Suomalaisyritysten taloususko hurjassa nousussa

Grant Thorntonin vuosittaisen tutkimuksen mukaan globaali talousluottamus on noussut huippulukemiin: tutkimuksen 25-vuotisen historian aikana talousluottamus ei ole ollut yhtä korkealla kertaakaan aiemmin. Muutos on merkittävä vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

EU:n alueella, Yhdysvalloissa ja muilla suurtalousalueilla yritysten luottamus on korkealla ainoan poikkeuksen ollessa Iso-Britannia. Suomessa yritysten usko tulevaisuuteen on myös huippulukemissa, jopa suuria talousmahteja korkeammalla. Globaali suuntaus on työvoiman palkkaamiseen panostaminen teknologiainvestointien ohi. Vuosi 2018 voi olla talouskierron huippuvuosi ja tämä asettaa yrityksille haasteita pitkäjänteisessä tulevaisuuden rakentamisessa.

Grant Thorntonin International Business Report (IBR) -tutkimuksessa tutkitaan yritysten odotuksia tulevalle vuodelle. Tutkimuksessa tutkitaan myös yritysten näkemyksiä kasvun esteistä ja konkreettisia toimintasuunnitelmia liiketoiminnan kehittämisessä. Vuotta 2018 koskevan tutkimuksen tulokset kertovat, että globaalisti yritysten usko talouteen on noussut kaikkien aikojen huippuun, jopa korkeammalle kuin vuosina ennen finanssikriisiä.

– Yritysten uskossa tulevaisuuteen on tapahtunut todella dramaattinen muutos niin globaalisti, EU:n alueella kuin Suomessakin. Ainut merkittävä poikkeus on nähty Britanniassa, joka vielä vuonna 2014 porskutti taloususkon huipulla, mutta on brexit-tilanteen vuoksi romahtanut syvälle alle kansainvälisten keskiarvojen, sanoo Grant Thornton Finlandin hallituksen puheenjohtaja Joakim Rehn.

Tutkimuksessa nousi esiin, että suomalaisyritysten odotukset ovat positiivisemmat kuin koskaan aiemmin tutkimuksen historiassa.

– Vuoden 2014 erittäin negatiivisista tunnelmista on koettu vuosien 2015–17 aikana rakettimainen nousu etenkin Suomessa. Talousodotuksissa onkin noustu ensimmäistä kertaa Ruotsin, EU:n, Yhdysvaltojen ja Saksan ohi. Käänne on todella merkittävä, Rehn sanoo.

Globaali tilanne on, että suurempi joukko yrityksiä aikoo kasvattaa vuoden 2018 aikana työvoimansa määrää kuin investoida teknologiaan. Halutunlaisen työvoiman pula nähdäänkin esimerkiksi jo joka toisessa saksalaisyrityksessä kasvun esteenä.

– Nousukaudella tilauskannan kasvuun vastataan työvoimaa palkkaamalla jopa meneillään olevan digitalisaation aikana. Tutkimuksen mukaan vuonna 2018 on globaalina näkymänä hintojen nosto ja odotus toiminnan kannattavuuden noususta. On kuitenkin mahdollista, että vuosi 2018 on tämän taloussyklin huippuvuosi, joten viisasta olisi nostaa myös tuottavuutta, jotta pitkällä aikavälillä turvataan liiketoiminnan kannattavuus, Rehn kertoo.

Suomalaisyrityksissä tilanne on pitkälti kansainvälisen trendin mukainen. Uhkana tulevalle kasvulle nähdään osaavan työvoiman tarjonnan vähyys. Suomalaisyrityksissä ollaan myös Keski-Eurooppaa maltillisempia viennin ja kannattavuuden kehityksen odotuksissa.

Grant Thornton -raportti (IBR) on kansainvälinen tutkimus, jossa selvitetään vuosittain yli 10 000 yrityksen näkemyksiä ja odotuksia 36 maasta. Tutkimuksessa hyödynnetään useimpien eurooppalaisten osallistujien trenditietoja 25 vuoden ajalta ja Euroopan ulkopuolisissa talouksissa yli kymmenen vuoden ajalta. IBR-tutkimukseen osallistuvat sekä pörssiyhtiöt että yksityisomistuksessa olevat yhtiöt. Tutkimusta varten haastateltiin 2500 toimitusjohtajaa, hallitusten puheenjohtajaa ja muuta johtotason henkilöä kaikilta teollisuudenaloilta. Kysely toteutettiin marras–joulukuussa.

Grant Thornton Finland on noin 80 asiantuntijan KHT-yhteisö, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero-, yritysjärjestely- ja muita asiantuntijapalveluita. Toimistot sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Salossa ja Porissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vältä trampoliinionnettomuudet, muista turvaverkko ja ohjeista lapset hyppimään vain yksi kerrallaan

Yksi kevään merkeistä on trampoliinien ilmestyminen pihoihin. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä. Trampoliinihyppijöille tapahtuu paljon onnettomuuksia, kuten käsien ja jalkojen murtumia ja aivotärähdyksiä. Onnettomuuksia voi ehkäistä, kun huolehtii turvallisuusasioista, kuten lasten opastamisesta hyppimään vain yksi kerrallaan. Tärkeää on myös koota trampoliini oikein, sijoittaa se oikeaan paikkaan ja varustaa turvaverkolla.

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.