Paraisten Kirkkosalmenrantaan uusia asuntoja

Paraisten Kirkkosalmenrannan alueelle vuonna 2004 laadittua asemakaavaa aiotaan muuttaa. Tavoitteena oli muodostaa kanavan rantaan tiivis ja matala puupientaloalue, mutta alue on jäänyt pääosin toteutumatta ja se muodostaa tällä hetkellä hoitamattoman joutomaan kaupungin keskustassa.

Paraisten kärkihankkeena on keskustan kehittäminen ja asuntokannan lisääminen keskustassa koska kaupungin mielestä ihmiset tekevät keskustasta viihtyisän ja lisäävät keskustan vetovoimaa. Kaupunki haluaa tarjota kaikenikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville ihmisille mahdollisuuden asettua monipuolisten palveluiden äärelle ja hyvien liikenneyhteyksien varteen. Kirkkosalmenrannassa kaksikieliset palvelut, rantapromenadit, julkinen liikenne ja Keskuspuisto ovat lähellä.

Kaupunki on syksyn aikana tilannut konseptisuunnitelmia Kirkkosalmenrannan alueelle, joista ensimmäinen on valmistunut. Esitys rakennus- ja ympäristölautakunnalle on, että Kirkkosalmenrannan pohjoisosaan laadittu konseptisuunnitelma valitaan lähtökohdaksi asemakaavamuutokseen ryhdyttäessä. Yhteistyö jatkuisi tältä osin Kimvestor Oy:n kanssa. Asemakaavamuutos laaditaan kaupungin omistamille tonteille ja mahdollisuudesta laajentaa muutos koskemaan myös viereisiä alueita neuvotellaan yksityisten maanomistajien kanssa.

Konseptisuunnitelmassa esitetään visio matalasta, noin 3–4-kerroksisesta puukerrostaloalueesta. Suunnittelussa on pyritty huomioimaan korttelirakenteen inhimillinen mittakaava, rakenteen liittyminen olemassa olevaan ympäristöön ja rajautuminen kulkuväyliin. Alue säilyy asuinalueena, mutta mahdollistaa myös yksittäisten liiketilojen sijoittaminen rakennusten alimpiin kerroksiin. Suunnittelun ja toteutuksen yhtenä lähtökohtana on myös mahdollistaa vuokra-asuntotuotannon lisääminen kaupungin keskustassa. Pysäköinti sijoitettaisiin pääosin katutasoon rakennusten alle.

Konseptisuunnitelmassa on pitäydytty alkuperäisessä ajatuksessa korttelirakenteesta, matalahkosta yleisilmeestä ja puusta rakennusmateriaalina. Tavoitteena on, että Kirkkosalmenranta vastaa valmistuessaan 2020-luvun näkemystä modernista puukaupungista.

Kaupungin tavoitteena on laatia asemakaavamuutos alueelle vuoden 2018 aikana ja alueen rakentaminen voisi siten alkaa vuonna 2019.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saa vastedes riskialueilla

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut rokotuksista annettua asetusta. Suurimmat muutokset tehtiin asetuksen puutiaisaivotulehdusrokotetta ja jäykkäkouristusrokotetta koskeviin pykäliin. Asetuksen muutokset tulevat voimaan 23. maaliskuuta.

Turun kauppakamari: Historian museo Vanhaankaupunkiin

Kauppakamari esittää Historian museon sijoituspaikaksi vanhaakaupunkia eli vanhan suurtotin ja Tuomiokirkon seutua.

Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnan mielestä Turkuun toteutettava Historian museo pitäisi sijoittaa Turun Vanhankaupungin alueelle Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen. Valiokunta perustelee museon sijoittamista Vanhaan kaupunkiin alueen suurella matkailupotentiaalilla.

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen voi heikentää työvoiman liikkuvuutta

Finanssivalvonta on päättänyt kiristää asuntolainojen kokoa säätelevää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Finanssiala ry (FA) pelkää, että kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten heikentää talouskasvun edellytyksiä.

Väitös: Neurofibromatoosi tyyppi 1 luultua yleisempi ja aiheuttaa suuren syöpäriskin

Elina Uusitalo.

Elina Uusitalo selvitti väitöstutkimuksessaan Neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymän yleisyyttä Suomessa sekä sitä sairastavien potilaiden syöpäriskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymä on luultua yleisempi ja sitä sairastavilla on aiemmin uskottua suurempi riski sairastua syöpään. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä taudin molekyylidiagnostiikkaan.

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!