Kilpirauhasen lieväkin toimintahäiriö saattaa olla haitallinen

Ville Langén. Ville Langén. Kuva: Bo Stranden

Etenkin subkliinisen eli orastavan vaiheen häiriöt kilpirauhasen toiminnassa ovat väestössä yleisiä. LL Ville Langén havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan vähäisen yhteyden kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnan ja suurentuneen kokonaiskuolleisuuden välillä. Lisäksi jo subkliinisellä vajaatoiminnalla oli hienoinen yhteys suurentuneen sydänperäisen äkkikuoleman riskin kanssa.

Kilpirauhashormoni vaikuttaa lähes kaikkien kudosten toimintaan. Sen vaikutusta elimistössä kuvaa käänteisesti tyreoideaa (=kilpirauhasta) stimuloivan hormonin (TSH) pitoisuus, joka on tärkein verikoe tavallisimpien kilpirauhasen toimintahäiriöiden diagnostiikassa. LL Ville Langénin väitöskirjatutkimus selvitti TSH:n yhteyksiä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin ja päätetapahtumiin. Väitöskirjatutkimuksessa määritettiin myös uusi viitealue TSH:lle. Tutkimusaineisto perustui kansalliseen laajaan, 8 028 tutkittavaa käsittäneeseen Terveys 2000 -väestötutkimukseen ja saman aineiston jatkoseurantaan, Terveys 2011 -tutkimukseen.

TSH:n viitealue on ratkaisevassa asemassa kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnan diagnosoimisessa. Väitöskirjatyössä määritettiin TSH:lle uusi viitealue 0.4–3.4 mU/L, jonka yläraja on noin 1.0 mU/L:n verran Suomessa ja maailmalla tavallisimmin käytössä olevaa ylärajaa matalampi. Aiemmin on pienemmässä pohjoismaisessa ei-satunnaistetussa NORIP-aineistossa kuvattu samankaltainen viitealue, jonka Langénin väitöskirjatutkimus nyt vahvisti suuressa väestöpohjaisessa suomalaisia aikuisia kuvaavassa satunnaisotoksessa. Langénin väitöskirjatutkimuksessa TSH määritettiin yleisesti Suomessa käytetyllä Abbott Architect ci8200 -menetelmällä.

– On kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa, että jos verikokeella todetaan viitealueen ulkopuolella oleva TSH-pitoisuus, löydöstä ei voi yksinään automaattisesti pitää perusteena kilpirauhashoidon aloitukselle, vaan ratkaisun pitää aina perustua kokonaisvaltaiseen potilaan tilanteen arvioon ja maailmalla hyväksyttyihin hoitokäytäntöihin, Turun yliopistossa väittelevä Langén huomauttaa.

TSH-pitoisuuden 1 mU/L:n nousu oli poikkileikkausasetelmassa yhteydessä 0.5 mmHg:n verran korkeampaan alaverenpaineeseen, mutta vain miehillä. Lisäksi niillä tutkittavilla, joilla oli korkea mutta vielä normaali TSH-pitoisuus, esiintyi todennäköisemmin verenpainetautia kuin tutkittavilla, joilla mitattiin matala viitealueen sisällä oleva TSH-tulos. TSH ei kuitenkaan ennustanut verenpainetaudin ilmaantumista 11 vuoden seuranta-asetelmassa.

Tutkittavilla todettiin poikkileikkausasetelmassa vastaavanlaisia vähäisiä yhteyksiä myös TSH:n ja valtimotautiriskiä lisäävän lipidi- eli rasva-arvoprofiilin välillä.

Väitöskirjatyössä havaittiin, että kuolleisuus oli pienintä niillä tutkittavilla, joiden TSH-pitoisuus oli viitealueella ja joilla oli täten todennäköisesti normaali kilpirauhasen toiminta. Jo subkliinisellä kilpirauhasen vajaatoiminnalla oli hienoinen merkitsevä yhteys suurentuneen sydänperäisen äkkikuoleman riskin kanssa.

– Väitöskirjatutkimuksessa ei erikseen määritetty täsmällistä TSH-pitoisuuden tasoa, jolla riski alkaa suurentua, joten tuloksesta ei voi päätellä, että jo lievästi suurentunut TSH-arvo viittaisi suurentuneeseen kuolemanriskiin. Tarvitaankin laajempia jatkotutkimuksia TSH:n riskirajojen määrittämiseksi, Langén painottaa.

TSH:n ja valtimotautiriskin välillä ei voitu todeta yhteyksiä, eikä suurentuneen kuolemanriskin tarkempi mekanismi tullut tutkimuksessa esille. Kilpirauhasen vajaatoimintaan on yhdistetty aiemmassa kirjallisuudessa sidekudoksen lisääntymistä eli fibrotisoitumista sydämessä. Langén toteaakin, että tämä mahdollinen yhteys saattaisi paitsi osaltaan selittää väitöskirjatyön tuloksia myös tarjota uusia tärkeitä kysymyksiä alan jatkotutkimuksille.

LL Ville Langén esittää väitöskirjansa Thyroid-stimulating hormone: reference range and relation to cardiovascular risk julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 5. tammikuuta.

Vastaväittäjänä toimii dosentti Leo Niskanen (Helsingin ja Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Risto Kaaja (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.

Langén on syntynyt vuonna 1977 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Klassikon lukiossa Turussa vuonna 1996. Lääketieteen lisensiaatin korkeakoulututkintonsa Langén suoritti Turun yliopistossa vuonna 2002. Väitöksen alana on sisätautioppi. Langén työskentelee Turun kaupunginsairaalassa sekä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa sisätautien ja geriatrian erikoislääkärinä.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7061-2.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinnon saaja, akateemikko Eva-Mari Aro: Fotosynteesi voi tulevaisuudessa olla merkittävä energialähde

Akateemikko, akatemiaprofessori Eva-Mari Aro.

Yhteyttäessään kasvit ja syanobakteerit muuttavat auringonvaloenergiaa kemialliseksi energiaksi. Tämän seurauksena syntyy biomassaa. Vuosimiljoonien aikana tämä biomassa on puristunut fossiilisiksi polttoaineiksi, jotka ovat ihmisen tärkeimpiä energian lähteitä. Nyt etsitään kuumeisesti keinoja, joilla kyettäisiin matkimaan fotosynteesiä ja saamaan sen tuottama puhdas energia talteen.

ÅST:ssä lauluja mereltä ja saaristosta

ÅST:ssä lauletaan lauluja mereltä ja saaristossa lauantaina.

Saaristo on kaunis ja karu. Myös saaristosta kertovat laulut kulkevat usein käsi kädessä näiden piirteiden kanssa. Lauantaina 21. huhtikuuta kello 18 Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä kuultava Saaristo – Lauluja mereltä -konsertti on suuri ylistyslaulu saaristolle ja sen erityisyydelle.

Turussa on jo työvoimapulaa

Maanrakennusalallekin on ennustettu kovaa työvoimapulaa.

Turun talouskasvu näkyy ammattitaitoisten tekijöiden puuttumisena ja toisaalta kouluttautumisen kehittämisenä. Turku panostaa vahvasti erityisesti valmistavan ja meriteollisuuden tarvitseman osaamisen varmistamiseen. Yksi Turun kaupungin tärkeimmistä panostuksista on Turun telakan naapuriin nouseva meri- ja valmistavan teollisuuden tulevaisuuden yrityspuisto Blue Industry Park.

Turun Murre opastaa koiran positiiviseen kasvatukseen

Katja Silander.

Vaikka Suomessa pääosin kohdellaankin lemmikkejä hyvin verrattuna moneen muuhun maahan, törmätään täälläkin vielä paljon koulutusmenetelmiin, jotka aiheuttavat eläimelle kipua tai pelkoa. Rankaisemalla tai pakottamalla koira voidaan saada toimimaan halutulla tavalla, mutta positiivisen vahvistamisen keinoin voidaan taata toimivan koulutuksen lisäksi henkisesti hyvinvoiva koira sekä ennen kaikkea hyvä luottamussuhde omistajaan.

Luento vie vuoden 1400 Turkuun

Ilari Aalto (vas.).

Millainen oli Turku vuonna 1400? Arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen –kirjan kirjoittaja FM Ilari Aalto vie 600 vuoden takaiseen kaupunkiin luennolla seurakuntien toimitalossa keskiviikkona 25. huhtikuuta. Luento tarjoaa maistiaisen kesän Keskiajan Turku -tapahtumasta.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Tom Rajalin kulkee esikuvansa Aulis Virtasen jalanjälkiä

Turkulaisille tutuksi tulleen kuuluttaja Tom Rajalinin esikuva ja oppi-isä oli Aulis Virtanen. Kupittaalla kuultu kuulutus on yhä nykyäänkin Auliksen oppien mukainen.

"Missä Aulis on?", ihmetteli moni huolissaan, kun tuttu ääni puuttui jäähallista. Kuuluttajauran loppuvaiheessa sairauden haitatessa kuulutushommia Aulis Virtanen joutui jättämään joitakin otteluita väliin. Silloin varamies Tom Rajalin kutsuttiin hätiin.

TPS lähtee haastajana derbyyn

Turussa nähdään pitkästä aikaa Historian saatossa Inter ja TPS ovat kohdanneet Veikkausliigassa 26 kertaa. Voittoja molemmilla on kahdeksan ja kymmenen kertaa pisteet on jaettu.

Kolme vuotta jouduttiin Turussa kärvistelemään ilman jalkapallon paikallispelejä Veikkausliigassa. Ensi lauantaina Inter ja TPS kohtaavat ensimmäisen kerran sitten syyskuun 2014 Veikkausliigaottelussa.

Naisten Suomen cup uudistuu

Naisten Suomen cupia uudistetaan.

Jalkapallon naisten Suomen cup uudistuu kaudeksi 2018–19. Naisten Suomen Cup käynnistyy elokuussa 2018 ja päättyy kesällä 2019. Naisten cup seuraa miesten cupin mallia, jossa pelataan syksy–kevät -rytmillä. Uudistettuun cupiin on ilmoittautunut yhteensä 33 joukkuetta.

Make Lentonen sävelsi FC Interille kannatuslaulun

Make Lentonen.

Vuosikymmeniä musiikkia työstänyt turkulainen Make Lentonen vastaanotti alkuvuodesta mielenkiintoisen haasteen. Vuoden 1994 Suomen euroviisusävelmän Bye Bye Babyn luoja suuntasi luomisvoimansa jalkapallomaailmaan. Yli neljännesvuosisadan Veikkausliigaa pelannut FC Inter tilasi mieheltä historiansa ensimmäisen virallisen kannatuslaulun.

Puukkokatsomo: Hienot finaalit

KeuPa vei mestiksen mestaruuden.

Tuto joutui taipumaan KeuPalle Mestiksen finaalisarjassa otteluvoitoin 4–2. KeuPa juhli historiansa ensimmäistä mestaruutta maanantaina Kupittaan jäällä, kun jatkoerässä kiekko löysi tiensä Julius Pohjanoksan vartioimaan maaliin.

Kommentti: Tuto kaatui pystyssä päin

Vaikka KeuPa oli Mestiksen finaaleissa parempi, voi Tuto olla tyytyväinen kauteensa.

Tuton kausi päättyi lopulta pettymykseen. Kuudennen Mestis-finaalin jatkoajalla Teemu Hutun tekemä maali käynnisti KeuPan juhlat Kupittaan jäällä ja pakotti Tuton nieleskelemään katkeraa kalkkia.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.