Turun kaupungin alueelle noussut kymmenen kameravalvontatolppaa

Nopeuksia valvotaan automaattisesti nyt myös Varusmestarinkadulla Runosmäessä. Varsinais-Suomessa on 77 valvontapistettä ja kaksi valvonta-autoa. Nopeuksia valvotaan automaattisesti nyt myös Varusmestarinkadulla Runosmäessä. Varsinais-Suomessa on 77 valvontapistettä ja kaksi valvonta-autoa. Kuva: Kurt Hedborg

Turun kaupungin alueelle on joulukuun aikana noussut kymmenen kameravalvontatolppaa katujen ja teiden varsille. Ne otetaan käyttöön ensi vuoden toisella viikolla, kun kamerat on ehditty suunnata.

Poliisihallitus, Lounais-Suomen poliisi ja Turun kaupunki tekivät joulun alla sopimuksen liikenteen automaattisesta kameravalvonnasta. Kaksi tolpista on Satakunnantiellä, kaksi Vakka-Suomentiellä. Vähäheikkiläntiellä, Hautausmaantiellä, Vanhalla Hämeentiellä, Varusmestarintiellä, Kärsämäentiellä ja Halistentiellä on yksi tolppa.

– Kaupunki on rakentanut kameratolpat ja ylläpitää niitä. Poliisi hoitaa valvonnan muilta osin. On mahdollista, että myöhemmin automaattinen valvonta laajennetaan punaista päin ajon automaattiseen valvontaan, sanoo suunnittelupäällikkö Matti Salonen Turun kaupungilta.

Kaupungin lasku on noin 15 000 euroa tolpalta eli yhteensä noin 150 000 euroa.

– Turun kaupunki oli tosi hyvin heti mukana. Se lähti mukaan isolla panostuksella, kiittelee ylikomisario Mika Peltola, joka on liikennesektorin johtaja Lounais-Suomen poliisissa.

Peltolan mukaan kameratolppia pystytettiin suojateiden yhteyteen päiväkotien ja koulujen läheisyyteen. Tavoitteena on, että nopeudet pysyvät kurissa.

Kaikkein runsasliikenteisimpiin risteyksiin niitä ei kuitenkaan vielä tuotu. Syy on tekninen. Tolpan silmukka vaatii metrin suojaetäisyyden kaikkiin muihin kaapeleihin, joten risteykset olisi pitänyt avata laajalta alalta. Sitä ei haluttu tehdä, sillä poliisin käyttämä tekniikka vaihtuu jo ensi keväänä. Laseria tai tutkaa käyttävä tolppa ei vaadi yhtä mittavia asennustöitä.

Uuden tekniikan tolpat voivat nousta tulevaisuudessa Koulukadun ja Ratapihankadun risteykseen, Tampereen valtatielle, kymppitielle tai Naantalin pikatielle. Tavoitteena on, että nopeuksien lisäksi voidaan valvoa punaisia päin ajamista.

– Toistaiseksi näiden (kymmenen) lisäksi uusia kohteita ei ole suunnitteilla, sanoo Salonen.

Kameroiden taltioima tieto välittyy automaattisesti Helsinkiin poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen. Ajoneuvon rekisterissä oleva henkilöhaltija saa maksumääräyksen ylinopeudesta. Jos ei kiistä tapahtunutta, asiasta selviää maksamalla laskun.

Lounais-Suomen poliisi päättää, missä kameroita kulloinkin on.

– Me päätämme, mihin tolppaan kamera viedään. Helsinki hoitaa seuraamuksia. Tarkoituksena on kierrättää kameroita niin, että sillä on vaikutusta liikenteeseen. Ylinopeuksista tulee seuraamuksia, sanoo Peltola.

Automaattinen kameravalvonta vapauttaa poliisin resursseja muuhun liikennevalvontaan. Peltolan mukaan poliisityötä suunnataan jatkossa erityisesti törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin. Valvonnan määrä on tänä vuonna vähentynyt kymmenellä prosentilla.

– Saamme häiriötekijöitä pois liikenteestä.

Vastaavia sopimuksia on tehty myös muissa kaupungeissa. Automaattivalvontaa tehdään jo Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Raumalla ja Tampereella. Varkaudessa valvontaa tehdään kaupungin alueella, mutta valtion tiellä.

– Useissa kaupungeissa neuvotteluja on myös käynnissä kaupungin ja poliisin välillä, sanoo ylikomisario Samppa Holopainen Poliisihallituksesta.

Peltolan mukaan Varsinais-Suomessa on neuvoteltu muun muassa Raision kanssa.

Lasse Virtanen

Harry Potter -ilta Turun pääkirjastossa

Harry Potter vetää faneja kirjastoon.

Harry Potter -iltaa vietetään Turun pääkirjastossa jo neljättä kertaa. Lasten ja nuorten alueilla torstaina 1. helmikuuta kello 17–19 järjestettävässä tapahtumassa voi bongata taikaolentoja ja ihmeotuksia, olla mukana tupalajittelussa, löytää oman taikasauvansa, pelata huispausta ja lähettää pöllöpostia. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa järjestetään myös pukukilpailu, jossa parhaat puvut palkitaan.

Autolla Suomessa -esite kertaa perusasiat matkailijoille

Yhä useammat Suomeen saapuvat matkailijat liikkuvat autolla itsenäisesti paikasta ja nähtävyyksistä toiseen. Liikenneturva ja Liikennevakuutuskeskus ovat toteuttaneet Autolla Suomessa -esitteen, jonka esimerkiksi autovuokraamot voivat antaa asiakkaalleen auton luovutuksen yhteydessä.

Poikien ja miesten kokema seksuaalinen kaltoinkohtelu jää helposti tunnistamatta

Turussa ilmenneet vuosien takaiset kouluahdistelutapaukset ja #metoo-kampanja ovat tuoneet seksuaalisen ahdistelun ajankohtaiseen keskusteluun. Seksuaalista kaltoinkohtelua ja sen seurauksia ymmärretään edelleen huonosti. Vain murto-osa tapauksista tulee viranomaisten tietoon. Erityisesti poikien ja miesten kokema seksuaalinen kaltoinkohtelu jää helposti tunnistamatta, vaikka se on varsin yleistä.

Juhana Tuomola vetämään EU-tiedotuspistettä

Europe Direct Varsinais-Suomi -tiedotuspiste jatkaa toimintaansa Varsinais-Suomen liitossa uudella kolmivuotisella sopimuskaudella Euroopan komission kanssa.

OP: Suomen talouskasvu vahvistuu yhä, suhdannehuippuun matkaa

OP:n ekonomistit arvioivat talouskehityksen vahvistuvan edelleen. Sekä euroalueen että Suomen talouskasvu on kuluvana vuonna hieman viime vuotta nopeampaa. Inflaatio alkaa kiihtyä erityisesti maissa, joissa nousukausi on jatkunut pitkään. Rahapolitiikka kiristyy, ja korot alkavat nousta.

Varsinais-Suomen yritysten liikevaihto kasvu-uralla

Varsinais-Suomen yritysten suhdannenäkymät ovat olleet viime aikoina myönteisiä. Positiivinen rakennemuutos näkyy selvästi yritysten liikevaihdon kehityksessä, sillä Tilastokeskuksen ennakkotilastojen mukaan yritysten liikevaihdon kehitys on vakaalla kasvu-uralla kaikilla toimialoilla.

Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.