Ksenon-kaasun jatkotutkimukseen 35 miljoonaa dollaria

Tyksin teho-osastolla vuosina 2009–14 tutkitun ksenon-kaasun kehittäminen lääkkeeksi sydänpysähdyksen jälkivaikutusten minimoimiseen alkaa keväällä 2018. Kansainvälisen lääkeyritys NeuroproteXeon Ltd:n toimesta siirrytään nyt faasi 3:n tutkimukseen. Aiemmin ksenonin todettiin suojaavan aivoja ja tuore tutkimusjulkaisu tuo esiin myös ksenonin sydäntä suojaavat vaikutukset.

Tyksin teho-osaston tutkimuksissa ksenon-kaasun todettiin suojaavan aivoja sydänpysähdyksen hoidossa. Tyksistä johdetun tutkimuksen tulokset julkaistiin 15.3.2016 arvostetussa kansainvälisessä julkaisussa, JAMAssa (The Journal of the American Medical Association). Tuore, 20.11.2017 Journal of American College of Cardiologyssa julkaistu tutkimus tuo esiin ksenonin lupaavat sydäntä suojaavat vaikutukset sydänpysähdyspotilaiden tehohoidossa.

– Alkuperäisen tutkimuksen mukaan potilailla, jotka saivat sydänpysähdyksen jälkeen hengitysilman kautta jalokaasu ksenonia, oli aivoissa merkittävästi vähemmän valkean aineen vaurioita kuin verrokkipotilailla. Viimeisimmän tutkimustuloksemme mukaan ksenon voi vähentää myös sydänpysähdyspotilaiden sydäninfarktin kokoa ja suojaisi siten myös sydäntä, tiivistää tutkimusryhmän johtaja anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Timo Laitio Tyksin teho-osastolta.

Tutkimustulos herätti ilmestyessään suurta huomiota. Ksenonin lääkekehityksessä siirrytään faasi 3:n tutkimukseen, jossa testataan laajemmalla potilasjoukolla edellisen vaiheen tuloksia. Tutkimuksen toteuttaa NeuroproteXeon Ltd, joka on solminut sopimuksen kansainvälisen lääkeyritys Mallinckrodtin kanssa.

Sopimus sisältää myynti- ja jakeluoikeudet Yhdysvalloissa, Australiassa ja Japanissa sekä yhteensä 35 miljoonan sijoituksen tutkimuksen suorittamista varten, josta kymmenen miljoonaa on jo saatu. Faasi 3 tarkoittaa tutkimusta, jolla määritellään kliininen hyöty verrattuna nykyiseen käypään hoitoon. Sen tulosten perusteella voidaan hakea viranomaisilta myyntilupaa kyseisen tutkittavan sairauden hoitoon. Faasi 3 -tutkimus toteutetaan 30 keskuksessa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa.

– Aiempi tutkimus oli pioneerityö ja lähti liikkeelle omasta alkuperäisideastani. Siinä saamamme tulos ksenonin lupaavista ihmisaivoja suojaavista ominaisuuksista varmistetaan nyt huomattavasti laajemmassa kliinisessä tutkimuksessa 1500 potilaalla. Keväällä 2018 alkavassa tutkimuksessa selvitetään ksenonin vaikutusta neurologiseen toipumiseen ja kuolleisuuteen. Eli tutkitaan, onko ksenonista uudeksi teho-osastoilla annettavaksi hoitomuodoksi sydänpysähdyksen aiheuttamassa oireyhtymässä, johon kuuluvat erityisesti hapenpuutteen aiheuttamat aivojen ja sydämen vauriot, selvittää Laitio.

Laitio kuuluu jatkotutkimuksen viisihenkiseen johtoryhmään.

– Teemme aloitettavan faasi 3:n tutkimusprotokollan oman tutkimuksemme mallin mukaan. Johtoryhmä vastaa toteutuksesta ja raportoinnista. Kliinisen osuuden lisäksi 200 potilaan aivojen MRI-kuvaukset toteutetaan noin kymmenessä keskuksessa. Olemme yhdessä professori Louis Puybassetin johtaman tutkimusryhmän kanssa vastuussa neuroradiologisesta osuudesta.

Professori Puybasset työskentelee Hôpital La Pitié Salpêtrière -sairaalassa Pariisissa. Tyksin tutkimusryhmästä asiantuntijoina toimivat radiologian professori Riitta Parkkola ja MRI-fyysikko Jani Saunavaara.

Hapenpuute aiheuttaa pitkittyessään palautumattoman aivovaurion lisäksi myös sydämen ja muiden elimien vaurioita sydänpysähdyksen yhteydessä. Ennen Suomessa tehtyä ksenontutkimusta minkään aiemmin tutkitun lääkeaineen ei tiedetty voivan suojata ihmisaivoja hapenpuutevauriolta.

Vuosina 2009–14 Tyksissä ja Hyksissä toteutettu faasi 2:n tutkimus varmisti aiemmin eläinkokeissa saadun tuloksen, että hengitysilman kautta annettavalla jalokaasu ksenonilla on aivoja hapenpuutteelta suojaavia ominaisuuksia. Viimeisimmän tuloksen mukaan ksenon vähentää sydänpysähdyspotilaiden sydäninfarktin kokoa ja suojaa siten myös sydäntä.

Kliinisessä lääketutkimuksessa annettiin vuosina 2009–14 ensimmäisenä maailmassa ksenonia sydänpysähdyksen jälkeen elvytetyille tehohoitopotilaille. Kyseessä oli satunnaistettu kaksoissokkotutkimus eli tutkimuksen 110 potilaasta puolet sai normaalin hoitokäytännön mukaista hoitoa, ja puolet tämän lisäksi kokeellista ksenonhoitoa vuorokauden ajan. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää ksenonin suojaavaa vaikutusta aivojen valkeaan aineeseen.

– Hoidon jälkeen aivojen magneettitutkimuksessa todettiin, että ksenonhoitoa saaneilla potilailla aivojen valkean aineen vaurio oli merkitsevästi vähäisempää kuin tavallista hoitoa saaneilla. Noin 42 prosenttia aivojen valkeasta aineesta oli vaikeammin vaurioitunutta kontrollipotilailla. Tämä viittaa ksenonin aivoja suojaaviin ominaisuuksiin myös ihmisillä, koska aivojen valkea aine on erityisen tärkeä korkeampien älyllisten toimintojen kannalta, kertoo Laitio.

– Yhdysvaltojen ja Euroopan lääkelaitokset FDA ja EMA ovat arvioineet nykyisen näytön ksenonin soluja suojaavista ominaisuuksista riittäväksi ja ovat siten hyväksyneet faasi III suunnitelmamme tutkia ksenonia sydänpysähdyspotilailla Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Uskomme, että ksenonin ja tavoitteelliseen lämpötilan hallinnan yhdistelmä voi merkittävästi parantaa sydänpysähdyspotilaiden selviämistä ja neurologista toipumista. NeuroproteXeon tulee jatkamaan ksenonkaasun (XENEX) monien eri neurologisten hoitosovellusten kehittämistä esimerkiksi aivoinfarkti- ja aivovammapotilaill, lisää NeuroproteXeonin varatoimitusjohtaja Bill Stoll.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Kyrön koululla tulipalo

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kyrön koululla Kyröntiellä Pöytyällä syttyi tulipalo varhain lauantaina aamulla.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!