Korkeammin koulutetuilla miehillä pienempi riski kuolla eturauhassyöpään

Heikki Seikkula. Heikki Seikkula. Kuva: Turun yliopisto

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa tutkittiin eturauhassyöpäkuolleisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä Suomessa ennen ja jälkeen PSA-testauksen yleistymistä. Tutkimuksen mukaan korkeammin koulutetuilla miehillä on huomattavasti pienempi riski kuolla eturauhassyöpään, mikä kertoo siitä, että terveydenhuollon tasa-arvoisuus ei tällä hetkellä toteudu syövän hoitotulosten osalta.

Prostata spesifisen antigeenin (PSA) testaus yleistyi Suomessa 1990-luvun puolivälin jälkeen. Testin käyttöä ovat lisänneet myös maassamme tehdyt laajat PSA-seulontatutkimukset. PSA-testauksen käyttöönotto on mullistanut eturauhassyöpädiagnostiikan. Valtaosa paikallisista eturauhassyövistä todetaan nykyään PSA-testauksen avulla. Tämän seurauksena eturauhassyövän ilmaantuvuus kasvoi Suomessa huomattavasti viime vuosikymmeninä. Vuosien 1985–1989 aikana Suomessa todettiin 6 227 uutta eturauhassyöpää, kun vastaava lukumäärä vuosien 2005–2009 välillä oli 22 868 uutta diagnoosia.

Väitöstutkimuksessa tutkittiin eturauhassyöpäkuolleisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä Suomessa ennen ja jälkeen niin sanottua PSA-aikakautta. Tutkimuksessa selvitettiin ultrasensitiivisen PSA:n ennustearvoa osoittamaan eturauhassyövän uusiutumisen todennäköisyyttä radikaalin eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen.

Paikallisessa eturauhassyövässä korkeammin koulutetuilla miehillä oli 24 prosenttia pienempi riski kuolla eturauhassyöpään kuin matalammin koulutetuilla pre-PSA-aikakaudella 1985–1994 ja 39 prosenttia pienempi riski kuolla eturauhassyöpään post-PSA-aikakaudella 1995–2004. Koulutustaso jaoteltiin kolmen luokkaan: Peruskoulutus (<10 vuotta koulutusta), toisen asteen koulutus (10–12 vuotta) ja korkeampi koulutustaso (≥13 vuotta). Tämän jälkeen erot ryhmien välillä pienenivät. Sen sijaan levinneessä eturauhassyövässä ero korkeammin koulutettujen hyväksi oli entistä suurempi viime vuosina, todetaan väitöstutkimuksessa.

– Matalammin koulutettujen suurempi kuolleisuus johtuu todennäköisesti eroavaisuuksista eturauhassyöpädiagnostiikassa ja -hoidossa. Näyttö tästä tosin on epäsuoraa, mutta yhteys näihin tekijöihin on hyvin oletettavaa. Selkeä ero on havaittavissa jo ennen PSA-testauksen alkua, mutta varsinkin PSA-testauksen alkuvuosina. Lisäksi matalammin koulutettujen kuolleisuus muihin sairauksiin oli selkeästi korkeampaa kuin korkeammin koulutetuilla, Turun yliopistossa väittelevä Heikki Seikkula toteaa.

Myös levinneessä eturauhassyövässä ero korkeammin koulutettujen ja matalammin koulutettujen välillä oli selkeä, ja tuo ero oli nähtävissä myös viimeaikaisissa tuloksissa.

– Tällainen trendi on huolestuttava. Vaikuttaa siltä, että terveydenhuollon tasa-arvoisuus ei toteudu Suomessa syövän hoitotuloksissakaan. Toki eturauhassyöpä on tautina sellainen, että tutkimuksessa on virhelähteitä, Seikkula toteaa.

Väitöstutkimuksessa todettiin myös, että eturauhassyövän ennuste on Suomessa parantunut koko ajan viimeisten vuosikymmenten aikana. Elinajan ennusteen arvioinnissa PSA-testaus muodostaa kuitenkin virhelähteen, koska se aikaistaa paikallisen eturauhassyövän diagnoosia useilla vuosilla verrattuna tilanteeseen, jossa testiä ei olisi käytössä.

– Tällöin elinajan odotetta tutkittaessa tulee kuva, että se olisi parantunut enemmän kuin se todellisuudessa on, vaikka itse asiassa onkin vain todettu paljon varhaisvaiheen syöpiä, joista useimpien ennuste on erittäin hyvä, Seikkula toteaa.

Väitöstutkimuksessa tutkittiin myös PSA-testausta radikaalin eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on ollut vuodesta 2004 käytössä ns. ultrasensitiivisen PSA:n mittaus. Testi mittaa PSA-arvoja tuhannesosien tarkkuudella. Hyvin pienten PSA-arvojen mittaus on oleellista vain miehillä, joiden eturauhanen on poistettu leikkauksella. Heidän PSA-arvonsa tulee tavallisella mittaustekniikalla olla nolla eli mittaamattomissa leikkauksen jälkeen.

Tavallisesti eturauhassyövän biokemiallinen uusiutuminen todetaan leikkauksen jälkeen, kun PSA nousee toistuvasti yli arvon 0,2 ng/ml. Väitöstutkimuksessa osoitettiin, että uusiutumista voidaan kumminkin arvioida jo paljon pienemmillä PSA-pitoisuuksilla. Ultrasensitiiviset PSA-arvot vaikuttavat luotettavilta, kun niitä mallinnetaan ja kahdentumisaikaa lasketaan uudella menetelmällä, väitöstutkimuksessa todetaan.

– Vaikuttaa siltä, että jos ultrasensitiivinen PSA-arvo nousee toistuvasti yli arvon 0,03 ng/ml, se myös nousee jatkossa niin kauan, että biokemiallinen uusiutuma todetaan. Liitännäishoitojen tarpeen arvioinnissa havainnon merkitys voi olla keskeinen, jotta miehet, jotka tarvitsevat myös sädehoitoa leikkaushoidon jälkeen, voidaan valita kaikkein optimaalisimmin, Seikkula sanoo.

LL Heikki Seikkula esittää väitöskirjansa Studies on prostate-specific antigen and prostate cancer epidemiology julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 15. joulukuuta.

Vastaväittäjänä on professori Laurence Klotz (University of Toronto, Kanada) ja kustoksena professori Matti Laato (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Seikkula on syntynyt vuonna 1982 ja kirjoitti ylioppilaaksi Kokkolan yhteislyseon lukiossa vuonna 2001. Seikkula suoritti korkeakoulututkintonsa vuonna 2007 (LL) Oulun yliopistossa. Väitöksen alana on kirurgia. Seikkula työskentelee Keski-Suomen keskussairaalassa kirurgian klinikassa osastonylilääkärinä.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7032-2.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Esitys Ruokaviraston perustamisesta eduskunnalle

Hallitus esittää maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle perustettavaksi uutta virastoa, johon yhdistettäisiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Maaseutuvirasto Mavin tehtävät sekä virastojen tietohallintopalvelujen tuottamiseen liittyvät tehtävät Maanmittauslaitoksesta. Virastoon siirrettäisiin lisäksi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta kasvinsuojeluaineiden käytön valvontaan liittyvät tehtävät. Viraston nimeksi esitetään Ruokavirastoa ja se aloittaisi toimintansa 1.1.2019.

Vuoden Jazz-Emmalla palkittu 3TM perjantaina Bar Ö:ssä

Teppo Mäkynen.

Kotimaisen jazzin eturivin tuottaja-rumpali Teppo Mäkynen esitteli syksyllä uuden yhtyeensä 3TM, jossa monessa mukana oleva Mäkynen esittelee uudenlaisen musiikillisen maailman. 3TM on jazztrio, jossa mukana salolaislähtöisen Mäkysen ohella ovat tenorisaksofonisti Jussi Kannaste ja maamme ylivoimaisesti työllistetyin jazzbasisti Antti Lötjönen . Yhtyeen esikoisalbumi Form palkittiin muutama viikko sitten järjestetyssä Emma Gaalassa vuoden Jazz-Emmalla.

PAM laajentaa kiinteistöpalvelualan työtaisteluita

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätyi koventamaan lakkopäätöksiään saavuttaakseen sopimusratkaisun kiinteistöpalvelualalle. Uudet lakot kestävät kolme vuorokautta ja ne alkavat 12. maaliskuuta kello 6 ja päättyvät 15. maaliskuuta kello 6.

Muutoksia sähköisen viestinnän palveluista annettuun lakiin

Matkapuhelinliittymien puhelinmarkkinointikieltoa ja teleyritysten oikeuksia käsitellä viestintäpalveluihin liittyviä väärinkäytöstietoja on arvioitu osana säädösten sujuvoittamista koskevaa hallituksen kärkihanketta.

Kolmas Tila juhlistaa kymmentä vuottaan Legenda pienestä luusta -esityksellä

Kolmas tila -teatteri vierailee Sopukassa.

Kolmas Tila -teatterin vierailuesitys Turun kaupunginteatterin Sopukassa lähestyy ihmistä ja maailmaa luonnontieteiden, historian ja arkeologian näkökulmasta. Legenda pienestä luusta, IV osa Rán , alkaa tulevaisuudesta. Vuosi 2063 nähdään Venäjän Siperiassa sijaitsevan Wrangelinsaaren arktisesta maisemasta käsin. Merilintujen tutkija Rán Snorradóttir (s. 2018) on tullut saarelle tutkimaan lintuja, ekosysteemiä ja arktisen luonnon tilaa.

Häkkänen: Alhainen äänestysaktiivisuus demokratian suurin uhka

– Demokratian suurimmat uhat eivät tule rajojemme ulkopuolelta, vaan sisäpuolelta. Matala äänestysaktiivisuus on kaikissa kansanvaltaisissa maissa kasvava ongelma. Jo nyt alhainen äänestysaktiivisuus vähentää päätöksenteon legitimiteettiä ja lietsoo populismia. Kansanvallan puolustustalkoot tarvitaan kipeästi, totesi oikeusministeri Antti Häkkänen avatessaan Suomalaisen kuntademokratian tila ja haasteet -seminaarin Helsingissä torstaina.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Urheilu

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.