Energiatuki kohdistetaan entistä enemmän uuden teknologian hankkeisiin

Valtioneuvosto hyväksyi 28. joulukuuta asetuksen energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina 2018–22. Tuen tavoitteena on edelleen edistää etenkin uusiutuvan energian tuotantoa, energiansäästöä ja energiatehokkuutta. Jatkossa tukea on tarkoitus kohdistaa entistä enemmän uuden teknologian hankkeisiin. Vuodelle 2018 tuen myöntövaltuutta on 55 miljoonaa euroa.

Energiatukia myönnettäessä uuden teknologian hankkeet ovat aikaisemminkin olleet etusijalla, mutta myös tavanomaisen teknologian hankkeita on tuettu. Vuosittain käytettävissä ollut myöntövaltuus ei ole mahdollistanut tuen myöntämistä kaikille toteuttamiskelpoisille hankkeille. Jatkossa tavanomaisen teknologian hankkeiden tukitarvetta harkittaisiin entistä tarkemmin. Etusijalla olisivat hyvinvalmistellut hankkeet ja huolellisesti laaditut tukihakemukset. Tämä koskee erityisesti suurempia hankkeita.

Uudella teknologialla tarkoitetaan sellaisia uudenlaisia ratkaisuja, joita ei ole Suomessa laajasti kokeiltu. Tyypillisesti kyse on ensimmäisestä tai ensimmäisistä demonstraatiolaitoksista. Uuden teknologian käyttöönottoon liittyy yleensä vastaavaan tavanomaisen teknologian hankkeeseen nähden ylimääräisiä kustannuksia tai riskejä. Uuden teknologian ratkaisut ovat keskeisiä pitkän aikavälin energia- ja ilmastotavoitteiden kannalta.

Energiatuella pyritään jatkossakin edistämään energiatehokkuussopimuksiin liittyviä investointeja sekä päästökaupan ulkopuolisia hajautettuun energiantuotantoon ja liikenteen uusiutuviin polttoaineisiin liittyviä investointeja.

Uuden asetuksen keskeisin muutos on, että jatkossa myönteinen tukipäätös edellyttää, että hanketta ei ole aloitettu ennen tukipäätöstä. Aiemmin hankkeen on voinut aloittaa omalla riskillä sen jälkeen, kun hakemus oli jätetty. Muutoksen taustalla on tavoite kohdistaa energiatuki entistä tarkemmin sellaisiin hankkeisiin, joiden käynnistymiseen tuella on ratkaiseva vaikutus. Samalla pyritään parantamaan hakemusten laatua ja siten tehostamaan tukikäsittelyä.

Käsittelyvastuuta on siirretty työ- ja elinkeinoministeriöltä Tekesille (1.1.2018 alkaen Innovaatiorahoituskeskus Business Finland) siten, että jatkossa pienet, enintään miljoonan euron, uuden teknologian investointihankkeet käsitellään Innovaatiorahoituskeskuksessa. Suuret ja energiapoliittisesti merkittävimmät hankkeet käsitellään jatkossakin työ- ja elinkeinoministeriössä.

Myös tukilinjauksiin on tehty muutoksia. Ohjeelliset tukiprosentit säilyvät vuoden 2017 tasolla, mutta erityisesti investointien osalta tukikelpoisia kohteita on tarkennettu ja ratkaisukäytäntöä täsmennetty. Vuoden 2018 tukilinjaukset julkaistaan ministeriön sivustolla tammikuun alussa.

Tukikäsittelyssä on poikkeuksellisen paljon hakemuksia. Hakemuksia jätettiin vuoden loppupuoliskolla huomattava määrä. Lisäksi hakemusten puutteellisuus hidastaa tukikäsittelyä. Tavoitteena on ruuhkan purun jälkeen päästä keskimäärin alle kahden kuukauden käsittelyaikaan.

Vuoden vaihteessa voimaan tuleva asetus vaikuttaa energiatukihakemusten käsittelyyn lähinnä uusien tukihakemusten osalta.

Jos tukipäätös on tehty jo aikaisemmin, asiassa ei tapahdu muutoksia. Tuen saaja asioi jatkossakin sen viranomaisen kanssa, joka tukipäätöksen on tehnyt. ELY-keskuksissa tehtyjen päätösten osalta maksatushakemukset toimitetaan KEHA-keskukseen.

Jos tukihakemus on jätetty ennen vuodenvaihdetta (1.1.2018), tukihakemus käsitellään kokonaisuudessaan vuonna 2017 voimassa olleen valtioneuvoston asetuksen ja vuoden 2017 tukilinjausten mukaisesti.

Jos tukihakemus jätetään vuodenvaihteen jälkeen, tukihakemuksiin sovelletaan uutta, 1.1.2018 voimaan tulevaa valtioneuvoston asetusta ja vuoden 2018 tukilinjauksia. Kaikki uudet tukihakemukset jätetään Tekesin asiointipalvelun http://www.tekes.fi/asiointi/ kautta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Harry Potter -ilta Turun pääkirjastossa

Harry Potter vetää faneja kirjastoon.

Harry Potter -iltaa vietetään Turun pääkirjastossa jo neljättä kertaa. Lasten ja nuorten alueilla torstaina 1. helmikuuta kello 17–19 järjestettävässä tapahtumassa voi bongata taikaolentoja ja ihmeotuksia, olla mukana tupalajittelussa, löytää oman taikasauvansa, pelata huispausta ja lähettää pöllöpostia. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa järjestetään myös pukukilpailu, jossa parhaat puvut palkitaan.

Autolla Suomessa -esite kertaa perusasiat matkailijoille

Yhä useammat Suomeen saapuvat matkailijat liikkuvat autolla itsenäisesti paikasta ja nähtävyyksistä toiseen. Liikenneturva ja Liikennevakuutuskeskus ovat toteuttaneet Autolla Suomessa -esitteen, jonka esimerkiksi autovuokraamot voivat antaa asiakkaalleen auton luovutuksen yhteydessä.

Poikien ja miesten kokema seksuaalinen kaltoinkohtelu jää helposti tunnistamatta

Turussa ilmenneet vuosien takaiset kouluahdistelutapaukset ja #metoo-kampanja ovat tuoneet seksuaalisen ahdistelun ajankohtaiseen keskusteluun. Seksuaalista kaltoinkohtelua ja sen seurauksia ymmärretään edelleen huonosti. Vain murto-osa tapauksista tulee viranomaisten tietoon. Erityisesti poikien ja miesten kokema seksuaalinen kaltoinkohtelu jää helposti tunnistamatta, vaikka se on varsin yleistä.

Juhana Tuomola vetämään EU-tiedotuspistettä

Europe Direct Varsinais-Suomi -tiedotuspiste jatkaa toimintaansa Varsinais-Suomen liitossa uudella kolmivuotisella sopimuskaudella Euroopan komission kanssa.

OP: Suomen talouskasvu vahvistuu yhä, suhdannehuippuun matkaa

OP:n ekonomistit arvioivat talouskehityksen vahvistuvan edelleen. Sekä euroalueen että Suomen talouskasvu on kuluvana vuonna hieman viime vuotta nopeampaa. Inflaatio alkaa kiihtyä erityisesti maissa, joissa nousukausi on jatkunut pitkään. Rahapolitiikka kiristyy, ja korot alkavat nousta.

Varsinais-Suomen yritysten liikevaihto kasvu-uralla

Varsinais-Suomen yritysten suhdannenäkymät ovat olleet viime aikoina myönteisiä. Positiivinen rakennemuutos näkyy selvästi yritysten liikevaihdon kehityksessä, sillä Tilastokeskuksen ennakkotilastojen mukaan yritysten liikevaihdon kehitys on vakaalla kasvu-uralla kaikilla toimialoilla.

Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.