Suojaamaton seksi Turun seudulla yleisintä peruskoululaisilla

Nuorille suunnatun ehkäisyneuvonnan tulee olla konkreettista ja avointa. Nuorille suunnatun ehkäisyneuvonnan tulee olla konkreettista ja avointa. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Ehkäisyvalistuksessa on vielä tekemistä Turun ja lähiseudun kuntien yläkouluissa, ainakin kun asiaa tarkastelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2017 kouluterveyskyselyn kuntakohtaisten tilastojen valossa. Kyselyssä tiedusteltiin peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilailta muun muassa sitä, käyttivätkö he tai kumppaninsa viimeisimmässä yhdynnässään mitään ehkäisymenetelmää. Prosenttiosuudet laskettiin luonnollisesti vain niiden oppilaiden keskuudesta, jotka seksiä olivat ylipäätään jo ehtineet harrastaa.

Nousiaislaisista pojista enemmän kuin joka kolmas (35,7 %) kertoi harrastaneensa seksiä edellisellä kerralla ilman minkäänlaista ehkäisyä. Naantalilaispojista noin neljännes (26,3 %) vastasi samoin ja lietolaispojista liki joka kuudes (14,7 %).

Koko maan keskiarvo poikien osalta oli 12,1 prosenttia. Ehkäisystä vähät välittävien kaarinalaispoikien määrä (11,8 %) jäi hieman keskiarvon alle, samoin kuin turkulaispoikien (11,4 %). Muissa Turun seudun kunnissa asiaa ei oppilailta kyselty.

Samanikäisten tyttöjen vastaukset kerättiin seudulla vain Turusta ja Liedosta. Turkulaistytöistä 14,2 prosenttia vastasi harrastaneensa seksiä viimeksi ilman ehkäisyä, lietolaistytöistä 12,8 prosenttia. Koko maan tyttöjen vastausten keskiarvo on 10,1 prosenttia.

Ensimmäisen ja toisen vuoden ammattikoululaisten ja lukiolaisten keskuudessa ehkäisy on jo merkittävästi yleisempää. Turkulaisista ammattikoulua käyvistä pojista 6,2 prosenttia kertoi jättäneensä ehkäisyn viime kerralla väliin. Turkulaisista lukiolaispojista samoin teki 3,2 prosenttia.

Ammattikoulua käyvistä turkulaistytöistä ehkäisyn jätti väliin 7,7 prosenttia ja lukiolaistytöistä 3,0 prosenttia.

Teemu P. Peltola

Vältä trampoliinionnettomuudet, muista turvaverkko ja ohjeista lapset hyppimään vain yksi kerrallaan

Yksi kevään merkeistä on trampoliinien ilmestyminen pihoihin. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä. Trampoliinihyppijöille tapahtuu paljon onnettomuuksia, kuten käsien ja jalkojen murtumia ja aivotärähdyksiä. Onnettomuuksia voi ehkäistä, kun huolehtii turvallisuusasioista, kuten lasten opastamisesta hyppimään vain yksi kerrallaan. Tärkeää on myös koota trampoliini oikein, sijoittaa se oikeaan paikkaan ja varustaa turvaverkolla.

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.