Väittelijä kartoitti kasvilajien levinneisyyttä Amazonian tutkimattomissa sademetsissä

Gabriel Moulatlet. Gabriel Moulatlet. Kuva: Turun yliopisto

Gabriel Moulatlet käsittelee Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kasvilajien levinneisyyksiä ja niihin vaikuttavia tekijöitä Amazonian alankosademetsissä.

Amazonian sademetsä käsitetään usein yhdeksi yhtenäiseksi metsäalueeksi. Todellisuudessa erilaiset ajan kuluessa maisemaa muokanneet muutokset ovat tehneet metsästä alueellisesti vaihtelevan mosaiikin.

Moulatletin väitöstutkimuksen aineisto pohjautuu noin 150 000 kasviyksilöön, joita on havainnoitu noin 250 000 neliökilometrin alueella. Aineisto osoittaa, että kasvilajien levinneisyys Amazonian metsissä selittyy vaihtelulla maaperän ravinteisuudessa ja kosteusoloissa, jotka puolestaan määräytyvät pitkälti geologisen historian mukaan.

– Minua kiehtoo lajien kyky pärjätä ympäristön vaihtelevuuden kanssa. Tätä kysymystä on setvitty useassa tutkimuksessa eri puolilla Amazoniaa, mutta silti isoja, jopa Portugalin kokoisia alueita keskisessä Amazoniassa on jäänyt tyystin tuntemattomiksi. Päätimme yhdessä kollegojeni kanssa tutkia näitä kaukaisia seutuja ja järjestimme useita viikkoja kestäneen tutkimusretken Purus- ja Madeira-jokien väliselle alueelle sekä kolmen kuukauden mittaisen venematkan Juruá-joelle, Moulatlet kertoo.

Väitöskirjan tulokset pohjautuvat molempiin tutkimusmatkoihin. Kasvilajien levinneisyys määräytyy etenkin maaperän ravinteisuuden ja kosteusolojen mukaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Amazoniassa on yllättäviä eliömaantieteellisiä rajalinjoja.

– Jurua-joen poikki kulkevan eliömaantieteellisen rajalinjan löytäminen lähti liikkeelle Amazonian satelliittikuvien tutkimisesta. Kun olimme paikan päällä maastossa, näimme heti kasvilajiston muutoksen perusteella, että kyse oli isosta maaperäerosta rajalinjan eri puolilla. Itse Jurua-joki sen sijaan ei näyttänyt olevan kasveille minkäänlainen leviämiseste, Moulatlet sanoo.

Amazonian maaperää kuvaavat kartat kaipaavat päivitystä

Moulatlet tutki myös olemassa olevien maaperäkarttojen soveltuvuutta lajien levinneisyyden mallintamiseen. Lajien esiintymismalleja käytetään laajalti maankäytön ja luonnonsuojelun suunnittelussa sekä ekologisessa tutkimuksessa.

– Amazonia on laaja ja vaikeapääsyinen, joten tieto lajien esiintymispaikoista ja myös ympäristöoloista on kovin aukkoista. Tämä näkyy nykyisten maaperäkarttojen tarkkuudessa. Haluamme varoittaa muita tutkijoita, että nämä kartat vaativat melkoista päivitystä ennen kuin niitä voidaan käyttää luotettavasti lajien esiintymismallien rakentamiseen. Olemme itse asiassa juuri tekemässä parempaa Amazonian maaperän ravinteisuuskarttaa. Uskomme uuden kartan parantavan merkittävästi edellytyksiä mallintaa lajien levinneisyyksiä, Moulatlet sanoo.

MSc Gabriel Moulatlet esittää väitöskirjansa Mapping species-habitat associations in lowland Amazonia: an across-scale perspective with biogeographical implications julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 9. joulukuuta.

Vastaväittäjänä on professori Miles Silman (Wake Forest University, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Hanna Tuomisto (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Moulatlet on syntynyt vuonna 1987 Brasiliassa ja suoritti korkeakoulututkintonsa vuonna 2012 (MSc) National Institute for Amazonian Research -tutkimuslaitoksessa Brasiliassa. Väitöksen alana on biologia. Moulatlet työskentelee Turun yliopistossa tohtorikoulutettavana.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7034-6.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suomessa toimivien pankkien rahoituskate kasvoi, mutta liikevoitto pieneni

Suomessa pankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten rahoituskate oli vuoden kolmannella neljänneksellä 630 miljoonaa euroa ja liikevoitto 451 miljoonaa euroa. Edelliseen vuoteen verrattuna rahoituskate kasvoi 17 miljoonalla eurolla ja liikevoitto pieneni 155 miljoonalla eurolla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen luottolaitosten tilinpäätöstilastosta.

Kuninkaanlaakson senioriasumisen kokonaisuus laajenee

Priima-Yhtiöt ja Etera toteuttavat Asentajankadulle kaksi kerrostaloa. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera ja Priima-Yhtiöihin kuuluva Kaarinan Yrityspalvelut Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen 45 senioriasuntoa käsittävän Kuninkaanlaakson talo C:n rakentamisesta.

Tiernaesityksiä Hansakorttelissa lauantaina

Joulun polku -tapahtumakokonaisuuden viimeisenä viikonloppuna 16. joulukuuta Tiernakilpailu saapuu kaupunkiin. Kolmatta kertaa järjestettävässä Tiernakilpailussa etsitään Turun seudun parasta tiernaesitysryhmää kello 12–15 Hansatorilla.

Myynti kasvoi lokakuussa kaikilla kaupan toimialoilla

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan myynti kasvoi lokakuussa 8,0 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta. Tukkukaupan myynti kasvoi kaupan toimialoista eniten, kaikkiaan 11,5 prosenttia. Autokaupan myynti kasvoi lokakuussa puolestaan 6,9 prosenttia ja vähittäiskaupan myynti 2,2 prosenttia. Vähittäiskaupan toimialoista myynti kasvoi päivittäistavarakaupassa 1,1 prosenttia ja tavaratalokaupassa 1,8 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta.

Maahanmuuttoviraston ja poliisin maksuihin ja lupiin muutoksia ensi vuonna

Sisäministeriö on antanut asetukset poliisin ja Maahanmuuttoviraston suoritteiden maksullisuudesta. Joulukuun alussa voimaan tullut ampuma-aselain muutos aiheuttaa muutoksia paikallispoliisin myöntämiin aselupiin. Osaan Maahanmuuttoviraston suoritteista perittävistä maksuista tehdään maltillisia muutoksia kustannusvastaavuuden parantamiseksi.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?