Poliisien suljettua facebook-ryhmää koskeva selvitys on valmistunut: yhdelle vakava kirjallinen huomautus, viidelle työnjohdollista ohjausta

Yksi poliisimies on saanut vakavan kirjallisen huomautuksen sopimattomasta käytöksestä poliisin epävirallisessa suljetussa facebook-ryhmässä. Lisäksi viidelle poliisin palveluksessa olevalle virkamiehelle on annettu työnjohdollista ohjausta.

Asia selviää Poliisihallituksen tekemästä selvityksestä, joka käynnistettiin verkkojulkaisu Long Playssa viime kesänä julkaistujen artikkeleiden takia. Artikkeleiden mukaan ryhmässä käytiin epäasianmukaista ja rasistista keskustelua ja siihen osallistui myös poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä.

Poliisiyksiköt tunnistivat käytettävissä olevasta aineistosta 50 poliisin palveluksessa olevaa virkamiestä. Tunnistamisen haastavuutta lisäsi se, että kuvakaappauksissa osa epäasiallisten kommenttien esittäjistä oli peitetty siten, että esittäjän henkilöllisyyttä ei kyetty selvittämään.

Kaikkien edellä mainittujen 50 poliisimiehen kirjoitukset eivät olleet poliisiyksiköiden tekemien arvioiden mukaan epäasianmukaisia vaan niiden on kriittisinäkin saatettu katsoa kuuluneen virkamiehen sananvapauden piiriin.

Poliisihallitus teki artikkeleiden ilmestymisen jälkeen valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön siitä, onko poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä syytä epäillä rikoksesta epäasiallisiin keskusteluihin liittyen.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, vaan että asian tarkempi selvittely ja mahdolliset kurinpidolliset toimet jäävät poliisihallinnon tehtäväksi. Poliisihallitus ryhtyi tämän jälkeen selvittämään asiaa hallinnollisesti. Selvityksen pohjana oli suuri joukko kuvakaappauksia ryhmässä käydyistä keskusteluista.

Koska kurinpidolliset toimet suoritetaan aina siinä poliisiyksikössä, jossa kukin virkamies työskentelee, Poliisihallitus antoi kaikille poliisilaitosten oikeusyksiköille tehtäväksi käydä ryhmässä käydystä keskustelussa käytettävissä olevan aineiston läpi. Poliisiyksiköiden tuli selvittää aineistosta palveluksessaan olevat virkamiehet ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, mikäli näiden kirjoituksissa oli havaittavissa rasistisia tai muutoin epäasiallisia piirteitä.

Ryhmä ei ole poliisin ylläpitämä tai muutoin virallinen ryhmä, vaan se on perustettu yksityiseen käyttöön. Ryhmässä on ollut monia poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä, mutta myös muita.

Poliisia koskee poliisin hallinnosta annetussa laissa säädetty erityinen käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös vapaa-ajalle. Poliisin on käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Tämä koskee kaikkea käyttäytymistä, myös keskustelua yksityishenkilönä sosiaalisessa mediassa.

Virkamiehet voivat osallistua julkiseen keskusteluun ja esittää vapaa-ajallaan mielipiteitään. Poliisin käyttäytymisvelvoite rajoittaa tätä oikeutta. Poliisin sananvapaus on tavallista kansalaista ja monia muita virkamiehiä rajoitetumpaa.

Poliisihallitus ilmoittaa tuomitsevansa kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän eikä suvaitse sitä missään muodossa poliisin henkilöstöltä. Tapaukseen suhtaudutaan vakavasti ja sen johdosta on ryhdytty useisiin kehittämistoimiin.

Poliisin uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on vahvistettu viime kesäkuussa. Poliisin toimintaa sosiaalisessa mediassa koskevat ohjeet on päivitetty. Poliisissa on 1. joulukuuta lukien otettu pilottikäyttöön niin sanottu eettinen kanava, joka mahdollistaa poliisin omalle henkilöstölle epäeettisen toiminnan nimettömän ilmoittamisen.

Koko poliisin henkilöstölle on valmistumassa sosiaalista mediaa koskeva pakollinen koulutus, jossa poliisin käyttäytymisvelvollisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Poliisin arvot on otettu osaksi jokaisen poliisin palveluksessa olevan tavoite- ja kehityskeskusteluita vuodelle 2018.

Tapaus on käsitelty valtakunnallisessa poliisin johtoryhmässä. Kaikkia poliisiyksiköitä on ohjeistettu jatkossa puuttumaan matalalla kynnyksellä kaikenlaiseen rasistiseen, syrjivään taikka muutoin epäasialliseen käyttäytymiseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun kaupunki kutsuu turkulaiset mukaan ilmastotalkoisiin

Saara Ilvessalo.

Turun kaupunki osallistuu maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Kuten aiempinakin vuosina, Turun kaupunki sammuttaa Earth Hourin ajaksi Aurajoen muurivalaistuksen ja jokirannan puiden valaistuksen.

Riistametsänhoito kiinnostaa metsänomistajia

Metsänomistajien suhtautumista riistametsänhoitoon selvitettiin kyselyllä. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta palvelujen tarjonnan vähäisyys hidastaa käytännön toteutusta. Metsäammattilaisista lähes kaikki haluavat edistää riistametsänhoitoa työssään.

Hortoilu on nyt in

Villivihannesten kerääminen on suositumpaa kuin koskaan, ja hyvin nopeasti kasvava luontoharrastus Suomessa. Se ei ole enää vain kasvi- tai terveysintoilijoiden puuhaa, vaan siitä on tullut houkutteleva harrastus, jonka aloittaminen on helppoa kenelle tahansa, kertoo hortoilu.fi -sivusto. Monia kiinnostaa villivihannesten terveellisyys ja vaikutukset hyvinvointiin. Villikasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!