Tyksissä ensimmäinen uuden sukupolven kuvantamislaite Pohjoismaissa

Tyksissä on otettu käyttöön uuden sukupolven täysin digitaalinen Spect-tietokonetomografialaite. Tyksissä on otettu käyttöön uuden sukupolven täysin digitaalinen Spect-tietokonetomografialaite. Kuva: Nadine Karell

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) isotooppiosastolle otettiin joulukuussa potilaskäyttöön uuden sukupolven täysin digitaalinen Spect-tietokonetomografialaite.

– Laitteita on asennettu vasta muutama Eurooppaan, tämä on ensimmäinen Suomessa ja ensimmäinen Pohjoismaissa, sanoo sairaalafyysikko Tommi Noponen isotooppiosastolta.

Laitteella on mahdollista mullistaa isotooppilääketieteellinen kuvantamainen, samalla tavoin kuin siirryttäessä analogisesta TV-tekniikasta digitaaliseen tekniikkaan.

– Perinteisesti Spect-tietokonetomografialaitteet perustuvat analogisiin valomonistinputkijärjestelmiin, mutta tässä ne ovat täysin poissa. Uusi laite on siis ensimmäinen laatuaan, jossa on täysin digitaalinen ilmaisin, selvittää ylilääkäri Juhani Knuuti, Kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimuksen vastuualueelta.

Laitteessa on yhdistetty digitaalinen gammakamera ja tietokonetomografia (tt). Tyksissä on tähän mennessä ollut 6-leikkeinen Spect-tt-kuvauslaite, uudessa laitteessa on 16 tt-leikettä ja digitaalinen gammakamera. Nämä asiat mahdollistavat parempilaatuisia ja nopeampia kuvauksia.

– Potilaalle tämä tarkoittaa kaksi tai jopa kolme kertaa lyhempää kuvausaikaa tai pienempää sädeannosta, sanoo osastonylilääkäri Marko Seppänen, Kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimuksen vastuualueelta.

Samalla diagnostiikka paranee, kun saadaan tarkempia kuvia.

Digitaalinen Spect-tt on valtava edistysaskel modernimpaan tekniikkaan.

– Isotoppikuvausta on tehty 1970-luvusta saakka analogisilla laitteilla, mutta nyt 45 vuoden jälkeen tämä tekniikka kokonaan uudistuu, sanoo Noponen.

Kehitystä voi verratta putkitelevision muuttumiseen digitaaliseksi tai NMT-puhelimen vaihtumiseen nykypäivän 4G-puhelimiin.

Isotooppiosastolla on jo tehty paljon kuvauksia uudella laitteella ja uusia kuvia on verrattu vanhempiin kuviin. Uudet kuvat ovat paikallisesti tarkempia ja niiden avulla voidaan tarkemmin määrittää potilaan tila. Vastedes voidaan myös valita, mitkä tutkimukset kannattaa tehdä uudella laitteella ja mitkä kannattaa tehdä muilla kuvauslaitteilla.

Digitaalinen Spect-tt eli yksifotoniemissiotomografia muistuttaa paljolti PET-kuvausta. Spect-tt-kuvauslaitteessa on liikkuva ilmaisin, joten kuvauksella voidaan tuottaa kolmiulotteista kuvaa tutkittavasta kehonosasta. Näin voidaan paikallistaa kasvaimen tarkka sijainti. Tavallisimpia Spect-tt-laitteella tehtäviä tutkimuksia ovat luuston, sydänlihasperfuusion, keuhkojen ventilaation ja perfuusion, vartijaimusolmukkeiden ja lisäkilpirauhasten gammakuvaukset sekä erilaisten isotooppihoitoaineiden paikantaminen.

Laite on mallia Discovery NM/CT 670 CZT, A digital SPECT/CT. Sen kutsumanimi Tyksissä on ”Primus”, koska on ensimmäinen laatuaan ja edelläkävijä. Valmistaja on General Electric. Hinta on noin 1,2 miljoonaa euroa

Vuodessa noin 1 200 kuvausta Tyksissä. Isotooppiosastolla tehdään kaiken kaikkiaan noin 3 500 kuvausta vuodessa. Maailmassa on tällä hetkellä noin kymmenen vastaavaa laitetta, Euroopassa noin viisi vastaavaa laitetta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Älymittari ehkäisee sisäilmaongelmia

Luja SmartConcrete on Lujabetonin kehittämä anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Se antaa tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta ja sillä voidaan mitata myös sisäilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa.

Jouluvalokilpailu valaisi Varissuota

Varissuolla järjestetyn leikkimielisen jouluvalojen pihakilpailun voitti AsOy Kousantorni, toiseksi tuli AsOy Päivännousu ja kolmanneksi rivitalonpiha Konradinkuja 3:ssa. Voitot ovat lahjakortteja, joilla voi hankkia lisää jouluvaloja pihan koristukseksi. Voittojen lisäksi jaetaan yksi kunniamaininta ja yksi kannustusdiplomi.

Tarkkaile lumen määrää katolla

Yleisesti vakuutus ei korvaa lumen painosta rakennukselle aiheutunutta vahinkoa. Varmin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on poistaa lumimassat jo ennen vielä odotettavissa olevia yllättäviä lumimyräköitä ja suojakelejä, vinkkaa LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen . Lumien poistoon katoilta tulee tapaturmien ja omaisuusriskisen varalta valmistautua huolella.

Menoviikko: Callas avaa Erin kevään

Sopraano Pia Pajala on Callaksen toinen puolisko.

Yksi alkavan kevään mielenkiintoisimpia tapauksia esittävän taiteen saralla on Tanssiteatteri Erissä 25. tammikuuta ensi-iltansa saava Callas .

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Kuski ajoi kovaa ylinopeutta Littoistentiellä

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 22.25 Kaarinassa Littoistentiellä henkilöautolle nopeuden 109 kilometriä tunnissa paikassa, jossa suurin sallittu nopeus oli 50 kilometriä tunnissa.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.