussa. Asuntokauppaan piristyneet suhdanteet eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet – kovan rahan asuntoja lukuun ottamatta. Kiinteistönvälittäjä uskoo, että työelämän muutos ja keskiluokan kasvanut epävarmuus työn jatkuvuudesta jarruttavat keskihintaisten ja edullisten asuntojen kauppaa.

Ennusteet lupaavat Suomen taloudelle kuluvan vuoden aikana jopa yli kolmen prosentin kasvua. Tilastokeskuksen julkaiseman kuluttajabarometrin mukaan myös kuluttajilla on vahva luottamus talouteen: marraskuussa kuluttajista 42 prosenttia uskoi taloustilanteen parantuvan ensi vuoden aikana.

Keskihintaisten ja edullisten asuntojen kaupassa positiivinen kehitys ei kuitenkaan näy. Alle 200 000 euron asuntojen vuosittaisten välittäjäkauppojen määrä on kuluneen vuoden aikana laskenut Helsingissä lähes seitsemän prosenttia. Tulokset käyvät ilmi Kahdeksannen päivän toteuttamasta, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n kauppaseurantaan perustuvasta markkinakatsauksesta.

– Nousukausi näkyy asuntokaupassa aina ensin kalliiden asuntojen kaupan virkistymisenä. Yleensä matalammat hintaluokat seuraavat kehitystä muutaman vuoden syklillä. Nyt niin ei ole käynyt, vaikka noususuhdanne on jatkunut jo useamman vuoden, pohtii Kahdeksannen päivän toimitusjohtaja Jussi Karppinen.

Keskihintaisten asuntojen kaupan laahaaminen on pääkaupunkiseudulla osittain seurausta asuntosijoittamisen suosion kasvusta. Pienet asunnot katoavat asuntomarkkinoilta vuokrakäyttöön.

Karppisen mukaan ilmiön taustalla vaikuttaa myös työelämää ravisteleva murros.

– Asiantuntijapuolella vakituisia työpaikkoja on entistä vaikeampi löytää. Jos töitä on luvassa vuoden määräaikaisuus kerrallaan, on selvää, ettei asuntolainaan sitoutuminen houkuttele. Talouden noususuhdanteesta ovat toistaiseksi hyötyneet lähinnä yrittäjät, johtoporras ja suorittavan tason työntekijät, Karppinen sanoo.

Keskiluokan epävarmuus näkyy kiinteistövälittäjälle myyntiaikojen pitenemisenä.

– Nousukauden aikana kauppaa pohditaan yleensä noin viikon ajan. Nyt harkinta-ajat ovat revenneet jopa kuukauden mittaisiksi, Karppinen kertoo.

Kovan hintaluokan asuntokauppaa nousukausi on kirittänyt jo useamman vuoden. Helsingissä yli 500 000 euron asuntojen myynti kasvoi kuluneen 12 kuukauden aikana jopa 28,4 prosenttia.

Asuntokaupan keskittyminen yli puolen miljoonan euron hintaisiin asuntoihin muuttaa myös kiinteistönvälittäjien työtä. Kasvava kilpailu ja vaativa asiakaskunta pakottavat ajattelemaan koko toimenkuvaa uudella tavalla.

– Asunnon vaihtoa suunnittelevat valitsevat todennäköisimmin kiinteistönvälittäjän, jolta voivat hankkia kaikki muuttoon liittyvät palvelut, esimerkiksi muuttopalvelun, siivouksen ja sisustussuunnittelijan, yhdestä osoitteesta”, Karppinen sanoo.

Kahdeksas päivä toteuttaa puolivuosittain markkinakatsauksen, jossa tarkastellaan kiinteistönvälittäjien pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) tekemiä käytettyjen asuntojen kauppoja. Tarkasteluaineistona on Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n (KVKL ry) hintaseurantapalveluun rekisteröityjä kauppoja. Palvelu kattaa noin 75 prosenttia kaikista tehdyistä kaupoista. Mukana ei ole rakennusyhtiöiden, tai yksityisten tekemiä kauppoja. Katsauksen tarkasteluajanjaksona on käytetty 12 kuukauden ajanjaksoa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

WWF Suomi: Ankerias lähellä sukupuuttoa

EU-maiden kalastusministerit päättivät ankeriaan kalastuskiellon sijaan kolmen kuukauden rauhoitusajasta.

EU-maiden kalastusministerit tyrmäsivät keskiviikkoaamuna EU-komission esityksen ankeriaan suojelemiseksi. Komission esitys olisi läpi mennessään kieltänyt aikuisten ankeriaiden kaupallisen kalastuksen ja ollut iso edistysaskel äärimmäisen uhanalaisen lajin suojelussa. Ankeriaiden määrä on romahtanut viimeisten 30 vuoden aikana.

Tutkijat onnistuivat aiheuttamaan hypnoosin avulla aistimuutoksen

Ainakin osalla ihmisistä hypnoosi muuttaa aivojen tapaa käsitellä tietoa. Asia paljastui Ruotsin Skövde-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoiden yhteisessä tutkimuksessa, jossa hypnotisoitiin koehenkilöitä ja heille pyrittiin luomaan synestesian kaltaisia aistiyhdistelmiä, jossa henkilö esimerkiksi tietyn numeron kuullessaan liittää sen automaattisesti tietyn värin näkemiseen. Tutkimusryhmä havaitsi koetilanteessa, että hypnoosin aikana annetulla suggesttiolla kyettiin saamaan pitkälle synestesiaa muistuttava ilmiö aikaiseksi. Mielenkiintoinen havainto oli, että hypnoosiherkät henkilöt voivat kuitenkin kokea annetut suggestiot hyvin eri lailla.

Tuomiokapituli esittää kirkkohallitukselle Turkuun ja Kaarinaan viittä suomenkielistä seurakuntaa

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on antanut oman lausuntonsa Turun ja Kaarinan seurakuntarakenteesta. Tuomiokapituli esittää viittä suomenkielistä seurakuntaa: Kaarinan seurakunta, Maarian seurakunta, Turun Mikaelinseurakunta, Turun Katariinanseurakunta ja Turun tuomiokirkkoseurakunta. Lausunto lähtee yhdessä seurakuntien tekemien aloitteiden sekä seurakunnilta ja seurakuntayhtymältä saatujen lausuntojen kanssa kirkkohallitukselle, joka tekee asiassa lopullisen päätöksen.

Euroopan parlamentti suosittelee siirtymistä toiseen vaiheeseen Brexit-neuvotteluissa

Euroopan parlamentti suhtautuu myönteisesti keskiviikkona hyväksymässään päätöslauselmassa EU:n ja Britannian neuvottelijoiden 8. joulukuuta julkaisemaan selvitykseen brexit-neuvotteluiden kulusta. Parlamentti hyväksyi päätöslauselman aiheesta keskiviikkona äänin 556 puolesta, 62 vastaan, 68 tyhjää.

Seabin ahmi Aurajoesta liki 80 kiloa roskia

Seabinin kehittänyt Peter Ceglinski asensi sähköpumpulla toimivaa roskista Aurajokeen heinäkuussa.

Seabin-meriroskis keräsi heinäkuusta syksyyn roskia Aurajoen vierasvenesatamassa. Meriroskikseen kerääntyi materiaalia yhteensä 77 kiloa, josta kymmenen kiloa oli ihmisiltä peräisin olevaa roskaa. Roskiksesta löytyi muun muassa tupakantumppeja, tennispalloja, nuuskapusseja ja huumeruiskuja. Keräyksestä huolehtivat Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat yhdessä vierasvenesataman henkilökunnan kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriö Käypä Hoito -suositusta itsemurhien ehkäisyyn

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt 80 000 euron erillismäärärahan Duodecim-seuralle Käypä Hoito -suosituksen laatimiseksi terveydenhuollon ammattihenkilöille itsemurhien ehkäisemiseksi. Uuden suosituksen laatiminen on aina työlästä, ja työn arvioidaan kestävän kaksi vuotta. Suositukset voisivat olla valmiina kesällä 2019, minkä jälkeen niitä aletaan viedä käytäntöön.

Uusi ruokafaktasivusto esittää suomalaiset tuotantotavat kansainvälisessä vertailussa

Keskiviikkona julkistettu Luonnonvarakeskuksen tilastopalvelu Ruokafaktasivusto esittää tilastotietoa suomalaisen ruuantuotannon sijoittumisesta kansainvälisessä vertailussa kymmenien tunnuslukujen valossa. Palveluun on koottu kuluttajille ja elintarvikealan yrityksille sekä medialle käyttökelpoisessa muodossa tietoa elintarvikeryhmittäin esimerkiksi ruuan torjunta-aine- tai antibioottijäämistä ja tuotantotavoista.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Jälkipeli: Cheerleadingseura Smash on kasvanut aikuisikään

Cheerleadingin on kehittynyt harrastelusta huippu-urheiluksi. Turkulainen TCS Smash on menestynyt sekä SM-kisoissa että kansainvälisissä kisoissa. Seuralla on useita eri joukkueita. Kuvassa taitojaan näyttää TCS Smashin Tigers-joukkue.

Näky on uskomaton. Lukemattomat jalkineet täyttävät treenisalin eteisen lattian. Sisälle ja ulos lamppaa solkenaan sporttisennäköisiä tyttöjä ja poikiakin. Turun Cheerleadingseura Smashin iltaharjoitukset ovat kiivaimmillaan.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?