Energian hinnat nousivat

Energian hinnat nousivat vuoden kolmannella neljänneksellä lähes kautta koko linjan. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ainoastaan energiaturpeen ja metsähakkeen hinnat laskivat hieman vuoden takaisesta. Hintojen nousuun vaikuttivat tuontipolttoaineiden kallistuminen sekä veronkorotukset vuoden alussa.

Öljyn maailmanmarkkinahinnan nousu vuoden kolmannella neljänneksellä heijastui myös Suomeen tuotavien öljytuotteiden hintoihin. Tämä näkyi myös polttonesteiden kuluttajahinnoissa, jotka nousivat viime vuoden syyskuusta tämän vuoden syyskuuhun selvästi. Moottoribensiinillä nousua tuli viisi, dieselöljyllä kuusi ja polttoöljyllä 13 prosenttia.

Kivihiilen hinta nousi selvästi vuoden 2016 lopussa, mutta tänä vuonna nousu on pysähtynyt ja hinta hieman laskenut. Sähköntuotannossa käytettävän kivihiilen veroton hinta oli tämän vuoden syyskuussa 34 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten syyskuussa. Maakaasun hinta lähti kolmannella neljänneksellä loivaan laskuun reilun vuoden jatkuneen nousun jälkeen. Sähköntuotannossa käytettävän maakaasun veroton hinta oli syyskuussa kuitenkin 14 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen ja maakaasun verollisia hintoja nostivat valmisteveron nosto vuoden alussa sekä verottomien hintojen nousu. Verollisiin hintoihin verottomien hintojen muutokset vaikuttavat kuitenkin yhä vähemmän johtuen verojen osuuden kasvusta näiden polttoaineiden hinnoissa viime vuosina. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen verollinen hinta oli syyskuussa 14 prosenttia ja vastaavasti maakaasun 11 prosenttia korkeampi. Vuoden kolmannella neljänneksellä jyrsinturpeen verollinen hinta laski parilla prosentilla ja metsähakkeen hinta prosentilla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kaukolämmön asiakashinnat olivat heinäkuussa prosentin korkeammalla kuin viime vuoden heinäkuussa, lukuun ottamatta pientaloja, joiden hinnat pysyivät lähes ennallaan. Myös puupelletin kuluttajahinta oli noussut prosentilla viime vuoden elokuusta tämän vuoden elokuuhun.

Syyskuussa pohjoismaisen sähköpörssin osto- ja myyntitarjouksista johdetun systeemihinnan keskiarvo oli 25 prosenttia ja Suomen aluehinnan keskiarvo 15 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat kallistuivat viime vuoden syyskuusta tämän vuoden syyskuuhun keskimäärin seitsemän prosenttia. Yritys- ja yhteisöasiakkailla sähkön hintojen muutoksessa ei ollut nähtävissä yhtä selkeää trendiä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Menoviikko: Rajattoman perinteinen joulu

Lauluyhtye Rajattoman joulukonsertit ovat Turussakin jo pitkään jatkunut perinne.

Yksi jo perinteinen joulun lähestymisen merkki on lauluyhtye Rajattoman joulukiertue, jolla kuullaan rakastetuimpia joululauluja laidasta laitaan. Tänä vuonna Rajaton konsertoi Turun Logomossa keskiviikkona 20. joulukuuta.

Saaristo-Naantalin opas ilmestynyt

Tuore Saaristo-Naantalin luonto-opas esittelee alueen vähemmän tunnettuja luontokohteita ja tarjoaa vinkkejä retkeilijälle kaikkina vuodenaikoina. Kirjan tekijät ovat merimaskulaiset Reima Orvasto ja Anne Pentti.

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

Turun poliisia työllistivät useat rattijuopumustapaukset

Poliisi pysäytti sunnuntaina kello 3.40 Turussa Kalevantiellä henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1991 syntynyt mies. Mies puhalsi tapahtumapaikalla poliisin alkometriin tuloksen 0,61 milligrammaa litrassa ja myöhemmin poliisiasemalla tarkkuusalkometriin lukemat 0,44 milligrammaa litrassa.

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Urheilu

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!