Yli miljoona suomalaista säästää veronpalautuksensa

Viidennes suomalaisista kertoo säätelevänsä veroprosenttiaan vuoden aikana saadakseen käyttövaraa loppuvuoden menoihin. Veronpalautukset maksetaan pankkitileille 5. joulukuuta. Verovuodelta 2016 veronpalautuksia saa 3,5 miljoona. Palautuksia maksetaan yhteensä 2,5 miljardia euroa.

Viidennes siis tavoittelee suurempaa palautuspottia, mutta suurin osa (75 prosenttia) ei näin kuitenkaan tee. Tulos ilmenee LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja kyselyyn vastasi 1 026 15-74-vuotiasta suomalaista.

- Ilahduttavan iso osa on asettanut veroprosentin alun perinkin turvaavasti ja yllättävän moni vielä hienosäätää ennakkoveroa vuoden aikana. Oman talouden suunnittelu kannattaa aina. Pienellä ennakoinnilla voi välttää pakkopullalta maistuvan säästökuurin mätkyjen maksamiseksi, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi tulosta.

Tutkimuksen mukaan keskimääräistä useampi työntekijä (35 %) ja alempi toimihenkilö (30 %) säätelee veroprosenttiaan saadakseen joulukuulle käyttörahaa. Nuoret säätävät veroprosenttiaan enemmän kuin vanhat; 35-44-vuotiaista suomalaisista 30 prosenttia kertoo tehneensä näin, kun eläkeikäisistä vain yhdeksän prosenttia säätää veroprosenttiaan.

Suomalaiset ovat myös melko järkeviä palautusrahojen käyttäjiä. 30 prosenttia eli 1,1 miljoonaa palautuksia saavaa suomalaista kertoo säästävänsä tai sijoittavansa saamansa veronpalautukset, kun taas 23 prosenttia kuluttaa ne heti. Osa myös maksaa pois lainojaan, käyttää rahat matkusteluun tai joululahjoihin.

- Osalla on veronpalautuksille heti käyttöä. Isojen asuntolainojen rasittamien kotitalouksien kannattaa miettiä lainojen ylimääräisiä lyhennyksiä. Korkojen mahdollinen nousu lisää lainojen korkokuluja ja todennäköisesti myös ravistelee sijoitussalkkujen korkeiksi kohonneita arvostuksia. Muuten kannattaa pysyä oman talouden tarpeisiin rakennetussa sijoitussuunnitelmassa, Nummiaro kehottaa.

Keskimääräistä paremmin toimeen tulevat tahtovat useimmiten säästää tai sijoittaa veronpalautuksensa. Sen sijaan ne, joilla on taloudellisesti tiukkaa, käyttävät rahat useammin lainojen maksuun (31 %) tai kuluttavat ne heti (30 %).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Parpolle esitetään jatkoa muutosjohtajana

Antti Parpo.

Kaupunginhallitus muutti marraskuussa Turun kaupungin konsernihallinnon johdon vastuualueen muutosjohtajan viran pysyväksi. Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi on määritelty 8 935 euroa kuukaudessa.

Konenäkö tehostaa lajien kartoittamista ja suojelua

Konenäkö eli automaattinen kuvatulkinta tarjoaa uusia mahdollisuuksia lajien ja elinympäristöjen kartoittamiseen sekä luonnonsuojeluun. Automatisoidun lajintunnistuksen avulla voidaan myös säästää luonnonhoidon kustannuksia.

Lukiolaiset: Äidinkielen ylioppilaskokeen uudistus lupaava

Ylioppilastutkintolautakunta päätti perjantaina äidinkielen ylioppilaskokeen uusista määräyksistä ja arviointikriteereistä. Äidinkielen koe järjestetään syksystä 2018 lähtien digitaalisena. Digitaaliseen äidinkielen kokeeseen kuuluu kaksi koetta, joista toinen mittaa ensisijaisesti kirjoitustaitoa ja toinen ensisijaisesti lukutaitoa. Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) mielestä uudistus on lupaava.

Mieskuoro Naskalit valmistautuu perinteisiin joulukonsertteihin

Erik Rousi ja Naskaleita Tuomiokirkossa 21.12.2016.

Mieskuoro Naskaleiden perinteiset Tuli kirkkoon miehet ja joulu -konsertit kuullaan Turun tuomiokirkossa torstaina 21. joulukuuta kello 18 ja 20. Tänä vuonna kuoron jouluohjelmassa on aiempaa enemmän tuttuja joululauluja. Uusia sovituksia Naskaleille niihin ovat kirjoittaneet Kari Jantunen , Juuso Vanonen ja Teemu Mustonen .

Keskosille syntyy muita vähemmän sisaruksia

Keskosina eli alle 37-viikkoisina syntyneet lapset saavat täysiaikaisina syntyneitä lapsia vähemmän nuorempia sisaruksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) tehty väestötutkimus. Mitä aikaisemmin keskonen on syntynyt, sitä todennäköisemmin hän jää vanhempiensa viimeiseksi lapseksi.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!