Väittelijä kartoitti kasvilajien levinneisyyttä Amazonian tutkimattomissa sademetsissä

Gabriel Moulatlet. Gabriel Moulatlet. Kuva: Turun yliopisto

Gabriel Moulatlet käsittelee Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kasvilajien levinneisyyksiä ja niihin vaikuttavia tekijöitä Amazonian alankosademetsissä.

Amazonian sademetsä käsitetään usein yhdeksi yhtenäiseksi metsäalueeksi. Todellisuudessa erilaiset ajan kuluessa maisemaa muokanneet muutokset ovat tehneet metsästä alueellisesti vaihtelevan mosaiikin.

Moulatletin väitöstutkimuksen aineisto pohjautuu noin 150 000 kasviyksilöön, joita on havainnoitu noin 250 000 neliökilometrin alueella. Aineisto osoittaa, että kasvilajien levinneisyys Amazonian metsissä selittyy vaihtelulla maaperän ravinteisuudessa ja kosteusoloissa, jotka puolestaan määräytyvät pitkälti geologisen historian mukaan.

– Minua kiehtoo lajien kyky pärjätä ympäristön vaihtelevuuden kanssa. Tätä kysymystä on setvitty useassa tutkimuksessa eri puolilla Amazoniaa, mutta silti isoja, jopa Portugalin kokoisia alueita keskisessä Amazoniassa on jäänyt tyystin tuntemattomiksi. Päätimme yhdessä kollegojeni kanssa tutkia näitä kaukaisia seutuja ja järjestimme useita viikkoja kestäneen tutkimusretken Purus- ja Madeira-jokien väliselle alueelle sekä kolmen kuukauden mittaisen venematkan Juruá-joelle, Moulatlet kertoo.

Väitöskirjan tulokset pohjautuvat molempiin tutkimusmatkoihin. Kasvilajien levinneisyys määräytyy etenkin maaperän ravinteisuuden ja kosteusolojen mukaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Amazoniassa on yllättäviä eliömaantieteellisiä rajalinjoja.

– Jurua-joen poikki kulkevan eliömaantieteellisen rajalinjan löytäminen lähti liikkeelle Amazonian satelliittikuvien tutkimisesta. Kun olimme paikan päällä maastossa, näimme heti kasvilajiston muutoksen perusteella, että kyse oli isosta maaperäerosta rajalinjan eri puolilla. Itse Jurua-joki sen sijaan ei näyttänyt olevan kasveille minkäänlainen leviämiseste, Moulatlet sanoo.

Amazonian maaperää kuvaavat kartat kaipaavat päivitystä

Moulatlet tutki myös olemassa olevien maaperäkarttojen soveltuvuutta lajien levinneisyyden mallintamiseen. Lajien esiintymismalleja käytetään laajalti maankäytön ja luonnonsuojelun suunnittelussa sekä ekologisessa tutkimuksessa.

– Amazonia on laaja ja vaikeapääsyinen, joten tieto lajien esiintymispaikoista ja myös ympäristöoloista on kovin aukkoista. Tämä näkyy nykyisten maaperäkarttojen tarkkuudessa. Haluamme varoittaa muita tutkijoita, että nämä kartat vaativat melkoista päivitystä ennen kuin niitä voidaan käyttää luotettavasti lajien esiintymismallien rakentamiseen. Olemme itse asiassa juuri tekemässä parempaa Amazonian maaperän ravinteisuuskarttaa. Uskomme uuden kartan parantavan merkittävästi edellytyksiä mallintaa lajien levinneisyyksiä, Moulatlet sanoo.

MSc Gabriel Moulatlet esittää väitöskirjansa Mapping species-habitat associations in lowland Amazonia: an across-scale perspective with biogeographical implications julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 9. joulukuuta.

Vastaväittäjänä on professori Miles Silman (Wake Forest University, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Hanna Tuomisto (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Moulatlet on syntynyt vuonna 1987 Brasiliassa ja suoritti korkeakoulututkintonsa vuonna 2012 (MSc) National Institute for Amazonian Research -tutkimuslaitoksessa Brasiliassa. Väitöksen alana on biologia. Moulatlet työskentelee Turun yliopistossa tohtorikoulutettavana.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7034-6.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!