Suomalaisyritysten taloususko hurjassa nousussa

Grant Thorntonin vuosittaisen tutkimuksen mukaan globaali talousluottamus on noussut huippulukemiin: tutkimuksen 25-vuotisen historian aikana talousluottamus ei ole ollut yhtä korkealla kertaakaan aiemmin. Muutos on merkittävä vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

EU:n alueella, Yhdysvalloissa ja muilla suurtalousalueilla yritysten luottamus on korkealla ainoan poikkeuksen ollessa Iso-Britannia. Suomessa yritysten usko tulevaisuuteen on myös huippulukemissa, jopa suuria talousmahteja korkeammalla. Globaali suuntaus on työvoiman palkkaamiseen panostaminen teknologiainvestointien ohi. Vuosi 2018 voi olla talouskierron huippuvuosi ja tämä asettaa yrityksille haasteita pitkäjänteisessä tulevaisuuden rakentamisessa.

Grant Thorntonin International Business Report (IBR) -tutkimuksessa tutkitaan yritysten odotuksia tulevalle vuodelle. Tutkimuksessa tutkitaan myös yritysten näkemyksiä kasvun esteistä ja konkreettisia toimintasuunnitelmia liiketoiminnan kehittämisessä. Vuotta 2018 koskevan tutkimuksen tulokset kertovat, että globaalisti yritysten usko talouteen on noussut kaikkien aikojen huippuun, jopa korkeammalle kuin vuosina ennen finanssikriisiä.

– Yritysten uskossa tulevaisuuteen on tapahtunut todella dramaattinen muutos niin globaalisti, EU:n alueella kuin Suomessakin. Ainut merkittävä poikkeus on nähty Britanniassa, joka vielä vuonna 2014 porskutti taloususkon huipulla, mutta on brexit-tilanteen vuoksi romahtanut syvälle alle kansainvälisten keskiarvojen, sanoo Grant Thornton Finlandin hallituksen puheenjohtaja Joakim Rehn.

Tutkimuksessa nousi esiin, että suomalaisyritysten odotukset ovat positiivisemmat kuin koskaan aiemmin tutkimuksen historiassa.

– Vuoden 2014 erittäin negatiivisista tunnelmista on koettu vuosien 2015–17 aikana rakettimainen nousu etenkin Suomessa. Talousodotuksissa onkin noustu ensimmäistä kertaa Ruotsin, EU:n, Yhdysvaltojen ja Saksan ohi. Käänne on todella merkittävä, Rehn sanoo.

Globaali tilanne on, että suurempi joukko yrityksiä aikoo kasvattaa vuoden 2018 aikana työvoimansa määrää kuin investoida teknologiaan. Halutunlaisen työvoiman pula nähdäänkin esimerkiksi jo joka toisessa saksalaisyrityksessä kasvun esteenä.

– Nousukaudella tilauskannan kasvuun vastataan työvoimaa palkkaamalla jopa meneillään olevan digitalisaation aikana. Tutkimuksen mukaan vuonna 2018 on globaalina näkymänä hintojen nosto ja odotus toiminnan kannattavuuden noususta. On kuitenkin mahdollista, että vuosi 2018 on tämän taloussyklin huippuvuosi, joten viisasta olisi nostaa myös tuottavuutta, jotta pitkällä aikavälillä turvataan liiketoiminnan kannattavuus, Rehn kertoo.

Suomalaisyrityksissä tilanne on pitkälti kansainvälisen trendin mukainen. Uhkana tulevalle kasvulle nähdään osaavan työvoiman tarjonnan vähyys. Suomalaisyrityksissä ollaan myös Keski-Eurooppaa maltillisempia viennin ja kannattavuuden kehityksen odotuksissa.

Grant Thornton -raportti (IBR) on kansainvälinen tutkimus, jossa selvitetään vuosittain yli 10 000 yrityksen näkemyksiä ja odotuksia 36 maasta. Tutkimuksessa hyödynnetään useimpien eurooppalaisten osallistujien trenditietoja 25 vuoden ajalta ja Euroopan ulkopuolisissa talouksissa yli kymmenen vuoden ajalta. IBR-tutkimukseen osallistuvat sekä pörssiyhtiöt että yksityisomistuksessa olevat yhtiöt. Tutkimusta varten haastateltiin 2500 toimitusjohtajaa, hallitusten puheenjohtajaa ja muuta johtotason henkilöä kaikilta teollisuudenaloilta. Kysely toteutettiin marras–joulukuussa.

Grant Thornton Finland on noin 80 asiantuntijan KHT-yhteisö, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero-, yritysjärjestely- ja muita asiantuntijapalveluita. Toimistot sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Salossa ja Porissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kopiosto tilitti 35 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia

Kopiosto tilitti viime vuonna tekijänoikeuskorvauksia esittäville taiteilijoille, tekijöille ja kustantajille kaikkiaan reilut 31 miljoonaa euroa. Korvauksia tilitettiin oikeudenomistajille sekä henkilökohtaisesti että heitä edustavien järjestöjen välityksellä. Kopioston yhteydessä toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK jakoi vuonna 2017 kotimaiselle av-kulttuurille yli 3,6 miljoonaa euroa.

Tulli: Aurinkopaneelit voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Malesiasta ja Taiwanista tilatut aurinkosähkömoduulit, -paneelit tai -kennot voivat tulla ostajalle kalliiksi, arvioi Tulli. Yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi voi joutua maksamaan tilatuista tuotteista polkumyynti- ja tasoitustullia. Nämä voivat lisätä ostokustannusta jopa yli 60 prosentilla.

Älymittari ehkäisee sisäilmaongelmia

Luja SmartConcrete on Lujabetonin kehittämä anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Se antaa tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta ja sillä voidaan mitata myös sisäilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa.

Jouluvalokilpailu valaisi Varissuota

Varissuolla järjestetyn leikkimielisen jouluvalojen pihakilpailun voitti AsOy Kousantorni, toiseksi tuli AsOy Päivännousu ja kolmanneksi rivitalonpiha Konradinkuja 3:ssa. Voitot ovat lahjakortteja, joilla voi hankkia lisää jouluvaloja pihan koristukseksi. Voittojen lisäksi jaetaan yksi kunniamaininta ja yksi kannustusdiplomi.

Tarkkaile lumen määrää katolla

Yleisesti vakuutus ei korvaa lumen painosta rakennukselle aiheutunutta vahinkoa. Varmin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on poistaa lumimassat jo ennen vielä odotettavissa olevia yllättäviä lumimyräköitä ja suojakelejä, vinkkaa LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen . Lumien poistoon katoilta tulee tapaturmien ja omaisuusriskisen varalta valmistautua huolella.

Menoviikko: Callas avaa Erin kevään

Sopraano Pia Pajala on Callaksen toinen puolisko.

Yksi alkavan kevään mielenkiintoisimpia tapauksia esittävän taiteen saralla on Tanssiteatteri Erissä 25. tammikuuta ensi-iltansa saava Callas .

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.