Ensirekisteröintien määrä kasvoi 12,7 prosenttia marraskuussa

Marraskuussa rekisteröitiin 15 195 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 11 390. Ensirekisteröinnit kasvoivat 12,7 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin marraskuussa 9 668, mikä on 7,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Henkilöautoista 25,7 prosenttia oli dieselkäyttöisiä. Tiedot perustuvat Liikenteen turvallisuusviraston (Trafi) ajoneuvoliikennerekisteriin ja ne on tuottanut Tilastokeskus. Luvuissa ei ole mukana Ahvenanmaan ajoneuvoja.

Tammi–marraskuussa ensirekisteröitiin 177 770 ajoneuvoa. Lisäystä edellisvuoteen oli 2,8 prosenttia. Alkuvuonna henkilöautoja ensirekisteröitiin 110 512, mikä oli 0,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Yleisimmät henkilöautomerkit olivat tammi–marraskuun ensirekisteröinneissä Toyota, Volkswagen ja Skoda.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Seabin ahmi Aurajoesta liki 80 kiloa roskia

Seabinin kehittänyt Peter Ceglinski asensi sähköpumpulla toimivaa roskista Aurajokeen heinäkuussa.

Seabin-meriroskis keräsi heinäkuusta syksyyn roskia Aurajoen vierasvenesatamassa. Meriroskikseen kerääntyi materiaalia yhteensä 77 kiloa, josta kymmenen kiloa oli ihmisiltä peräisin olevaa roskaa. Roskiksesta löytyi muun muassa tupakantumppeja, tennispalloja, nuuskapusseja ja huumeruiskuja. Keräyksestä huolehtivat Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat yhdessä vierasvenesataman henkilökunnan kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriö Käypä Hoito -suositusta itsemurhien ehkäisyyn

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt 80 000 euron erillismäärärahan Duodecim-seuralle Käypä Hoito -suosituksen laatimiseksi terveydenhuollon ammattihenkilöille itsemurhien ehkäisemiseksi. Uuden suosituksen laatiminen on aina työlästä, ja työn arvioidaan kestävän kaksi vuotta. Suositukset voisivat olla valmiina kesällä 2019, minkä jälkeen niitä aletaan viedä käytäntöön.

Uusi ruokafaktasivusto esittää suomalaiset tuotantotavat kansainvälisessä vertailussa

Keskiviikkona julkistettu Luonnonvarakeskuksen tilastopalvelu Ruokafaktasivusto esittää tilastotietoa suomalaisen ruuantuotannon sijoittumisesta kansainvälisessä vertailussa kymmenien tunnuslukujen valossa. Palveluun on koottu kuluttajille ja elintarvikealan yrityksille sekä medialle käyttökelpoisessa muodossa tietoa elintarvikeryhmittäin esimerkiksi ruuan torjunta-aine- tai antibioottijäämistä ja tuotantotavoista.

Sandvik palkkaa sata uutta työntekijää Runosmäen tehtaaseen

Finpron Invest in Finlandin mukaan kansainväliset suorat investoinnit suomalaisiin yrityksiin ovat jatkaneet kasvuaan erityisesti euromääräisesti. Tänä vuonna uusia ulkomaisia yrityksiä on tullut Suomeen marraskuun loppuun mennessä 180. Tänne jo etabloituneet ulkomaalaisomisteiset yritykset ovat tehneet 150 jatkoinvestointia, mikä on näkynyt erityisesti mittavina rekrytointeina.

Kulttuurirahastolta merkittävä rahoitus maatalouden vesistövaikutusten tutkimiseen

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt lähes kolme miljoonaa euroa monitieteiseen tutkimukseen, jossa etsitään ratkaisuja maataloudesta vesiin päätyvän, rehevöittävän fosforin vähentämiseksi. Tutkimusta koordinoi Suomen ympäristökeskus SYKE, ja siihen osallistuvat Luonnonvarakeskus Luke, Helsingin yliopisto, Pyhäjärvi-instituutti sekä ELY-keskuksia.

Vienti vetää Varsinais-Suomen yrityksissä

Varsinais-Suomen yritykset nostavat 8,5 prosenttia Tekesin Beam-ohjelman rahoituksesta. Beam-ohjelma keskittyy kehittyvien maiden kasvuhankkeisiin, ja tarjoaa rahoituksen lisäksi myös neuvoja ja tukea yrityksille.

Meyerin telakan hankintaverkosto vahvasti kotimaisissa käsissä

Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Jan Meyer.

Yli kolme neljäsosaa Meyer Turku Oy:n telakan toimittajista on suomalaisyrityksiä. Vaikutukset ovat suurimmat Varsinais-Suomessa kaikilla mittareilla mitattuina, selviää Turun kaupungin ja Meyer Turku Oy:n yhdessä Turun yliopiston Brahea-keskukselta tilaamasta telakan aluetaloudellisia vaikutuksia selvittäneestä tutkimuksesta.

Maatalous- ja kalastusneuvosto käynnisti keskustelun yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Brysselissä 11.–12. joulukuuta aiheinaan komission tiedonanto yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta sekä neuvottelut Atlantin ja Pohjanmeren alueen kalastusmahdollisuuksista vuodelle 2018. Lisäksi neuvosto keskusteli muun muassa afrikkalaisen sikaruton torjumisesta ja epäterveiden kauppatapojen kitkemisestä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän sijaisena neuvostossa oli valtiosihteeri Jari Partanen.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Jälkipeli: Cheerleadingseura Smash on kasvanut aikuisikään

Cheerleadingin on kehittynyt harrastelusta huippu-urheiluksi. Turkulainen TCS Smash on menestynyt sekä SM-kisoissa että kansainvälisissä kisoissa. Seuralla on useita eri joukkueita. Kuvassa taitojaan näyttää TCS Smashin Tigers-joukkue.

Näky on uskomaton. Lukemattomat jalkineet täyttävät treenisalin eteisen lattian. Sisälle ja ulos lamppaa solkenaan sporttisennäköisiä tyttöjä ja poikiakin. Turun Cheerleadingseura Smashin iltaharjoitukset ovat kiivaimmillaan.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?