Entsyymin geenialueen muuntelu aiheuttaa alentunutta hedelmällisyyttä ja muutoksia aineenvaihdunnassa

Heli Jokela. Heli Jokela. Kuva: Turun yliopisto

Lisääntymiseen ja rasvan toimintaan vaikuttavien tekijöiden tutkiminen on välttämätöntä, jotta tulevaisuudessa voidaan kehittää hoitoja esimerkiksi lisääntymisongelmiin tai rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin. FM Heli Jokela tutki Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella tekemässään väitöskirjatutkimuksessa HSD17B1-entsyymin poiston vaikutusta paikalliseen sukupuolihormonien säätelyyn munasarjoissa ja rasvassa.

Jokela osoitti tutkimuksessaan, että HSD17B1-entsyymi on välttämätön naaraiden hedelmällisyydelle. Lisäksi Jokela havaitsi geeninpoiston aiheuttavan merkittävän muutoksen naapurigeenin ilmentymiseen, mikä vaikutti voimakkaasti koko kehon aineenvaihduntaan, etenkin rasvakudokseen ja maksaan.

On yleisesti tiedossa, että HSD17B-ryhmän entsyymit säätelevät sukupuolihormonien tasoja paikallisesti niiden kohdekudoksissa, kuten munasarjassa, kiveksissä ja rintarauhasessa. Heli Jokela selvitti väitöstutkimuksessaan tarkemmin HSD17B1-entsyymin roolia hiirimallissa, jossa kyseinen geeni on poistettu kokonaan.

Jokela havaitsi tutkimuksessaan HSD17B1-entsyymin puutoksen aiheuttavan naarashiirillä merkittävästi alentuneen hedelmällisyyden ja alentuneen kyvyn ylläpitää raskautta. Tämä johtui paikallisesta munasarjojen hormonien epätasapainosta. Lisäksi Jokela havaitsi merkittävän alenemisen poistogeenisten naarashiirten munasarjojen keltarauhasen määrässä ja toiminnassa.

– Tutkimuksen tulokset toivat uutta tietoa lisääntymiseen liittyvistä mekanismeista ja paikallisen hormonisäätelyn merkityksestä. Uusien lisääntymiseen vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen avaa uusia mahdollisuuksia tutkia asiaa yksityiskohtaisemmin. Lisäksi tulokset tarjoavat tulevaisuudessa uusia työkaluja hedelmättömyyden yksilölliseen tutkimiseen ja hoitoon, Jokela kertoo.

Toinen merkittävä havainto Jokelan työssä oli Hsd17b1-poistogeenisen hiirimallin vähentynyt rasvamassa, rasvan kertyminen maksaan ja parantunut sokerinsietokyky. Näiden muutosten tutkimisen aikana Jokela havaitsi, että geeninpoisto aiheutti odottamattomasti huomattavan alenemisen viereisen Naglu-geenin ilmentymisessä. Naglu-geenin vaimennus sai aikaan glykosaminoglykaanien kertymisen lysosomeihin ja selitti suurimmassa määrin havaittuja rasva-aineenvaihdunnan muutoksia.

– Tämä väitöskirjatyö on hyvä esimerkki siitä, miten geenien muokkaus voi aiheuttaa ei-haluttujakin muutoksia läheisten geenien säätelyssä. Jos tätä ei oteta huomioon tehtäessä geenimuunteluun perustuvaa tutkimusta, voi tulosten tulkinta johtaa jopa vääriin johtopäätöksiin. Onneksi tässä tutkimuksessa geeninpoiston vaikutus havaittiin ajoissa ja saimme uutta tietoa spesifisestä geeninsäätelystä sekä lysosomaalisen NAGLU-entsyymin toiminnasta rasva-aineenvaihdunnassa, Jokela tiivistää.

FM Heli Jokela esittää väitöskirjansa Outcome of Hsd17b1 gene deletion in ovarian and adipose tissue function: alterations resulting from both HSD17B1 enzyme inhibition and the off-target effect on the Naglu gene julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 5. tammikuuta.

Vastaväittäjänä on apulaisprofessori Jenny Visser (University Medical Center Rotterdam, Alankomaat) ja kustoksena professori Matti Poutanen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Jokela on syntynyt vuonna 1980 ja kirjoitti ylioppilaaksi Länsi-Porin lukiossa vuonna 1999. Korkeakoulututkintonsa (FM) Jokela suoritti Turun yliopistossa vuonna 2007. Väitöksen alana on fysiologia. Jokela työskentelee Turun yliopistossa projektitutkijana.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7098-8.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vältä trampoliinionnettomuudet, muista turvaverkko ja ohjeista lapset hyppimään vain yksi kerrallaan

Yksi kevään merkeistä on trampoliinien ilmestyminen pihoihin. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä. Trampoliinihyppijöille tapahtuu paljon onnettomuuksia, kuten käsien ja jalkojen murtumia ja aivotärähdyksiä. Onnettomuuksia voi ehkäistä, kun huolehtii turvallisuusasioista, kuten lasten opastamisesta hyppimään vain yksi kerrallaan. Tärkeää on myös koota trampoliini oikein, sijoittaa se oikeaan paikkaan ja varustaa turvaverkolla.

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.