Työsaarto pysäyttää rahoitusalan tilausten toimitukset ja viankorjaukset

Työsaarto pysäyttää rahoitusalan tilausten toimitukset ja viankorjaukset ICT-alalla 4.– 5. tammikuuta. Rahoitusala ja Danske Bank ovat olleet sopimuksettomassa tilassa joulukuun alusta lähtien, eivätkä neuvottelut etene. Umpikujan taustalla ovat erimielisyydet muun muassa palkkaratkaisun ja viikonlopputyön ehtojen osalta. Rahoitusalaa uhkaa uusi lakko jälleen ensi viikolla.

ICT-ala ilmoittaa tukevansa neuvotteluita työsaarrolla. Jos rahoitusalan lakko 4.–5. tammikuuta toteutuu, työsaarto alkaa 4. tammikuuta kello 6 ja loppuu 5. tammikuuta kello 23.59.

– Rahoitusalan työriidan sovittelu jatkuu tiistaina 2. tammikuuta. Pron neuvottelijat tekevät sovittelussa kaikkensa, jotta ratkaisu löytyy, toteaa rahoitusalan neuvotteluista vastaava johtaja Antti Hakala Prosta.

Tilanne on vaikea ja kiistasta on muodostumassa hyvin periaatteellinen. Jotta rahoitusalalla saataisiin aikaan edes kelvollinen työehtosopimusratkaisu, on Ammattiliitto Pron hallitus päättänyt toimeenpanna ICT-alalla rahoitusalan työehtosopimuksen piirissä olevia yrityksiä koskevan työsaarron. Työsaartoon osallistuvat Pron ICT-alan sopimuksen piirissä olevat asiantuntijat, esimiehet ja toimihenkilöt, ja työsaarto koskee koko alaa.

YTN tukee saartoa suosittamalla, että YTN-liittojen jäsenet pysyvät omissa tehtävissään eivätkä tee Ammattiliitto Pron jäsenten saarron alaisia tehtäviä Teliassa, Elisassa ja DNA:ssa.

Työsaarto on tukilakon kaltainen työtaistelutoimenpide, jossa ICT-alan toimihenkilöt kieltäytyvät työskentelemästä saarron alaisten yritysten kanssa. Saarron piirissä olevien yritysten tilaamia töitä ei tehdä. Käytännössä työsaarto vaikuttaa niin, että esimerkiksi mitään uusia tilauksia ei toimiteta, eikä vikoja korjata. Työsaarron alaiset työt jätetään odottamaan ja ne tehdään vasta sen jälkeen, kun saarto päättyy. Liiton päättämä työsaarto on laillinen tukitoimenpide.

Työsaarron piirissä ovat esimerkiksi kaikki Osuuspankit, POP Pankit ja Säästöpankit, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea ja S-Pankki.

– On tärkeää, että solidaarisuutta eri toimialojen välillä löytyy. Työnantajaliitot ovat keskenään paaluttaneet tällä kierroksella kantansa esimerkiksi palkankorotustasoon hyvin tiukasti kiinni. Ammattiliittojen on tehostettava yhteistyötään kelvollisten työehtosopimusratkaisujen aikaansaamiseksi, toteaa Hakala.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.