Vakuutuskorvauksen vapaaosat poistuvat perintöverotuksesta

Perintö- ja lahjaverolain mukaan perintöveroa on suoritettava paitsi vainajan omaisuudesta myös perittävän kuoleman johdosta kuolinpesälle tai edunsaajalle maksettavasta henkilövakuutuksen nojalla saadusta vakuutuskorvauksesta sekä vastaavissa olosuhteissa maksetusta vakuutuskorvaukseen verrattavasta taloudellisesta tuesta. Vakuutuskorvaus on kuitenkin ollut perintöverosta vapaa kullekin perilliselle tai edunsaajalle 35 000 euroon asti (vapaaosa). Puolison saamasta vakuutuskorvauksesta puolet on ollut verovapaata, vaikka korvaus ylittäisi 35 000 euroa.

Henkilövakuutuskorvausten vapaaosaa koskevat säännökset on kumottu vuoden 2018 alusta alkaen. Vapaaosat vähennetään perintöverotuksessa vielä, jos perittävä on kuollut 31.12.2017 mennessä. Jos perittävä on kuollut 1.1.2018 tai sen jälkeen, vapaaosia ei vähennetä. Ratkaisevaa vapaaosan vähentämisen kannalta on siis perittävän kuolinhetki, ei verotuksen toimittamishetki. Myöskään vakuutussopimuksen tekohetkellä tai vakuutusmaksujen maksuhetkellä ei ole vapaaosan vähentämisen kannalta merkitystä.

Perintöverosta vapaita ovat jatkossakin sellaiset kuoleman johdosta maksettavat vakuutuskorvaukset, jotka ovat saajalleen verotettavaa tuloa.

Vakuutuskorvauksen edunsaaja määritetään vakuutussopimuksessa ja korvauksen saaja riippuu sopimuksen edunsaajamääräyksestä. Jos edunsaajamääräystä halutaan muuttaa, se voidaan tehdä vain vakuutusyhtiössä, ei Verohallinnossa. Vakuutuskorvauksen edunsaaja on usein puoliso, lapset tai kuolinpesä.

Kun edunsaaja on kuolinpesä, käsitellään vakuutuskorvausta perintöverotuksessa samoin kuin kaikkia muita perittävän varoja. Jos vakuutuskorvaus suoritetaan suoraan jollekin henkilölle, sitä ei lisätä kuolinpesän varoihin. Silloin vakuutuskorvaus lisätään henkilön mahdolliseen muuhun perintöosaan ja perintövero määrätään niiden yhteenlasketusta määrästä.

Vakuutuskorvaus on osa verotettavaa perintöosaa. Vakuutuskorvauksesta voidaan vähentää alaikäisyysvähennys tai puolisovähennys silloinkin, kun edunsaaja ei saa vainajalta perintönä muuta omaisuutta. Puolisovähennyksen myöntämisestä vakuutuskorvaukseen kerrotaan tarkemmin Verohallinnon kannanotossa Puolisovähennys ja henkivakuutuskorvaus.

Alaikäisyysvähennys edellyttää paitsi korvauksensaajan alaikäisyyttä vainajan kuolinhetkellä myös sitä, että hän on perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa oleva perillinen, jolla perinnönjättäjän kuolinhetkellä lähinnä oli oikeus periä perinnönjättäjä. Käytännössä tämä tarkoittaa muun ohessa sitä, että alaikäisyysvähennystä ei myönnetä sellaiselle henkilölle, joka saa perinnön tai vakuutuskorvauksen sen vuoksi, että joku on luopunut oikeudestaan perintöön tai korvaukseen. Näistä luopumisista kerrotaan tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Luopumiset perintö- ja lahjaverotuksessa jaksossa 6.

Lakimuutos ei vaikuta tietojen ilmoittamisvelvollisuuteen. Perintö- ja lahjaverolain mukaan perukirjassa on mainittava etuuksien saajat ja määrät. Kaikki saadut vakuutuskorvaukset tulee siten entiseen tapaan merkitä perukirjaan. Lain mukaan myös vakuutusyhtiön tai muun etuuden maksajan on ilmoitettava maksamistaan henkivakuutuskorvauksista Verohallinnolle.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Valmennusta verkossa äideille

Raskaus ja synnytys jättävät usein jälkensä naisen vartaloon. Tekes-rahoitteinen Nordic Fit Mama on Hyvinvointistudio Lupauksen perustajan ja raskausliikuntaan erikoistuneen personal trainerin Riina Laaksosen kehittämä äitien verkkovalmennuskonsepti. Suomessa äitejä on valmennettu verkossa kaksi vuotta ja vuonna 2018 Nordic Fit Mama suuntaa kansainvälisille markkinoille.

Kana lehahtaa Barkerille

Henna-Maria Hanhineva (vas.) ja Riikka Kosola.

Tanssitaiteilija Riikka Kosolan ja muusikko Lauri Schrekin La Poule avaa Barker-teatterin vuoden 19.–23. tammikuuta. Osaksi vakavassa ja osin klovnimaisessa esityksessä yhdistyvät rituaalimaisuus ja vahva kehollisuus.

Kamelianainen ensi-iltaan Aurinkobaletissa

Alexander Dumas nuoremman vuonna 1848 ilmestynyt Kamelianainen on yksi tulkituimmista rakkausromaaneista milloinkaan. Tammikuun 26. päivänä on Aurinkobaletin vuoro tuoda näyttämölle oma versionsa traagisesta rakkaustarinasta.

Liikennevirasto: Tiet todella liukkaita suuressa osassa Suomea

Keskiviikosta jatkunut lumisade on vaikeuttanut ajokeliä isossa osassa Suomea. Auton renkaat kiillottavat tiet paikoitellen nopeasti. Liikennevirasto varoittaa, että ajokeli on paikoin erittäin huono. Hankalin tilanne on pääkaupunkiseudulla, jossa on ollut monia kolareita liukkaan kelin vuoksi.

Amy Winehouse -tribuuttikiertue saapuu Turkuun

Amy Winehousen (14.9.1983 – 23.7.2011) lyhyeksi jääneen levytysuran monet kappaleet ovat lähtöisin hänen omasta kynästään. Lontoolaistähti ei ehtinyt koskaan konsertoida Suomessa, mutta Teatro-salissa Logomossa on mahdollisuus 2000-luvun vaikuttajan hittikappaleet livenä torstaina 22. helmikuuta.

Seurakuntayhtymän veropotti pieneni

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viime vuoden kirkollisverokertymä on 25,1 miljoonaa euroa. Vähennystä vuoden takaiseen on 460 000 euroa. Yhteisöverokertymä on 26 000 euroa ja yhteisöveron valtionkorvauskertymä on 4,3 miljoonaa euroa. Kertymien yhteismäärä on 29,3 miljoonaa euroa, mikä on 1,3 miljoonaa euroa (4,2 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.