Entsyymin geenialueen muuntelu aiheuttaa alentunutta hedelmällisyyttä ja muutoksia aineenvaihdunnassa

Heli Jokela. Heli Jokela. Kuva: Turun yliopisto

Lisääntymiseen ja rasvan toimintaan vaikuttavien tekijöiden tutkiminen on välttämätöntä, jotta tulevaisuudessa voidaan kehittää hoitoja esimerkiksi lisääntymisongelmiin tai rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin. FM Heli Jokela tutki Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella tekemässään väitöskirjatutkimuksessa HSD17B1-entsyymin poiston vaikutusta paikalliseen sukupuolihormonien säätelyyn munasarjoissa ja rasvassa.

Jokela osoitti tutkimuksessaan, että HSD17B1-entsyymi on välttämätön naaraiden hedelmällisyydelle. Lisäksi Jokela havaitsi geeninpoiston aiheuttavan merkittävän muutoksen naapurigeenin ilmentymiseen, mikä vaikutti voimakkaasti koko kehon aineenvaihduntaan, etenkin rasvakudokseen ja maksaan.

On yleisesti tiedossa, että HSD17B-ryhmän entsyymit säätelevät sukupuolihormonien tasoja paikallisesti niiden kohdekudoksissa, kuten munasarjassa, kiveksissä ja rintarauhasessa. Heli Jokela selvitti väitöstutkimuksessaan tarkemmin HSD17B1-entsyymin roolia hiirimallissa, jossa kyseinen geeni on poistettu kokonaan.

Jokela havaitsi tutkimuksessaan HSD17B1-entsyymin puutoksen aiheuttavan naarashiirillä merkittävästi alentuneen hedelmällisyyden ja alentuneen kyvyn ylläpitää raskautta. Tämä johtui paikallisesta munasarjojen hormonien epätasapainosta. Lisäksi Jokela havaitsi merkittävän alenemisen poistogeenisten naarashiirten munasarjojen keltarauhasen määrässä ja toiminnassa.

– Tutkimuksen tulokset toivat uutta tietoa lisääntymiseen liittyvistä mekanismeista ja paikallisen hormonisäätelyn merkityksestä. Uusien lisääntymiseen vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen avaa uusia mahdollisuuksia tutkia asiaa yksityiskohtaisemmin. Lisäksi tulokset tarjoavat tulevaisuudessa uusia työkaluja hedelmättömyyden yksilölliseen tutkimiseen ja hoitoon, Jokela kertoo.

Toinen merkittävä havainto Jokelan työssä oli Hsd17b1-poistogeenisen hiirimallin vähentynyt rasvamassa, rasvan kertyminen maksaan ja parantunut sokerinsietokyky. Näiden muutosten tutkimisen aikana Jokela havaitsi, että geeninpoisto aiheutti odottamattomasti huomattavan alenemisen viereisen Naglu-geenin ilmentymisessä. Naglu-geenin vaimennus sai aikaan glykosaminoglykaanien kertymisen lysosomeihin ja selitti suurimmassa määrin havaittuja rasva-aineenvaihdunnan muutoksia.

– Tämä väitöskirjatyö on hyvä esimerkki siitä, miten geenien muokkaus voi aiheuttaa ei-haluttujakin muutoksia läheisten geenien säätelyssä. Jos tätä ei oteta huomioon tehtäessä geenimuunteluun perustuvaa tutkimusta, voi tulosten tulkinta johtaa jopa vääriin johtopäätöksiin. Onneksi tässä tutkimuksessa geeninpoiston vaikutus havaittiin ajoissa ja saimme uutta tietoa spesifisestä geeninsäätelystä sekä lysosomaalisen NAGLU-entsyymin toiminnasta rasva-aineenvaihdunnassa, Jokela tiivistää.

FM Heli Jokela esittää väitöskirjansa Outcome of Hsd17b1 gene deletion in ovarian and adipose tissue function: alterations resulting from both HSD17B1 enzyme inhibition and the off-target effect on the Naglu gene julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 5. tammikuuta.

Vastaväittäjänä on apulaisprofessori Jenny Visser (University Medical Center Rotterdam, Alankomaat) ja kustoksena professori Matti Poutanen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Jokela on syntynyt vuonna 1980 ja kirjoitti ylioppilaaksi Länsi-Porin lukiossa vuonna 1999. Korkeakoulututkintonsa (FM) Jokela suoritti Turun yliopistossa vuonna 2007. Väitöksen alana on fysiologia. Jokela työskentelee Turun yliopistossa projektitutkijana.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7098-8.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Menoviikko: Sisällissotaa molemmin puolin

Vallankumous näkyi Turunkin kaduilla.

Vuoden 1918 tapahtumiin palataan muun muassa kirjassa Sisällissodan ääniä , jonka julkistamistilaisuus pidetään Pienessä Kirjapuodissa Suomen sisällissodan syttymisen satavuotispäivänä 27. tammikuuta kello 14–15. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Syöpä lähti, kipu jäi

Yhä suurempi osa rintasyöpää sairastavista paranee, mutta osalla hoitoihin liittyvä kipu saattaa pitkittyä ja heikentää elämänlaatua. Väitöstyössä kehitettiin menetelmä niiden potilaiden tunnistamiseksi, joilla on suuri riski kivun pitkittymiseen.

TFO ja Tomas Nuñez-Garcés kantaesittävät Aki Yli-Salomäen sellokonserton

Tomas Nuñez-Garcés.

Turun filharmoninen orkesteri sellosolistinaan Tomas Nuñez-Garcés kantaesittävät torstaina 25. tammikuuta kello 19 Konserttitalossa Aki Yli-Salomäen teoksen Oi autuus, konsertto sellolle ja orkesterille . Orkesteria johtaa Jukka Iisakkila . Konsertissa kuullaan myös Modest Musorgskin Hovanštšina -oopperan alkusoitto sekä Nikolai Rimski-Korsakovin Šeherazade .

Vahvasti päihtynyt mies ajoi ojaan Liedossa – odotteli poliisia autossaan

Poliisi sai tiedon Tiemestarintiellä Liedossa ojaan ajaneesta autoilijasta eilen sunnuntaina noin kello 20.15. Poliisipartio löysi ojassa olevasta henkilöautosta kuljettajan paikalta vuonna 1962 syntyneen miehen, joka oli silminnähden vahvasti päihtynyt. Poliisipartio puhallutti miehen ja tulos oli 0,89 mg/l.

Kopiosto tilitti 35 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia

Kopiosto tilitti viime vuonna tekijänoikeuskorvauksia esittäville taiteilijoille, tekijöille ja kustantajille kaikkiaan reilut 31 miljoonaa euroa. Korvauksia tilitettiin oikeudenomistajille sekä henkilökohtaisesti että heitä edustavien järjestöjen välityksellä. Kopioston yhteydessä toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK jakoi vuonna 2017 kotimaiselle av-kulttuurille yli 3,6 miljoonaa euroa.

Tulli: Aurinkopaneelit voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Malesiasta ja Taiwanista tilatut aurinkosähkömoduulit, -paneelit tai -kennot voivat tulla ostajalle kalliiksi, arvioi Tulli. Yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi voi joutua maksamaan tilatuista tuotteista polkumyynti- ja tasoitustullia. Nämä voivat lisätä ostokustannusta jopa yli 60 prosentilla.

Älymittari ehkäisee sisäilmaongelmia

Luja SmartConcrete on Lujabetonin kehittämä anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Se antaa tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta ja sillä voidaan mitata myös sisäilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.