Turun kaupungin alueelle noussut kymmenen kameravalvontatolppaa

Nopeuksia valvotaan automaattisesti nyt myös Varusmestarinkadulla Runosmäessä. Varsinais-Suomessa on 77 valvontapistettä ja kaksi valvonta-autoa. Nopeuksia valvotaan automaattisesti nyt myös Varusmestarinkadulla Runosmäessä. Varsinais-Suomessa on 77 valvontapistettä ja kaksi valvonta-autoa. Kuva: Kurt Hedborg

Turun kaupungin alueelle on joulukuun aikana noussut kymmenen kameravalvontatolppaa katujen ja teiden varsille. Ne otetaan käyttöön ensi vuoden toisella viikolla, kun kamerat on ehditty suunnata.

Poliisihallitus, Lounais-Suomen poliisi ja Turun kaupunki tekivät joulun alla sopimuksen liikenteen automaattisesta kameravalvonnasta. Kaksi tolpista on Satakunnantiellä, kaksi Vakka-Suomentiellä. Vähäheikkiläntiellä, Hautausmaantiellä, Vanhalla Hämeentiellä, Varusmestarintiellä, Kärsämäentiellä ja Halistentiellä on yksi tolppa.

– Kaupunki on rakentanut kameratolpat ja ylläpitää niitä. Poliisi hoitaa valvonnan muilta osin. On mahdollista, että myöhemmin automaattinen valvonta laajennetaan punaista päin ajon automaattiseen valvontaan, sanoo suunnittelupäällikkö Matti Salonen Turun kaupungilta.

Kaupungin lasku on noin 15 000 euroa tolpalta eli yhteensä noin 150 000 euroa.

– Turun kaupunki oli tosi hyvin heti mukana. Se lähti mukaan isolla panostuksella, kiittelee ylikomisario Mika Peltola, joka on liikennesektorin johtaja Lounais-Suomen poliisissa.

Peltolan mukaan kameratolppia pystytettiin suojateiden yhteyteen päiväkotien ja koulujen läheisyyteen. Tavoitteena on, että nopeudet pysyvät kurissa.

Kaikkein runsasliikenteisimpiin risteyksiin niitä ei kuitenkaan vielä tuotu. Syy on tekninen. Tolpan silmukka vaatii metrin suojaetäisyyden kaikkiin muihin kaapeleihin, joten risteykset olisi pitänyt avata laajalta alalta. Sitä ei haluttu tehdä, sillä poliisin käyttämä tekniikka vaihtuu jo ensi keväänä. Laseria tai tutkaa käyttävä tolppa ei vaadi yhtä mittavia asennustöitä.

Uuden tekniikan tolpat voivat nousta tulevaisuudessa Koulukadun ja Ratapihankadun risteykseen, Tampereen valtatielle, kymppitielle tai Naantalin pikatielle. Tavoitteena on, että nopeuksien lisäksi voidaan valvoa punaisia päin ajamista.

– Toistaiseksi näiden (kymmenen) lisäksi uusia kohteita ei ole suunnitteilla, sanoo Salonen.

Kameroiden taltioima tieto välittyy automaattisesti Helsinkiin poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen. Ajoneuvon rekisterissä oleva henkilöhaltija saa maksumääräyksen ylinopeudesta. Jos ei kiistä tapahtunutta, asiasta selviää maksamalla laskun.

Lounais-Suomen poliisi päättää, missä kameroita kulloinkin on.

– Me päätämme, mihin tolppaan kamera viedään. Helsinki hoitaa seuraamuksia. Tarkoituksena on kierrättää kameroita niin, että sillä on vaikutusta liikenteeseen. Ylinopeuksista tulee seuraamuksia, sanoo Peltola.

Automaattinen kameravalvonta vapauttaa poliisin resursseja muuhun liikennevalvontaan. Peltolan mukaan poliisityötä suunnataan jatkossa erityisesti törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin. Valvonnan määrä on tänä vuonna vähentynyt kymmenellä prosentilla.

– Saamme häiriötekijöitä pois liikenteestä.

Vastaavia sopimuksia on tehty myös muissa kaupungeissa. Automaattivalvontaa tehdään jo Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Raumalla ja Tampereella. Varkaudessa valvontaa tehdään kaupungin alueella, mutta valtion tiellä.

– Useissa kaupungeissa neuvotteluja on myös käynnissä kaupungin ja poliisin välillä, sanoo ylikomisario Samppa Holopainen Poliisihallituksesta.

Peltolan mukaan Varsinais-Suomessa on neuvoteltu muun muassa Raision kanssa.

Lasse Virtanen

Ulkovalaistusta saneerataan Iso-Heikkilässä ja Raunistulassa

Iso-Heikkilän ja Raunistulan kaupunginosissa aloitetaan ulkovalaistuksen saneeraustyöt. Uusi valaistus toteutetaan led-tekniikalla, ja tehokkaamman valaistustekniikan ansiosta valaisinpylväiden määrä vähenee. Saneeraustyö alkaa Iso-Heikkilästä viikolla 17.

Uusi Mein Schiff 1 pursuaa luksusta, kannella muun muassa urheiluhalli ja 400 metrin juoksurata

Meyer Turku luovutti tänään uuden lippulaivan saksalaiselle TUI Cruisesille. 315-metrinen uusi Mein Schiff 1 on kehitetty uudelleen suunnittelemalla erittäin hyvin menestyneestä, Turussa rakennetusta Mein Schiff –sarjasta. Uusi Mein Schiff 1 on jo viides Turussa rakennettu TUI Cruisesin alus. Laivasarjaan on tehty jokaisen laivan kohdalla parannuksia perustuen matkustajilta saatuun palautteeseen

Kolmen naisen myymälävarasporukka jäi kiinni rysän päältä Martissa

Kolmen naisen seurue varasti tavaraa Martin kaupunginosan Salesta eilen tiistaina kello 15.40. Naiset kätkivät tavaraa yhden naisen hameen alle ja toisen naisen kassiin. Naiset poistuivat kaupasta maksamatta piilottamiaan tavaroita. Paikalle hälytettiin poliisipartio.

Turun kaupunki toivoo vappujuhlijoilta siisteyttä

Vappu on karnevaalia, jossa ei roskiltakaan vältytä.

Turun keskustaan tuodaan vapuksi roska-astioita ja bajamajoja juhlijoiden käyttöön. Vapun tienoilla useat eri toimijat järjestävät talkoita siistimmän kaupungin hyväksi.

Parsa kypsyy myös keittäen

Parsa on ollut himoittu herkku jo yli 5000 vuoden ajan. Se on yksi kasvikunnan ravinteikkaimmista vihanneksista. Parsa kannattaa nauttia mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, koska se nahistuu helposti. Parsat kuoritaan ohuesti ja niiden kovettuneet tyvet poistetaan. Varren paksuudesta riippuen parsa kypsyy noin viidessä minuutissa keittämällä niitä niukassa suolavedessä.

Urheilu

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Turun Uimarit hakee finaalipaikkaa

Turun Uimarit taistelee finaalipaikasta.

Vapun alla pelataan naisten vesipallon välierät. Runkosarjan voittanut Turun Uimarit kohtaa välierissä Kuhat Helsingistä. Finaalipaikka ratkeaa paras kolmesta -periaatteella.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.