Joukkoliikenneselvitys nostattaa kritiikkiä

Havainnekuva raitsikasta Satakunnantiellä. Havainnekuva raitsikasta Satakunnantiellä. Kuva: Wsp

Raitsikkaväki epäilee virkamiesten laskelmien suosivan superbussia

Raitiotietä ja superbussia vertaileva joukkoliikenneselvitys makaa Turun kaupunginhallituksen pöydällä. Selvitys on nostattanut kirpakkaa kritiikkiä. Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Vornanen (vihr.) teki selvityksestä vastaaville virkamiehille 13 lisäkysymystä.

Mikä selvityksessä närästää eniten?

– Sekä ratikan ja superbussin kustannusarviot ovat tietenkin arvioita, eikä absoluuttiseen totuuteen päästä, mutta tämänhetkisillä tiedoilla tuntuu siltä, että ratikan hinta on laskettu varman päälle ja superbussin turhan optimistisesti. Matkustajamääräarviot perustuvat vanhentuneisiin tietoihin ja niitä on täydennettävä, sanoo Vornanen.

Matkustajamäärät on arvioitu kahdella tapaa. Toisessa arviossa on Vornasen mukaan käytetty vanhentuneita väestö- ja kaavoitustavoitteita, toisessa on laskettu erilaisia tasaisen kasvun kehityskulkuja joko kahden, neljän tai kuuden prosentin vuosittaisella kasvulla.

– Kummassakaan arviossa ei ole huomioitu uusia väestöennusteita, yleiskaava 2029:n väestötavoitteita, tiedepuiston tai tunnin junan vaikutusta. Toki visiot ja tavoitteet ovat vielä toteutumattomia tulevaisuuskuvia, mutta on outoa, että jos kaupunki ei hahmottele sitä, mitä kampuksen ja tiedepuistoalueen tavoitteiden toteutuminen tarkoittaisi 2020- ja 2030-luvulla.

Superbussin kuljetuskapasiteetti on nykybusseja suurempi, mutta raitiotietä pienempi. Raitsikkaa voi pidentää, busseja ei.

– Huoleni on, että superbussien kapasiteetti loppuu 10–20 vuotta nopeammin kuin selvityksessä on tällä hetkellä arvioitu. Kupittaasta on tulosta entistä tärkeämpi liikenteen solmukohta. Kupittaa–Itäharjun liikenne on pullonkaula, joka vaatii kestävää ratkaisua. Superbussi voi näyttää tällä hetkellä sata miljoonaa halvemmalta vaihtoehdolta, mutta jos superbussiväylä valmistuu vuonna 2025 ja joutuukin kapasiteettinsa rajoille jo 2030-luvulla, niin superbussi on kallis välivaihe matkalla ratikkaan, laskee Vornanen.

Vornasta mietityttävät myös superbussin muut kustannukset.

– Superbussin kalustokustannukset on ymmärtääkseni laskettu 7,5 minuutin vuorovälin mukaan, vaikka matkustajamääräarvioissa on todettu, että jo 2030-luvulla superbussin vuoroväliä joudutaan tihentämään viiden minuuttiin. Tihennys vaatii lisäkalustoa, jota ei ole huomioitu kalustokustannuksissa. Superbussien käyttöiäksi on arvioitu 16 vuotta, vaikka vertailukaupungeissa tuplanivelbussit ovat kestäneet korkeatasoisemmalla tieinfralla 10–12 vuotta.

– Ero on varsin oleellinen, sillä pitkän aikavälin laskennassa käytetylle 30 vuoden aikavälille 16-vuotiaita bussisukupolvia tarvitaan kaksi, mutta 10–12-vuotiaita polvia kolme. Tämä yhdistettynä viiden minuutin vuoroväleihin tarkoittaa sitä, että superbussien kalustokustannukset voivat hyvin olla 30 vuodessa kymmeniä miljoonia korkeammat kuin on arvioitu.

Latausjärjestelmän kustannuksiksi on arvioitu miljoona euroa. Kustannus on sama kaikilla reittivaihtoehdoilla reitin pituudesta riippumatta.

– Turussa nykyään liikennöivät sähköbussit pärjäävät päättäreiden latausasemien voimalla, mutta akkukäyttöinen tuplanivelbussi vaatii latausasemia myös reitin varrelle. Nantesin latausjärjestelmän kustannukset ovat ymmärtääkseni huomattavasti Turussa arvioitua korkeammat.

Lasse Virtanen

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kelan asiointipalvelu näyttää työttömän aktiivisuustiedot

Kelan asiointipalvelussa voi tarkistaa, minkä verran aktiivisuutta on kertynyt tammikuun alusta lähtien. Täyden työttömyysetuuden saamisen ehtona on aktiivisuus, jonka voi osoittaa tekemällä 18 tuntia töitä, tienaamalla yritystoiminnassa vähintään 241 euroa tai osallistumalla viitenä päivänä TE-palvelun järjestämään työllistymistä edistävään toimenpiteeseen. Aktiivisuuden pitää kertyä 65 maksupäivää kestävän tarkastelujakson aikana.

Valtio tukee metsänhoitotöitä 56,23 miljoonaa eurolla

Suomen metsäkeskus voi hyväksyä valtion tuella rahoitettavaksi vuoden 2018 aikana 79 miljoonan euron edestä metsänhoito- ja metsänparannustöitä kemera-lain eli kestävän metsätalouden tukilainsäädännön nojalla. Näistä töistä ja aikaisempina vuosina rahoitettavaksi hyväksytyistä töistä saa aiheutua menoja valtiolle kuluvana vuonna 56,23 miljoonan euron edestä.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!