Sademetsistä paljastui loispistiäisten tuntematon monimuotoisuus

Pimpla molesta on suurikokoinen trooppinen loispistiäislaji, joka elää erityisesti Väli-Amerikan sademetsissä.
Pimpla molesta on suurikokoinen trooppinen loispistiäislaji, joka elää erityisesti Väli-Amerikan sademetsissä. Kuva: Ilari E. Sääksjärvi

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijoiden johtamassa hankkeessa selvitettiin loispistiäisten monimuotoisuutta eri puolilla maapalloa. Loispistiäiset on yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä. Niiden tutkimus on tärkeää koko maapallon lajirikkauden ymmärtämiseksi. Lajimäärä oli korkeimmillaan Perun Amazoniassa. Suurin osa sieltä löytyneistä loispistiäislajeista, noin 75 prosenttia, on tieteelle tuntemattomia. Kansainvälisen tutkimusryhmän tulokset julkaisi Insect Conservation and Diversity.

Maapallon luonnon monimuotoisuus tunnetaan heikosti. Tieteelle tuntemattomia eläin- ja kasvilajeja löytyy vielä erityisesti valtameristä ja lähellä päiväntasaajaa sijaitsevista sademetsistä. Loispistiäiset on yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä.

– Loispistiäiset ovat hämmästyttävän lajirikkaita. Ne ovat mahdollisesti lajirikkain maapallolla koskaan elänyt eläinryhmä. Jos haluamme selvittää maapallon kokonaislajimäärän, meidän tulee ymmärtää nykyistä paremmin loispistiäisten monimuotoisuus. Tämä on haastavaa, sillä suuri osa lajeista on harvinaisia. Ne ovat mielenkiintoisia myös biologialtaan. Valtaosa loispistiäisistä munii munansa toisten hyönteis- tai hämähäkkilajien nuoruusvaiheisiin, kertoo tutkimusta vetänyt tutkimusjohtaja Ilari E. Sääksjärvi Turun yliopistosta.

Viime viikolla ilmestyneessä tutkimuksessa selvitettiin loispistiäisten lajimääriä eri puolilla maapalloa. Loispistiäisten on oletettu olevan lajirikkaimmillaan pohjoisella pallonpuoliskolla. Uuden tutkimuksen mukaan päiväntasaajan läheisyydessä sijaitsevien trooppisten sademetsien loispistiäislajisto on kuitenkin poikkeuksellisen monimuotoinen ja tuntematon.

Uusi tutkimus pohjautuu ainutlaatuiseen laajaan aineistoon, jonka keräämiseksi tutkimusryhmä on tehnyt vuosien ajan kenttätöitä esimerkiksi Amazoniassa ja Afrikassa.

– Uudessa tutkimuksessa löysimme ennätyksellisen korkean lajimäärän Perun Amazoniasta. Valtaosa, noin 75 prosenttia, löytämistämme lajeista on vielä tieteelle tuntemattomia. Keskitymme parhaillaan näiden lajien kuvaukseen ja nimeämiseen. Uusien lajien lisäksi tutkimus on paljastanut tieteelle tuntemattomia loispistiäissukuja, jotka odottavat tieteellistä kuvaustaan, Sääksjärvi kertoo.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat kuvaavat vuosittain jopa kymmeniä tieteelle uusia lajeja.

– Tunnemme luonnon monimuotoisuuden vielä todella huonosti. Samanaikaisesti lajeja häviää ihmisen toimesta yhä kiihtyvällä vauhdilla. Se on pelottavaa, Sääksjärvi sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suomalaiset hyönteistutkijat ovat työskennelleet Amazoniassa jo vuosien ajan Allpahuayo-Mishanan luonnonsuojelualueella, jossa kasvaa äärimmäisen uhanalaisia valkoisen hiekan sademetsiä.
Suomalaiset hyönteistutkijat ovat työskennelleet Amazoniassa jo vuosien ajan Allpahuayo-Mishanan luonnonsuojelualueella, jossa kasvaa äärimmäisen uhanalaisia valkoisen hiekan sademetsiä. Kuva: Ilari E. Sääksjärvi

Humalassa autoillut nainen kolaroi Ratapihankadulla

Holtittomasti liikkunut henkilöauto törmäsi toiseen henkilöautoon Ratapihankadulla tänään kello 11.30 jälkeen. Poliisipartiot tavoittivat kyseisen henkilöauton ja sen kuljettajan sivullisen ilmoittajan avulla. Vuonna 1980 syntynyt nainen puhalsi poliisin seulonta-alkometriin kaksi promillea. Naista epäillään törkeän rattijuopumuksen lisäksi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Jokaiselle lukiolaiselle halutaan mahdollisuus kurkistaa korkea-asteelle

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on asettanut laajapohjaisen yhteistyöryhmän kehittämään lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyötä. Eduskunta käsittelee parhaillaan esitystä uudeksi lukiolaiksi. Uusi laki sisältää velvoitteen lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyöhön ja takaa jokaisella opiskelijalle mahdollisuuden tutustua korkeakoulutukseen jo lukioaikana.

Valoon varjosta ilmaisnäytöksiä Vimmassa

Aikuisille suunnattu nukketeatteriesitys Valoon varjosta palaa näyttämölle.

Aikuisille suunnattu nukketeatteriesitys Valoon varjosta palaa näyttämölle neljällä lisäesityksellä toukokuussa. Esityspaikkana on Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman Sali.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.