Yli miljoona suomalaista säästää veronpalautuksensa

Viidennes suomalaisista kertoo säätelevänsä veroprosenttiaan vuoden aikana saadakseen käyttövaraa loppuvuoden menoihin. Veronpalautukset maksetaan pankkitileille 5. joulukuuta. Verovuodelta 2016 veronpalautuksia saa 3,5 miljoona. Palautuksia maksetaan yhteensä 2,5 miljardia euroa.

Viidennes siis tavoittelee suurempaa palautuspottia, mutta suurin osa (75 prosenttia) ei näin kuitenkaan tee. Tulos ilmenee LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja kyselyyn vastasi 1 026 15-74-vuotiasta suomalaista.

- Ilahduttavan iso osa on asettanut veroprosentin alun perinkin turvaavasti ja yllättävän moni vielä hienosäätää ennakkoveroa vuoden aikana. Oman talouden suunnittelu kannattaa aina. Pienellä ennakoinnilla voi välttää pakkopullalta maistuvan säästökuurin mätkyjen maksamiseksi, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi tulosta.

Tutkimuksen mukaan keskimääräistä useampi työntekijä (35 %) ja alempi toimihenkilö (30 %) säätelee veroprosenttiaan saadakseen joulukuulle käyttörahaa. Nuoret säätävät veroprosenttiaan enemmän kuin vanhat; 35-44-vuotiaista suomalaisista 30 prosenttia kertoo tehneensä näin, kun eläkeikäisistä vain yhdeksän prosenttia säätää veroprosenttiaan.

Suomalaiset ovat myös melko järkeviä palautusrahojen käyttäjiä. 30 prosenttia eli 1,1 miljoonaa palautuksia saavaa suomalaista kertoo säästävänsä tai sijoittavansa saamansa veronpalautukset, kun taas 23 prosenttia kuluttaa ne heti. Osa myös maksaa pois lainojaan, käyttää rahat matkusteluun tai joululahjoihin.

- Osalla on veronpalautuksille heti käyttöä. Isojen asuntolainojen rasittamien kotitalouksien kannattaa miettiä lainojen ylimääräisiä lyhennyksiä. Korkojen mahdollinen nousu lisää lainojen korkokuluja ja todennäköisesti myös ravistelee sijoitussalkkujen korkeiksi kohonneita arvostuksia. Muuten kannattaa pysyä oman talouden tarpeisiin rakennetussa sijoitussuunnitelmassa, Nummiaro kehottaa.

Keskimääräistä paremmin toimeen tulevat tahtovat useimmiten säästää tai sijoittaa veronpalautuksensa. Sen sijaan ne, joilla on taloudellisesti tiukkaa, käyttävät rahat useammin lainojen maksuun (31 %) tai kuluttavat ne heti (30 %).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Selvitys: Ihmiskaupan uhrien auttamista sääntelevä laki ei toimi

Kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimiva yhdenvertaisuusvaltuutettu on yhdessä Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (HEUNI) kanssa selvittänyt, miten ihmiskaupan uhrien oikeus saada apua Suomessa toteutuu. Selvityksen perusteella yksi keskeisin auttamisen haaste liittyy ennen kaikkea kunnissa pysyvämmin asuvien ihmiskaupan uhrien auttamiseen.

Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!